Суд поновив на посаді в МВС екскомандира харківського «Беркута» Шаповалова. Також йому мають виплатити компенсацію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Суд поновив на посаді в МВС екскомандира харківського «Беркута» Шаповалова. Також йому мають виплатити компенсацію

Нужненко Сергій \ УНИАН

Харківський окружний адміністративний суд поновив на посаді в МВС колишнього командира роти харківського підрозділу «Беркута» Віктора Шаповалова.

Про це йдеться в рішенні суду.

Він позивався до Головного управління МВС і Нацполіції у Харківській області. Шаповалов просив визнати незаконним і скасувати наказ про його звільнення, поновити його на посаді та стягнути компенсацію заробітку за час «вимушеного прогулу».

З цього всього суд вирішив:

  • Скасувати наказ МВС від 6 листопада 2015 року про звільнення позивача.
  • Поновити Шаповалова на посаді командира батальйону міліції особливого призначення МВС у Харківській області з 6 листопада 2015 року.
  • Стягнути з МВС на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 11 297,20 гривень (з розрахунку 6,10 грн/день за 1 852 робочі дні вимушеного прогулу).

Поновити Шаповалова на посаді та виплатити компенсації МВС має протягом місяця. Водночас суд не визнав наказ про його звільнення незаконним.

Речник МВС Артем Шевченко заявив, що Міністерство та Нацполіція оскаржать це рішення.

«Він не буде служити у лавах поліції, таким там не місце», — наголосив він.

Нагадаємо, екскомандира харківського «Беркута» звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень 18 лютого 2014 року під час Революції гідності. Його дії призвели до тяжких наслідків, у справі 108 потерпілих.

Шаповалов перебував під вартою з 2015 року. 28 листопада 2019 року його відпустили з-під арешту та відправили під нічний домашній арешт. На підставі «закону Савченко» (день попереднього увʼязнення рахується за два) Шаповалов провів під вартою 9 із 10 років — максимально можливого строку позбавлення волі, передбаченого для злочинів, у яких його звинувачують.