Дитина просить купити мурашину ферму. У чому сенс і скільки мені це коштуватиме?

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
Дитина просить купити мурашину ферму. У чому сенс і скільки мені це коштуватиме?

Як купити мурашину ферму

Артем Марков / «Бабель»

Формікарій, або штучний мурашник — це ємність з наповнювачем, яка імітує житло для мурах. Це справжня держава з королевою, будівельниками та солдатами. Він нагадує комп’ютерну стратегію, втілену в реальності. Мурашник навчає дітей відповідальності, адже комахам потрібен догляд. Прибирання та годування мурах розвиває дрібну моторику. Водночас формікарій завдає значно менше клопоту, ніж утримання кота, пташки чи навіть хом’яка.

Ентомологи почали використовувати їх для наукових досліджень ще з ХІХ сторіччя. Формікарії зацікавили натуралістів, і тому їх почали створювати з комерційною метою. Найпоширеніший бренд мурашиних ферм Uncle Milton’s Ant Farm надсилає мурах покупцям поштою. З 1956 року вони продали понад 20 мільйонів формікаріїв.

З чого почати?

Треба обрати та придбати (або спіймати) мурах. Ці комахи мають складну соціальну структуру. Кожну мурашину сім’ю очолює матка (королева) — саме вона відкладає яйця, з яких вилуплюються молоді комахи. Королев зазвичай продають в інтернет-магазинах разом з кладкою яєць, а іноді й з кількома молодими мурахами, які в майбутньому стануть основою сім’ї. Ціна на них коливається від 80 гривень (вид Lasius niger) до 12 800 гривень за екземпляр тропічного виду Rhytidoponera metallica. Звісно, можна спробувати спіймати королеву в парку чи в лісі. Але немає сенсу ловити звичайних мурах. Вони проживуть недовго і не побудують ніякої колонії.

Новачкам рекомендують заводити чорних реактивних (Camponotus parius) або мурашок-женців (Messor structor) — це найбільш невибагливі види. Але почитати про те, які саме умови потрібні для певного виду, все ж доведеться. Є спеціальні форуми, де мурахознавці відповідають на питання новачків та рекомендують літературу.

Мурах обрали, королеву замовили (спіймали). Куди її поселити?

Формікарій потрібно обирати залежно від потреб виду мурах, який збираєтеся розводити. Молоді невеликі колонії радять спершу поселити у пробірці (так, тій самій, у якій вам її прислали) з ареною. Ось детальна інструкція, як її виготовити (і ще одна). Таке житло — зручний тимчасовий варіант для молодих мурашок, але з часом їх потрібно переселити в більший формікарій. Його можна зробити власноруч або купити.

Якщо хочется зробити ферму власноруч, то основні принципи її створення описані тут. Найпростіший домашній формікарій можна зробити з будь-якої підходящої посудини та гіпсу.

Плануєте придбати готову ферму? Потрібно звернути увагу на матеріал, з якого її виготовлено. Найпоширеніші в українських інтернет-магазинах формікарії з акрилу — ціна на них стартує від 250 гривень. Від 500 гривень коштують акрилові ферми, наповнені піском. Фабричні ферми з гіпсу коштуватимуть від 300 гривень. Можна замовити формікарій на Ali Express. Окрім акрилових мурашиних ферм там можна знайти гелеві, але комахи в них пліснявіють та повільно гинуть. Не поспішайте купувати великий і дорогий формікарій, якщо ваша колонія маленька. Мурахи все одно заселять лише частину споруди й будуть поступово розмножуватись та займати всі відділи.

А як доглядати за мурахами?

У формікарії потрібно регулювати вологість та температуру (для різних видів мурах параметри комфорту відрізняються). Зазвичай ферму зволожують від двох до п’яти разів на тиждень, крапаючи воду в спеціальну ємність. Частина камер неодмінно повинна залишатися сухою. Ємність треба берегти від прямих сонячних променів та джерел вібрації (колонки або системні блоки компʼютера). З арени треба прибирати сміття, яке виносять мурахи. Використовуйте для цього пінцет.

Прочитайте якомога більше інформації про вид мурах, який плануєте придбати, або ідентифікуйте тих, кого спіймали. Деякі види мурах (наприклад, Campotonus ligniperda i Formica rufa), що живуть у помірному кліматі, потребують «зимівлі». Це значить, що вам доведеться залишити їх у спокої на півроку та сподіватись, що колонія виживе, покласти їх на цей час в морозилку або влаштувати їм прискорену «зимівлю».

Чим годувати комах?

Їжа теж залежить від того, який вид мурах ви розводите. Головне, аби в їх раціоні було достатньо білків та вуглеводів. Мурах підгодовують яєчним білком, вареною куркою, дощовими черв’яками, насінням, або спеціальними кормами. Не варто їм залишати більше їжі, ніж потрібно — вони не впораються з прибиранням у колонії. Запасають комахи лише зерно.

Маєте в формікарії колонію Messor structor? Їх можна годувати хлібом, мушками-дрозофілами, вареним яйцем та іноді фруктами, наприклад, шматочками груші. Цей вид полюбляє насіння та може його запасати у камерах. Уникайте жирних продуктів і не переводьте мурашину сім’ю на один вид їжі. Стежте, аби шматочки кормів не перекривали проходів формікарію.

Окей, а ці мурахи не розбіжаться по всій квартирі?

Для цього існують засоби, які так і називають — «антивтеча». Можна придбати готовий розчин або використовувати вазелін, тальк, змішаний з алкоголем, чи дитячу олійку. Якщо ферму намастили якоюсь з цих речовин, то закривати кришку не треба.

Кількість мурах у фермі зросла, мені потрібно переселити їх у більшу?

Якщо правильно доглядати та годувати комашок, то з часом їх стане більше. Проте як тільки популяція досягне критичної точки, і місця для нових особин не залишиться — вони припинять розмножуватися. Тому вирішувати, чи стане мурашина ферма більшою, може лише власник.