Збираюсь придбати вживане авто. Як обрати?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Збираюсь придбати вживане авто. Як обрати?

Артем Марков / «Бабель»

Автомобіль, який виїхав з салону, відразу втрачає, щонайменше, третину вартості. Купівля такого авто виглядає спокусливо, але на практиці перетворюється на лотерею. Кореспондент «Бабеля» Олександр Міхедов розібрався, як купити стару машину та не придбати разом із нею нові проблеми.

Як купують старі машини?

Найчастіше — за оголошенням. Ось найпопулярніші інтернет-майданчики: auto.ria.com, rst.ua, infocar.ua, olx.ua. Хороші варіанти розходяться дуже швидко, тому доведеться постійно моніторити пропозиції.

Старі автівки пропонують деякі автосалони. Треба розуміти, що салон це лише посередник, ціль якого — продати товар.

На авторинок зазвичай потрапляють автомобілі, які не вдалося продати в інтернеті. По суті, це купівля наосліп, без можливості перевірити машину. Сюди варто їхати, коли хочеться прицінитися або машина потрібна терміново.

Також можна звернутися в компанії, які займаються підбором авто. Їхні фахівці постійно моніторять ринок і можуть підібрати машину за специфічними запитами. Середня вартість подібних послуг у Києві — від $200 залежно від ціни автомобіля. Щоправда, і в цьому випадку пошук гідного варіанту може розтягнутися надовго. Тому, якщо авто здається підходящим, потрібно одразу домовлятися про зустріч та огляд.

Чув, зараз популярні американські машини. Вони надійніші?

На жаль, ні. Як правило, такі автівки купують на аукціонах, на зразок Copart або Manheim, наосліп. Часто з Америки приїжджають «потопельники» — машини, які встигли побувати у воді. Предʼявити претензії в цьому випадку нікому, й усувати «букет захворювань» доведеться самостійно. Навіть Carfax — база даних, де є повна історія автомобілів з США та Канади, не дасть 100%-ї гарантії: іноді машину ремонтують, не залучаючи страхові служби.

Гаразд, з чого почати?

Зрозуміти, що вам потрібно. Щонайменше, визначитися з типом кузова, коробки передач, видом палива. До планового бюджету варто додати 10-15% вартості майбутнього авто — якщо трапиться гідний варіант, краще трохи доплатити. У будь-якому випадку, купувати машину на останні гроші — це погана ідея.

Від пропозицій зі значно завищеними та заниженими цінами краще відмовитися одразу. Визначити середню ринкову вартість конкретної моделі допоможуть ті ж самі сайти оголошень.

Як дізнатися реальний пробіг?

Золоте правило — не вірити показаннями одометра, приладу для вимірювання кількості обертів колеса. «Скрутити» пробіг важко лише у німецьких брендів преміум-сегменту. З іншими моделями все набагато простіше. На OLX — безліч пропозицій змінити показання приладу за 200-300 грн. Про реальний пробіг розповість зовнішній вигляд автомобіля та стан салону.

А що з салоном? Куди дивитися?

Потрібно звернути увагу на місця, з якими постійно контактує водій: коробка передач, кермо, сидіння. Чим більше потертостей — тим старіше авто. Про довгу експлуатацію свідчать і розтягнуті ремені безпеки. Особлива увага — на педалі. Щоб «омолодити» авто, деякі власники змінюють на них накладки. Не зайвим буде заглянути під килимок і оцінити стан підлоги, особливо ділянку біля педалей газу і гальм. Як правило, такі місця не реставрують, і за ними відразу видно «вік» машини.

На що звернути увагу під час тест-драйву?

Важливі будь-які звуки: шум мотора, коробки передач і підвіски, скрипи салонних панелей. Якщо ви на цьому не розумієтесь, тест-драйв краще провести з компетентною людиною, здатною почути сторонній шум у автомобілі.

Здається, все нормально. Як перевірити технічний стан?

Провести техогляд можна як у приватного спеціаліста, так і у офіційних дилерів. Тут думки експертів різняться. Одні вважають варіант з дилерами надійнішим, мовляв, ті цінують репутацію та відповідають за діагностику. Інші рекомендують показувати машину майстру, який буде обслуговувати її згодом.

Ціни у «офіціалів» вищі. Так, наприклад, Skoda просить за перевірку майже 1000 грн. У вартість входять діагностика ходової частини, перевірка електроніки та лакофарбового покриття. У приватних майстернях техогляд коштує в середньому від 400 до 500 грн.

Майстер каже, що авто в порядку. Де оформляти документи і скільки це коштує?

Всі паперові справи краще довірити фахівцям сервісних центрів, які замінили МРЕВ. На сайті Головного сервісного центру МВС можна знайти найближче відділення. У населених пунктах, де немає постійних сервісних центрів, працюють пересувні відділення.

Заощадити час і гроші допоможе пряма перереєстрація — послуга СЦ з оформлення авто за один день. Її вартість — 563 грн. Знадобляться паспорти та ідентифікаційні коди продавця і покупця і техпаспорт від попереднього власника.

А в СЦ знають, чи авто викрадене або під арештом?

Звичайно. Якщо авто значиться у базі як викрадене, заборонене до відчуження і т. д., співробітники сервісного центру просто не оформлять договір купівлі-продажу і операція не відбудеться.