Під Радою ФОПи знову вийшли на протести. Між ними та поліцією відбуваються сутички

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Під Радою ФОПи знову вийшли на протести. Між ними та поліцією відбуваються сутички

Радіо Свобода

Біля Верховної Ради триває протест фізичних осіб — підприємців (ФОП). Між ними та правоохоронцями періодично виникають сутички. Про це повідомляють Укрінформ та «Радіо Свобода».

На акцію зібралися кілька тисяч людей. Вони перекрили вулицю Грушевського і, як і під час попереднього протесту, знову планують пройти маршем. На сцені під парламентом тривають виступи учасників акції.

Організатор акції — рух SaveФОП напередодні оприлюднив вимоги протестувальників. Вони вимагають ухвалення законопроєктів про спрощену систему оподаткування малого і середнього бізнесу. А також вимагають скасування обовʼязкового використання реєстраторів розрахункових операцій («касових апаратів»), а також скасування механізму кешбек.

У Нацполіції повідомили, що центр взяли під посилену охорону. Правоохоронці підтверджують сутички та закликають мітингувальників до мирного проведення акції. У поліції повідомляють, що учасники акції блокують рух транспорту та обмежують доступ нардепам до території Ради, тому силовики змушені створювати «живі коридори» та відтісняти мітингувальників.

Поліція вже склала протоколи про адміністративне порушення на двох протестувальників. Про постраждалих під час сутичок не повідомляється.

Нагадаємо, 1 грудня Верховна Рада ухвалила компромісний законопроєкт, який відтерміновує запровадження обовʼязкових «касових апаратів» для більшості категорій фізичних осіб-підприємців щонайменше на рік — до 1 січня 2022 року. Це була одна з вимог мітингувальників. Тут детальніше, що передбачає ухвалений проєкт.

  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.