Домену google.com — 21 рік. Розповідаємо, як правильно гуглити

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Домену google.com — 21 рік.  Розповідаємо, як правильно гуглити

Артем Марков / «Бабель»

Ларрі Пейдж і Сергій Брін зареєстрували домен google.com 15 вересня 1997 року. Компанія Google Inc. зʼявилася через рік — 4 вересня 1998 року. Сьогодні Google — в трійці найдорожчих брендів світу, вартість компанії становить понад 120 мільярдів доларів. Здається, що пошуковик знає все, але інформацію ще потрібно вміти нагуглити. Кореспондент «Бабеля» Олександр Міхедов зʼясував, як це робити правильно.

Як взагалі писати запити?

Google — це робот, а не людина. Поки що він погано розуміє розмовну мову та запити на кшталт «а знайди-но мені цілодобовий суші-бар в центрі Києва». Правильніше використовувати ключові слова: «суші», «бар», «цілодобово», «Київ», опускаючи службові частини мови [прийменники, сполучники, частки] та другорядні члени речення, в даному випадку — «у центрі».

А якщо потрібно знайти точну фразу?

Використовуйте пошук у строгій відповідності. Для цього візьміть фразу в лапки ("програмістські" або «ялинки» — неважливо). Наприклад: «Ми хочемо, щоб Google став третьою частиною вашого мозку». Це слова самих Ларрі Пейджа і Сергія Бріна. Погодьтеся, у них це майже вийшло.

Чи можна шукати на конкретному сайті?

Звичайно. Поставте перед запитом слово site: адреса сайту (без пробілу). Наприклад, site:thebabel.net як правильно гуглити.

Якщо потрібно знайти сайт зі схожим контентом, перед адресою сайту достатньо дописати related:. Так, за запитом related:google.com.ua Google видасть список альтернативних пошукових систем.

А якщо я забув слово?

Додайте зірочку * замість нього та візьміть фразу в лапки. Наприклад, задавши у пошуку «шукайте цензора в *», ви знайдете фразу Ліни Костенко, яка радить шукати цензора в собі.

Як виключити слово з пошуку?

Просто поставити перед ним мінус. Припустимо, ви шукаєте вірші Тарковського «Тільки цього мало», а пісня Софії Ротару вам ні до чого. Тоді запит має виглядати так — «тільки цього мало -ротару».

Гаразд, як шукати за синонімами?

Досить додати ~ перед ключовим словом. За запитом «~найпопулярніші книги» виводитимуться списки як «найкращих» творів, так й «тих, що читають найбільше».

Я шукаю книгу, і мені потрібен певний формат файлу. Як діяти?

До назви твору та імені автора допишіть filetype: і потрібний формат. Наприклад, «гоголь шинель filetype:doc».

А можна шукати за декількома запитами одночасно?

Так, для цього поставте вертикальну риску між запитами. Наприклад, «зняти | здати квартиру» — у цьому випадку Google покаже перелік сайтів, на яких можна як зняти, так і здати квартиру.

Що ще вміє Google?

Багато чого. Для населених пунктів — показувати погоду (прогноз київ), час (час київ), час сходу і заходу сонця (схід сонця київ). Для компаній — котирування акцій (акції tesla).

Пошуковик також можна використовувати як перекладач (translate пошукова система), конвертер валют (долар, євро) і величин (дюйм в см), калькулятор (корінь із 25) та тлумачний словник (define:імерсивність).

Мені ніколи читати новини. Хочу швидко дізнатися, чим живе світ.

Тоді вам в Google Trends. Тут можна дізнатися про найпопулярніші запити за добу, подивитися, що гуглять найактивніше в будь-якій країні світу. Маркетологи ніжно люблять цей інструмент за можливість вивчати попит і його сезонність. Також в Google Trends є статистика різних років — можна подивитися, яким був, наприклад, 2002 рік з точки зору Google.

Завдання з зірочкою. Мені дуже потрібна назва фільму, але я памʼятаю лише сюжет, до того ж непевно.

Тут, мабуть, безсилий навіть Google. Можна запитати на форумах або написати пост в соцмережах з проханням допомогти. Але найкраще зайти на Letʼs Art, де допомагають пригадати назви фільмів, книг, пісень, кліпів та ігор. Навіть у безнадійних, на перший погляд, випадках.

Круто, а є якісь приколи, повʼязані з пошуком?

Так, у Google дуже багато так званих «пасхалок» — сюрпризів від розробників. Наприклад, do a barrel roll — поворот екрану на 360 градусів, askew — «кривий» пошук, blink html — миготливий текст URL-адреси.

Також в Google чимало ігор. За допомогою super mario bros можна повибивати монетки, як у культовій грі Super Mario. google pacman запускає Pac-Man — памʼятаєте ненажерливу жовту голову, яка бігала за крапками? А якщо ввести atari breakout і перейти до розділу «Картинки», можна зіграти в знамениту аркаду.

Повний перелік «сюрпризів» — тут. Щоправда, зараз працюють далеко не всі.