«Відповідь на вимоги суспільства». Порошенко запропонував владі Білорусі план з урегулювання ситуації

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Відповідь на вимоги суспільства». Порошенко запропонував владі Білорусі план з урегулювання ситуації

tut.by

Лідер «Європейської солідарності», пʼятий президент Петро Порошенко закликав білоруську владу припинити насилля проти демонстрантів, а українську владу — призначити спецпредставника із урегулювання ситуації в Білорусі.

Про це Порошенко заявив у відеозверненні.

«Білоруська влада повинна знайти відповідь на вимоги білоруського суспільства, яке прагне і готове до демократичних змін у житті держави. Насильству, масовим репресіям не місце в сучасному цивілізованому світі», — заявив Порошенко.

На його думку, білоруській владі необхідно:

  • припинити насильство проти своїх громадян і водночас не допустити провокацій і підбурювань до насильства;
  • звільнити із в’язниць і місць утримання політичних в’язнів та мирних протестувальників і припинити переслідування політичних опонентів;
  • забезпечити відкритий діалог влади із білоруським суспільством, поважати право на свободу ЗМІ та думки, як і безперешкодного доступу до інтернету;
  • оголосити про проведення дострокових президентських виборів у Білорусі із широким залученням представників ОБСЄ та Ради Європи, запросити для спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур.

Також Порошенко закликав українську владу у контакті із партнерами по Люблінському трикутнику (Україна, Литва і Польща) призначити Спеціального представника щодо Білорусі, який повинен сприяти врегулюванню ситуації.

«І вкотре закликаю міжнародну спільноту: пильнуйте за діями російського агресора, який лише чекає зручної нагоди для того, щоб покінчити із білоруською державністю та незалежністю», — резюмував Порошенко.