Опитування: Українці підтримують ідею масового тестування на COVID-19. А серед лікарів і посадовців найбільше довіряють Комаровському

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опитування: Українці підтримують ідею масового тестування на COVID-19. А серед лікарів і посадовців найбільше довіряють Комаровському

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Половина опитаних українців (50%) більше бояться економічних наслідків пандемії коронавірусу, аніж самого захворювання. При цьому понад третина опитаних (34%) — переважно старші, жінки та мешканці сіл — більше бояться коронавірусу. Про це свідчать результати опитування соцгрупи «Рейтинг».

При цьому 70% опитаних вважають загрозу коронавірусу особисто для себе та рідних реальною.

79% українців підтримують ідею масового тестування населення та обов’язкову ізоляцію виявлених хворих. Протилежної думки дотримуються лише 17%.

Щодо масок 35% опитаних стверджують, що носять їх постійно, 63% — лише в місцях великого скупчення людей. А не користуються масками тільки 2%.

Більшість українців (40%) вважають, що успіх у боротьбі з коронавірусом більшою мірою залежить від президента та Міністерства охорони здоров’я. Трохи менше респондентів (32%) вважають, що це залежить від глави МОЗ Максима Степанова. А 17—18% опитаних покладають надії на парламент і уряд.

Здебільшого опитані отримують інформацію про коронавірус з телебачення та сайтів — по 56%. Ще близько чверті — із Facebook або від рідних, по 10—11% з YouТube, Instagram, радіо; по 8—9% — з преси та груп у Viber і Telegram (Коронавірус-інфо). І тільки 6% — з офіційного сайту МОЗ.

Главі МОЗ Степанову довіряють 19%, не довіряють — 34% опитаних. При цьому рівень довіри до його попередниці Уляни Супрун майже такий самий – 15%, але в їй не довіряють 67%. Головному санітарному лікарю Віктору Ляшку довіряють 32%, не довіряють — 39%.

Найбільший рівень довіри серед лікарів і посадовців медичної сфери має дитячий лікар і телеведучий Євген Комаровський. Йому довіряють 66% опитаних, не довіряють — 20%.

Директору інституту серця Борису Тодурову довіряють 32%, не довіряють — 16%. Інфекціоністу Ользі Голубовській довіряють 20%, не довіряють — 11%. Директору центру профілактики та боротьби зі СНІДом Аллі Щербинській довіряють 11%, не довіряють — 11%.

Опитування проводили з 27 листопада до 1 грудня серед 1 200 респондентів від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,8%.