Хочу видалити тату. Що порадите?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Хочу видалити тату. Що порадите?

Артем Марков / «Бабель»

«Змастити йодом», «нанести чистотіл», «натерти сіллю» — якщо вірити інтернету, то позбутися татуювання так само просто, як і зробити його. Лікарі говорять про небезпеку подібних методів, і у якості альтернативи пропонують косметологію. Кореспондент «Бабеля» Олександр Михедов розібрався, як правильно видаляти тату, скільки це займає часу, і чому економія в цьому випадку може дорого обійтися.

Чому люди видаляють тату?

Причин декілька. По-перше, мінлива мода. У 90-х попитом користувався олдскул з його простими і зрозумілими образами: троянди, зірки, якорі, кораблі, черепи та русалки. На початку 2000-х був актуальним трайбл, складні гострокінцеві візерунки. З появою професійних машинок і фарб став популярним реалізм. Зараз у тренді мінімалізм, геометрія в чорному кольорі, фотореалістичні тату, малюнки на пальцях.

По-друге, якість виконання. Нерідко люди хочуть позбутися невдалих татуювань, зроблених у часи, коли професійних майстрів та обладнання просто не було. Класичний приклад — старі армійські татуювання.

І нарешті, малюнок може втратити актуальність. У 2015 році аналітична компанія The Harris Poll опитала більше двох тисяч людей з татуюваннями. На питання «Ви коли-небудь шкодували, що зробили тату?» майже чверть з них відповіла позитивно. Серед найбільш популярних варіантів відповідей: «Я був дуже молодий, коли робив тату», «Тату не відповідає моєму нинішньому способу життя», «Я "набив" імʼя людини, якої більше немає в моєму житті».

Які є способи видалення?

Поки що не придумали нічого кращого, ніж лазер. Це найбезпечніший та найефективніший спосіб позбутися тату. Інші методи —електрокоагуляція, кріодеструкція та дермабразія значно травматичніші. Так, під час електрокоагуляції шкіру фактично випалюють струмом, при кріодеструкції заморожують рідким азотом, а під час дермабразії — знімають верхній шар. Після таких методів на місці малюнка можуть зʼявитися рубці, депігментація (світлі ділянки, які не засмагають на сонці), або навпаки пігментні плями. З лазером подібні ризики мінімальні.

І який же лазер краще?

Тривалий час найефективнішим вважали неодимовий лазер. Його промінь проникає в шар шкіри, де є пігмент, та нагріває його. Через різке коливання температури фарба розпадається на дрібні фрагменти, які потім виводяться організмом.

Пікосекундні лазери діють інакше. Тривалість імпульсу у них в 100 разів вища, ніж у неодимового лазера. Мікрочастинки чорнила при такому впливі відразу подрібнюються, і організму простіше їх видалити. Головні представники пікосекундних лазерів — PicoSure від американської компанії Cynosure та більш просунутий PicoWay від конкурентів Syneron Candela.

Наукові дослідження доводять переваги пікосекундних лазерів: вони значно ефективніші, ніж неодимові лазери, справляються з найскладнішими для видалення кольорами — блакитним і зеленим, та не залишають рубців і гіперпігментації.

Якщо тату робив непрофесіонал, у мене більше шансів його звести?

На жаль, ні. Непрофесійні татуювання видалити складніше. Винне у цьому саморобне чорнило, у яке додають підручні засоби, накшталт сажі та паленої гуми. Під шкірою такі речовини можуть поводитися непередбачувано: міняти колір, «плисти» та мігрувати. Також має значення глибина проколів: одні розташовані ближче до поверхні, інші залягають глибше. Для лазера глибина критична, оскільки потужність променя розсіюється.

Головне питання. Чи можна звести тату «в нуль»?

У більшості випадків сучасні пікосекундні лазери видаляють татуювання на 99,9%. Найлегше позбутися чорних тату. З кольоровими малюнками є певні складності: найскладніше видалити блакитний та зелений. А от прибрати білий колір майже нереально — лазер його просто «не бачить».

Скільки потрібно сеансів для повного видалення?

Все індивідуально, але в середньому потрібно 3-4 процедури на пікосекундному та 8-15 процедур на наносекундному лазері. Їхня кількість залежить від якості та кольору чорнил, «віку» тату та навіть техніки виконання.

Це боляче?

Швидше, неприємно, але точно не болючіше, ніж робити тату. У просунутих моделях лазерів є функція охолодження — потік повітря температура якого -30°C зменшує больові відчуття.

І скільки коштує один сеанс?

Правильніше відштовхуватися не від ціни, а від вартості всього курсу. Пояснимо на прикладі тату площею 20 см²:

— 15 процедур на китайському лазері за 500 грн = 7500 грн

— 4 процедури на пікосекундному лазері за 3000 грн = 12 000 грн

Різниця 4500 грн немаленька, але в другому випадку ефект помітний вже після першого сеансу, а весь курс займає менше часу.

А що якщо не видаляти тату, а «перекрити» його новим малюнком?

Можна і так, але є нюанси. Нове тату повинно бути, як мінімум вдвічі більшим, ніж старе та, бажано, кольоровим. Найкраще «ховати» старі тату в холодних тонах. Червоний, жовтий і оранжевий кольори для цього не годяться — малюнок буде проступати через них. В крайньому разі, можна використовувати блекворк — щільне зафарбовування чорним кольором. До речі, цей стиль зараз популярний.

Може лазер прибрати татуаж повік, губ і брів?

Так, але в цьому випадку тим більше не варто економити та бігти в перший-ліпший салон. Під час видалення татуажу брів неякісним лазером, можна, наприклад, позбутися брів. Виглядає це ось так. Якщо майстер видаляє підводку для очей, він повинен використовувати захисні шильди — спеціальні накладки для очей. В іншому випадку є ризик залишитися без вій і отримати проблеми з зором. А при невдалому видаленні татуажу губ розмиваються межі червоної кайми, і приховати дефект буде складно навіть макіяжем.

Як доглядати за тату після лазерної процедури?

На час загоєння дерматологи рекомендують:

— Наносити будь-який засіб з пантенолом: Бепантен, Пантенол, Д-Пантенол, який прискорює регенерацію.

— Не протирати шкіру спиртовмісними засобами, щоб не пересушувати її.

— Захищати оброблену ділянку від прямих сонячних променів — користуватися сонцезахисним кремом з SPF-фактором не нижче 50.

— Утримуватися від сауни, лазні, гарячих ванн.

Перерва між процедурами має складати не менше місяця. Як правило, цього часу достатньо для повного відновлення шкіри.

Готувати матеріал допомагали:

лікар-дерматокосметолог Юлія Суховерша і тату-майстер Роман Лисенко.

Автор:
Олександр Міхедов

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо