В Україні почали діяти нові правила парковки. Коли мені загрожує штраф, і що робити, якщо авто евакуювали?

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
В Україні почали діяти нові правила парковки. Коли мені загрожує штраф, і що робити, якщо авто евакуювали?

Артем Марков / «Бабель»

В Україні почали діяти нові правила паркування автомобілів. Тепер неправильні зупинку, стоянку та паркування транспорту фіксуватимуть на фото чи відео інспектори з паркування. Порушення правил визначили та зафіксували у законі.

Якщо інспектор хоче евакуювати авто, він повинен зафіксувати порушення на фото чи відео та занести до протоколу. Про те, що авто евакуювали, мають повідомити людину, на яку зареєстрований транспортний засіб. (Якщо правила порушив автомобіль з іноземними номерами — людину, яка ввезла його в Україну.) Інформацію мають надіслати на мобільний та електронну пошту.

Щоб інспектори мали змогу притягнути водія до відповідальності за новим законом, повинен запрацювати реєстр адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Ним займатиметься МВС. Прогнозують, що реєстр почне працювати на початку 2019 року.

Автомобілі вже евакуюють?

Поки депутати не визначилися, як саме фіксуватимуть порушення на фото та відео, інспектори не мають права евакуювати авто. Лише виписувати штраф і тільки у присутності водія (штраф загрожує, коли авто припарковане неправильно або парковку не оплатили впродовж 10 хвилин).

Але авто вже почали евакуювати з вулиць Києва. Інспектори не мають права робити це у присутності власника, тому якщо ви встигли помітити, що ваше авто забирають, — вимагайте залишити його на місці.

Авто можуть евакуювати, якщо воно:

  1. Припарковане на проїзній частині у другій або третій смузі.

  2. Стоїть на залізничному переїзді, трамвайній колії, естакаді, мосту, шляхопроводі (або під ним, у тунелі).

  3. Заважає руху інших автомобілів і пішоходів.

  4. Стоїть на виділеній для громадського транспорту смузі.

  5. Припарковане на позначеній велодоріжці.

  6. Заважає роботі снігоприбирального та іншого комунального транспорту.

  7. Порушує схему паркування, блокуючи проїзд двома або більше смугами руху.

  8. Стоїть на пішохідному переході або ближче 10 метрів до нього з обох боків (крім випадку, коли зупинилися, щоб надати перевагу в русі).

  9. Припарковане на перехресті та ближче, ніж за 10 метрів від перехрестя, якщо на ньому немає пішохідного переходу (виняток — коли зупиняєтеся, щоб надати перевагу в русі, та навпроти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга).

  10. Стоїть так, що між ним і суцільною лінією розмітки або протилежним краєм проїзної частини лишається менше ніж три метри.

  11. Припарковане ближче ніж за 30 метрів від зупинок громадського транспорту або дорожнього знака такої зупинки з обох боків.

  12. Стоїть ближче ніж за 10 метрів від позначеного місця, де виконують дорожні роботи.

  13. Припарковане там, де його не можуть об’їхати, або через нього не можуть роз’їхатися два інші авто.

  14. Стоїть ближче ніж за 10 метрів від виїздів із дворів, стоянок, автозаправних станцій, будівельних майданчиків або на самому виїзді.

А якщо моє авто вже забрали?

Якщо автомобіля немає на тому місці, де ви його залишили, телефонуйте 102 або на «гарячу лінію» патрульної поліції за номером (044) 287-82-82. Потрібно буде назвати номер авто. Вам розкажуть, чи евакуювали його, куди звертатися і як його повернути.

Доведеться забрати акт у відділку, сплатити штраф, транспортування й зберігання. Лише після цього можна буде їхати на штрафмайданчик за машиною. Потім можна спробувати оскаржити штраф у суді. Забрати автомобіль можна буде не раніше ніж за три дні з моменту вилучення транспортного засобу.

Його відвезуть на спеціальний майданчик або стоянку, адреси яких опублікують на сайті КМДА і «Київтранспарксервісу».

Скільки мені коштуватиме евакуація?

Евакуація авто до двох тонн коштуватиме 720 грн (з ПДВ). Зберігання з першої по сьому добу обійдеться у 144 грн (з ПДВ) і 20 грн (+ПДВ) за кожну наступну. Отже евакуація авто коштуватиме вам, щонайменше, 864 грн (з ПДВ), не враховуючи штраф.

А який штраф мені загрожує за неправильне паркування?

Розмір штрафу залежить від тарифів на парковці, де перебуває автомобіль-порушник. Сумма складатиме вартість години паркування там у двадцятикратному розмірі.

Якщо ви припаркувалися на безкоштовному місці для пільговиків, але не належите до пільгових категорій, то приготуйтесь оплатити тридцятикратну вартість однієї години платного паркування на тому майданчику.

Квитанцію надішлють рекомендованим листом або залишать на лобовому склі. Порушники, які сплатять штраф впродовж 10 банківських днів, отримають 50% знижки. Ті, хто не сплатить штраф впродовж 30 днів, повинні будуть відшкодувати вдвічі більше. Штрафи можна сплачувати лише в безготівковій формі. За законом інспектори платитимуть штраф (від 850 грн), якщо братимуть оплату за парковку або штраф готівкою.