Науковці представили перспективну технологію відновлення зору для сліпих. Вона дозволить навіть «бачити» букви

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Науковці представили перспективну технологію відновлення зору для сліпих. Вона дозволить навіть «бачити» букви

Pixabay

Нідерландські науковці підібралися на крок ближче до відновлення зору для сліпих людей за допомогою мозкових імплантів. У серії експериментів їм вдалося викликати у мавп «бачення» плям світла у формі об’єктів мавп. За кілька років хочуть повторити ці експерименти вже з людьми.

Про це повідомляє CNN.

Імпланти містять понад тисячу електродів, що передають електричні потоки та створюють візуальну інформацію для зорових центрів кори головного мозку у вигляді фосфенів — уявних світлих плям, що виникають в полі зору без джерел світла.

У двох макак викликали успішне «бачення» форм і об’єктів. За словами дослідників, вони змогли довести, що відчуття довкілля можна створити прямою електричною стимуляцією мозку, оскільки зорові центри мають щось подібне до «візуальної карти простору».

«Можна працювати з цим як із матричною дошкою на трасі. Якщо стимулювати або запалювати кілька дошок, можна бачити форми», — сказав науковець Пітер Рольфсема.

Мавпам дали серію задач і, використовуючи свій штучний зір, вони змогли впізнати форми й об’єкти з лініями, рухливими точками та буквами. Науковці вірять, що така технологія одного дня зможе «відновити» зір у сліпих людей, які раніше могли бачити.

Ролфсема пояснив, що в людей, які втратили зір, кора мозку просто перестає отримувати ввідну інформацію. Технологія дозволяє «об’їхати» непрацюючі очі та напряму «вставляти» образи в мозок.

«Якщо стимулювати одним електродом, отримуємо одну точку світла. Якщо стимулювати набором електродів — набір точок і форм із точок, що можуть відтворювати осмислені зображення», — сказав він.

У майбутньому людина зможе носити окуляри з камерою, яка передаватиме зображення в мозок, перетворюючи їх на набори світлих точок. Завдяки такій технології сліпий зможе «побачити» машину, що проїжджає повз нього, або людей, які йдуть поруч, а також різноманітні знаки й тексти.

Випробовувати цю технологію на людях розпочнуть не раніше 2023 року.

  • Армія США почала використовувати для дресури військових собак окуляри з доповненою реальністю, завдяки яким собаки зможуть отримувати команди на відстані.
  • У галузі систем віртуальної реальності з’явилась нова технологія, що дозволяє відчувати на дотик перешкоди та тверді об’єкти, такі як стіни, меблі, скульптури і навіть тіла ігрових персонажів.