«Абсолютна брехня». У Гройсмана спростовують його причетність до справи Микитася

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Абсолютна брехня». У Гройсмана спростовують його причетність до справи Микитася

Марків Михайло / УНІАН

У колишнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана спростували інформацію ЗМІ про нібито його причетність до справи експрезидента державної будівельної корпорації «Укрбуд», екснардепа Максима Микитася. Про це написав речник Гройсмана Василь Рябчук у Facebook.

«Гройсман не має жодного стосунку до будь-яких корупційних діянь, а інформація з цього приводу — абсолютна брехня», — наголосив Рябчук.

Водночас у Гройсмана називають поширену в ЗМІ інформацію початком «брудної політичної кампанії». Там додають, що цьому передувала публікація результатів опитування, які показали, що за останні пів року рівень довіри українців до політика зріс до 31%.

Про що йдеться?

Перед цим журналіст Юрій Бутусов з посиланням на джерела повідомив, що підозрюваний у справі про квартири для Нацгвардії Микитась свідчив проти Гройсмана. За словами журналіста, після цього 1—2 грудня НАБУ провело обшуки у структурах експрем’єр-міністра.

«Микитась передав НАБУ та САП свій телефон, документи і дав свідчення про держслужбовців, яким він передавав хабарі. Микитась дав свідчення проти заступника глави Офісу президента Олега Татарова, заступника начальника експертного центру МВС Костянтина Дубоноса і проти колишнього премʼєр-міністра Володимира Гройсмана. Стосовно цих осіб розпочато негайні слідчі дії», — написав Бутусов.

Офіційного підтвердження цих слів немає, зокрема, у НАБУ цю інформацію поки не коментують.

В той же час, у соцмережах поширили нібито ухвалу Вищого антикорупційного суду зі справи Микитася. Її автентичність підтверджують джерела «Української правди». З оприлюдненого документу випливає, що у 2017 році Гройсман нібито отримав хабар за призначення президентом «Укрбуду» Олександра Лятамбора — на той час помічника нардепа Микитася. Хабар нібито був у вигляді майнових прав на нежитлові приміщення під офіс у житловому комплексі «Аристократ».

Нагадаємо, НАБУ розслідує розкрадання 81,5 мільйона гривень, які виділили на будівництво квартир для Нацгвардії. Один з підозрюваних — експрезидент «Укрбуду» Максим Микитась. Він обміняв квартири в будинку в центрі Києва на квартири на околицях столиці. Вартість цих квартир на 81 мільйон гривень менша за ту, в яку оцінили квартири на старті домовленостей. 2 грудня НАБУ повідомило, що Микитась відшкодував держбюджету 50 мільйонів гривень збитків.

Другим підозрюваним є співробітник криміналістичного центру МВС Констянтин Дубонос, який і зменшив суму збитків у справі — з 81 мільйона до 7 мільйонів гривень. За це, за даними слідства, він отримав від Микитася хабар у вигляді паркомісця за 250 тисяч гривень.

2 грудня в НАБУ заявили, що планували повідомити про підозру третьому фігуранту справи — колишньому посадовцю компанії «Укрбуд». Але цьому, за даними відомства, перешкодила генпрокурор Ірина Венедіктова. Вона змінила прокурорів у справі, увівши до складу групи себе та в. о. глави САП Максима Грищука.

У НАБУ не називають прізвище нового ймовірного фігуранта справи. Але журналіст Бутусов повідомив з посиланням на власні джерела, що йдеться про нинішнього заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Водночас Микитась стверджує, що Татаров працював у компанії юристом.

Сам Татаров заперечує свою причетність до справи і вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».