«За аналогією з НАБУ та САП». Венедіктова запропонувала обмежити можливість звільняти генпрокурора

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«За аналогією з НАБУ та САП». Венедіктова запропонувала обмежити можливість звільняти генпрокурора

УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова виступила за обмеження права Верховної Ради звільняти генерального прокурора.

Про це вона повідомила в ефірі одного з телеканалів, пише Інтерфакс-Україна.

«У нас дійсно повинен бути незалежний генеральний прокурор. Щоб президент міг винести кандидатуру в зал парламенту, а парламент міг підтримати цю кандидатуру, а зняти з політичних мотивів — не міг. Можемо взяти як аналогію керівника НАБУ і керівника САП», — пояснила вона.

Разом з тим Венедіктова запевнила, що цим законопроєктом не себе буде «цементувати», а вже наступного генерального прокурора.

Також генпрокурор зазначила, що не виконує чиїхось вказівок, у тому числі — президента Володимира Зеленського.

«Рішення, які мною ухвалюються, це мої самостійні рішення. Звичайно, я прислухаюся до думки президента, звичайно, я можу зрозуміти, яка у нього позиція може бути. Але він не втручається в кримінальну юстицію», — пояснила вона.

Що стосується резонансних справ, то Венедіктова повідомила, що справу про формулу «Роттердам+» і про «плівки Деркача» продовжують розслідувати. «Звичайно, слідчі дії тривають, і справу буде закрито тільки тоді, коли або закінчаться терміни, або слідчі вирішать, що немає складу злочину», — пояснила Венедіктова.

  • У листопаді представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський вважає, що підстав для відставки Ірини Венедіктової поки немає.
  • Наприкінці жовтня в інтервʼю українським телеканалам президент Володимир Зеленський підкреслив, що Венедіктова повинна до нового року показати результати, інакше «буде запропонована інша кандидатура».