До проєкту оборонного бюджету США включили санкції проти «Північного потоку — 2»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Палата представників і Сенат американського Конгресу США узгодили та внесли до проєкту оборонного бюджету на 2021 рік розширення санкцій проти газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік».

У спільній заяві сказано, що підготовлений законопроєкт містить положення, яке вносить поправки до закону про захист енергетичної безпеки Європи від 2019 року.

Внесені до проєкту санкції передбачають обмежувальні заходи за сприяння продажу й оренді трубоукладальних кораблів для будівництва газопроводів, надання страхування і перестрахування, а також послуг або приміщень для технічної модернізації судів.

  • Напередодні повідомлялося, що Конгрес США підтримав санкції проти російського газопроводу, які можуть повністю «поховати» проєкт. За даними The Wall Street Journal, цього домоглися українські лобісти.
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. 28 листопада в Росії заявили, що у грудні цього року, після річної паузи будівництво буде відновлено. Для закінчення проєкту не вистачає близько 75 км. Ділянки розташовані в межах виключної економічної зони Німеччини та Данії.