Росії невигідно вводити війська в мирну Білорусь: опозиція заявила, що Лукашенко намагається залякати народ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Росії невигідно вводити війська в мирну Білорусь: опозиція заявила, що Лукашенко намагається залякати народ

Veronica Tsepkalo / Facebook

Договір ОДКБ [Організація договору про колективну безпеку] не передбачає введення військ, чим намагається залякати людей самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Про це заявила представниця обʼєднаного штабу і білоруська опозиціонерка Марія Колеснікова, коментуючи телефонні розмови Лукашенка та Путіна.

«Ми віримо, що Росії невигідно вводити якісь війська в мирну Білорусь. Білоруси зробили свій вибір і не обирали президента, який зараз перебуває при владі, — напевно, треба поважати їхню думку», — сказала вона.

Також Колеснікова запевнила, що опозиція конструктивно налаштована щодо всіх зовнішніх партнерів.

«Ми демонструємо повну готовність абсолютно конструктивно спілкуватися з усіма білоруськими партнерами. Як зі Сходом, так і з Заходом, з Росією, Україною, з усіма країнами Євросоюзу. Незалежність і наш суверенітет не може ставати розмінною монетою ані з боку Росії, ані з боку Європи. Ми — сильний народ, і готові своє право на незалежність і на вільне життя відстоювати», — наголосила опозиціонерка.

Водночас вона зазначила, що напруження і конфлікти, які виникають між Білоруссю та РФ останнім часом, є свідченням того, що чинний президент не може впоратися із завданням вибудовувати відносини з усіма партнерами.

«Усі домовленості, які були досягнуті раніше, вони повинні дотримуватися. Росія для нас є важливим зовнішньополітичним і економічним партнером. Ми це розуміємо і цінуємо. Ми віримо в відкриті, прагматичні та послідовні відносини, які побудовані на зрозумілих і прозорих принципах», — резюмувала Колеснікова.