Міністр фінансів продовжує запевняти, що діри в держбюджеті немає, але фінансують тільки обґрунтовані витрати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр фінансів Сергій Марченко запевняє, що у Держказначейства є гроші на витрати, але фінансуються тільки обґрунтовані, цільові витрати.

Про це він сказав у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

«Наголошую, що фінансова ситуація контрольована і не викликає занепокоєння. Казначейство здійснює виплати. Але фінансуються лише обґрунтовані видатки після того, як надходять відповідні платіжки. Щоразу наприкінці року розпорядники бюджетних коштів намагаються прискорено використовувати накопичені кошти. Ця порочна практика тягнеться вже роками і давно час від неї відмовитися», — сказав міністр.

Марченко каже, що розпорядникам бюджетних коштів потрібно ефективніше планувати витрати і раціонально використовувати кошти. За його словами, станом на 1 грудня розпорядники та одержувачі коштів недовиконали планові показники січня — листопада на 101,0 млрд грн. У минулому році показник був 68,4 млрд грн.

Марченко заявив, що на початок грудня на Єдиному казначейському рахунку було 19,8 млрд грн. За листопад по загальному фонду держбюджету здійснені касові видатки на 91,1 млрд грн. Це витрати на зарплату та нарахування (17 млрд грн), пенсії і соцвиплати (24,2 млрд грн), медикаменти і харчування (1,1 млрд грн), держборг (12,6 млрд грн) і міжбюджетні трансферти (10,9 млрд грн).

«Для порівняння, касові видатки в жовтні 2019 року склали 70,9 млрд грн, в листопаді — 84,1 млрд грн», — сказав міністр.