Суд знову переніс розгляд справи братів Суркісів проти ПриватБанку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд знову переніс розгляд справи братів Суркісів проти ПриватБанку

Wikipedia

Печерський районний суд Києва знову переніс розгляд позову офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку — на 2 вересня через неявку кількох відповідачів.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу банку.

На засідання не з’явилися представники Міністерства фінансів та колишній глава правління банку Олександр Шлапак. В пресслужбі уточнюють, що тих не повідомили про засідання.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з ексвласниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалив би рішення на користь Суркісів, банк мав би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

  • 15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.
  • Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливе тільки у разі, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.
  • 15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді.
  • 6 липня офшорні компанії звернулися з позовом до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.