У центрі Києва триває акція на підтримку білоруських протестів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У центрі Києва триває акція на підтримку білоруських протестів

Катерина Коваленко / «Бабель»

У Києві на Майдані Незалежності близько 100 осіб вийшли на акцію підтримки протестувальників у Білорусі.

Про це повідомляє кореспондент «Бабеля» з місця події.

Кілька десятків людей зібралися увечері на Майдані Незалежності із плакатами та біло-червоними білоруськими прапорами. На плакатах написані різні лозунги, а також популярний наразі у Білорусі «Жыве Беларусь».

Неподалік акції перебувають правоохоронці, які забезпечують громадський порядок. Між собою учасники акції обговорювали те, що президент України Володимир Зеленський не повинен визнавати перемогу Олександра Лукашенка на президентських виборах у Білорусі.

Катерина Коваленко / «Бабель»

Катерина Коваленко / «Бабель»

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 3 тисяч осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • Дії влади Білорусі вже засудили США, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Польща, Велика Британія, Україна та інші країни. Росія офіційно привітала Лукашенка з перемогою. Євросоюз 11 серпня вже пригрозив санкціями.
  • 12 серпня Лукашенко через протести скликав засідання Ради безпеки. В країні загальнонаціональний страйк. Люди по всій Білорусі почали блокувати дороги.