Жінки з квітами та ланцюги солідарності. У різних містах Білорусі розпочались нові акції протесту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Жінки з квітами та ланцюги солідарності. У різних містах Білорусі розпочались нові акції протесту

tut.by

У Білорусі четвертий день поспіль тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Учасники акцій протесту планують у середу ввечері блокувати дороги.

Організатори протесту закликають громадян і працівників транспортних служб блокувати рух транспорту правоохоронців, відмовлятися співпрацювати з ними, впускати у транспорт протестувальників і приєднатися до страйку. Початок акції запланований на 19:00.

У Мінську в районах, які минулої ночі були епіцентрами сутичок, люди стають у ланцюги солідарності. Зокрема, в районах Камʼяна Гірка, Уруччя та Серебрянка.

У Гомелі жінки стають у ланцюг проти насилля силовиків, а активісти рушили в бік площі Леніна.

У Могильові люди колоною йдуть до центру. Деякі Telegram-канали повідомляють, що біля центрального універсаму стоять два автобуси з ОМОНівцями.

У Жодіні люди вишукуються в ланцюги солідарності, а очевидці повідомляють, що до міста вʼїхала колона автозаків у супроводі ДАІ.

Мешканці Ліди стояли ланцюгом біля парафіяльної церкви, до них приєдналися священники.

У місті Гродно теж вже почались акції — люди виступають як проти Лукашенка, так й проти насилля силовиків. 11 серпня броньований джип збив цивільний автомобіль, внаслідок чого постраждала 5-річна дівчинка. Дитину одразу шпиталізували, їй потрібна операція.

Сімʼя постраждалих стверджувала, що вони не сигналили міліції — просто їхали.

Окрім цього, у багатьох містах Білорусі почалась акція жінок — вони виходять на вулиці з квітами та стають у ланцюг на знак протесту проти побиття силовиками.

Вони також вимагають чесного підрахунку голосів на виборах. «Досить нас бити! […] Ми прийшли з розкритими обіймами, без зброї. Так само, як й інші мирні протестувальники. Насильство йде тільки з одного боку», — пояснювали жінки.