У Раді хочуть повернути «бебі-бокси» замість грошей. Нардепи зареєстрували законопроєкт

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

72 народних депутати зареєстрували законопроєкт, яким пропонують скасувати монетизацію «пакунка малюка» («бебі-бокси»), який видають при народженні дитини. Замість нього раніше в уряді вирішили видавати гроші — по п’ять тисяч гривень за один пакунок.

Про це повідомила заступниця глави фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук у Facebook.

Вона наголошує, що за два роки, відколи в Україні ввели «бебі-бокси», кількість предметів у пакунку зросла в 2,5 разу. «Якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу пакунку перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді», — зазначила Кравчук.

Крім того, за її словами, коштів від монетизації «бебі-боксу» не вистачить, щоб придбати таку ж кількість товарів аналогічної якості.

Кравчук наголошує на розгляді законопроєкту найближчим часом, але точних дат наразі не називає.

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених.
  • В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка» становить 3 377 грн.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок держбюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером та скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їхній дефіцит.
  • 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 тисяч грн), замість «бебі-боксів».
  • Дитячий фонд ООН в Україні (ЮНІСЕФ) закликав уряд повернути «бебі-бокси».