Україна переходить з аналогового телебачення на цифрове. Як вибрати ТВ-тюнер?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Україна переходить з аналогового телебачення на цифрове. Як вибрати ТВ-тюнер?

Артем Марков / «Бабель»

В Україні завершується епоха аналогового телебачення: з 1 вересня вся країна переходить на цифровий формат DVB-Т2. Щоб дивитися телевізор, знадобиться ТВ-тюнер — приймач, який отримує, обробляє і передає цифровий сигнал на екран телевізора або компʼютера. Кореспондент «Бабеля» Олександр Міхедов розібрався, чому перехід на «цифру» неминучий, як вибрати ТВ-тюнер і що робити, якщо ви живете там, де немає цифрового телебачення.

Навіщо потрібен новий формат телебачення, якщо все і так працює?

Приблизно третина країн світу давно припинила мовлення в аналоговому форматі. Америка зробила це в 2009 році, Великобританія — в 2012-му, а в континентальній Європі піонером «цифри» став Люксембург, який відмовився від застарілого формату ще в 2006-му. У тому ж році Україна підписала Женевський меморандум, де зобовʼязалася перейти на цифрове телебачення, проте відбувається це тільки зараз.

Головна перевага цифрового формату перед аналоговим — вища якість зображення. Перешкод у «цифри» значно менше, звук чистіший, краще перенесення кольорів. Кількість безкоштовних каналів при цьому не змінюється — всі ті ж 32 телеканали (28 загальнонаціональних та 4 регіональні). Повний перелік можна подивитися на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Крім того, «цифра» побічно впливає на розвиток стільникового звʼязку 4G і 5G. Технологія цифрового телебачення дозволяє передавати більше каналів на тій же частоті мовлення. Так можна економити радіочастотний ресурс країни (він не безмежний) і використовувати його частину для мобільного інтернету.

Добре, де купити тюнер?

Не поспішайте, спершу переконайтеся, що його немає у вашому телевізорі. У нових моделях ТВ-тюнер часто вбудований. У цьому випадку досить просто підключити телевізор до антени.

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку і на даху встановлена колективна антена, можна підключитися до неї. Для цього зверніться в ЖЕК, керуючу компанію або до голови ОСББ (обʼєднання співвласників багатоквартирного будинку).

Якщо колективної антени немає або ви живете в приватному будинку, доведеться придбати антену окремо.

І яку антену брати?

Формат DVB-Т2 працює лише в дециметровому діапазоні, тому метрова антена (звичайні «ріжки») не підійде — потрібна дециметрова. Краще відразу брати модель з підсилювачем — дуже часто користувачі «грішать» на тюнер, хоча справа в слабкій антені. Середня вартість дециметрової антени з підсилювачем — 300—500 гривень. Для пошуку й порівняння цін можна скористатися прайс-агрегаторами: Hotline, Price.ua, MagaZilla, e-Katalog, Vcene.com.

З антеною, здається, розібралися. Як вибрати тюнер?

Головне завдання тюнера — передавати зображення на екран. Подумайте, чи потрібні вам навороти на кшталт можливості стрімити відео в інтернет або соцмережі. Якщо ні, сміливо беріть недорогу модель за 400—500 гривень. За рейтингом ТВ-тюнерів від e-Katalog, найпопулярніші виробники — World Vision, Romstat, Nomi, Ergo, Strong.

Я нічого не розумію в техніці. Як мені налаштувати тюнер?

Все не так складно, як здається. Ось проста і доступна інструкція без «води».

Як перевірити, чи є покриття у моєму регіоні?

Компанія «Зеонбуд», єдиний оператор цифрового телебачення в Україні, заявляє, що зона покриття охоплює 95% країни. На сайті провайдера можна подивитися список адрес передавачів і приблизний радіус їх дії. Щоб «прикинути», чи входить ваш будинок в зону покриття, скористайтесь Google-картами: вбийте адреси передавача і свою і порівняйте відстань. Це досить грубі підрахунки, і можливо, є сенс пошукати альтернативні способи користуватися телебаченням.

Тобто я можу не купувати ТВ-тюнер? Як тоді дивитися телевізор?

Альтернатив «цифрі» чимало. По-перше, кабельне телебачення від інтернет-провайдерів. Антена в цьому випадку не потрібна, оскільки телевізійний сигнал заводиться по кабелю, а ТВ-тюнер можна взяти в оренду або придбати безпосередньо у провайдера. Ось тут можна подивитися, які провайдери працюють за вашою адресою і порівняти їхні тарифи.

Якщо ви користуєтеся безлімітним інтернетом, є сенс підключити онлайн-телебачення. Таку послугу надають більшість онлайн-кінотеатрів: OLL.TV, Divan TV, MEGOGO. Телевізором в цьому випадку стає будь-який носій: ноутбук, планшет або навіть смартфон. Вартість пакета залежить від кількості каналів — в середньому це 50—100 гривень.

Коли можливості провести інтернет немає (наприклад, ви живете в глухому селі), єдиний спосіб — підключити супутникове телебачення. Це недешевий варіант — крім тюнера, потрібна супутникова антена («тарілка»). Ціни різні. Viasat просить за все обладнання разом з установкою 2500 гривень. XTRA TV продає тільки тюнери (найдешевший — 680 гривень), антену доведеться купувати самостійно.