Моїй сімʼї потрібна няня. Де шукати, на що звернути увагу та чому так дорого?

Автор:
Марія Цигилик
Дата:
Моїй сімʼї потрібна няня.  Де шукати, на що звернути увагу та чому так дорого?

Артем Марков / «Бабель»

Ми не будемо пояснювати, як зрозуміти, що вам потрібна няня. Усвідомлення прийде саме по собі й стрімко. Головні питання виникнуть потім: як знайти хорошу, швидко, і не розоритися. Відповідаємо по порядку.

З чого почати?

Визначтеся з обовʼязками няні. Від них залежить її кваліфікація та зарплата. Няні можуть майже все: водити дитину на прогулянки, прибирати її кімнату, годувати, прати, відводити і забирати з садка або школи, допомагати робити уроки, навчати іноземних мов, малювання, співів та багато чого іншого. Чим більший пакет, тим вища ціна.

Можливо, мені потрібна не няня, а гувернантка? У чому різниця?

Це умовний поділ. У теорії, няні доглядають за малюками. Гувернанток наймають для дітей, які готуються до школи або вже туди ходять. Перші орієнтовані на догляд за дитиною, другі — на навчання й освіту. Для українців слово «няня» більш звичне. Ми теж його використовуватимемо.

Де шукати няню?

Найпопулярніший спосіб — запитати у знайомих або написати в Facebook. Це швидко, без комісійних посередникам, але з реальними відгуками не чужих людей. Головне — не довіряти їм повністю: звірте список вимог попередніх роботодавців зі своїм.

Як проводити співбесіду? Питайте якомога більше, але не забудьте про головне:

  1. Освіта і ким працювала до того, як стати нянею?

  2. Що входило в обов'язки в попередніх сім'ях і чому вона пішла з останньої роботи?

  3. Як буде планувати день з вашою дитиною?

  4. Чи вміє надавати першу допомогу?

  5. Не питайте, чи любить вона дітей. Відповідь завжди однакова.

Ще один спосіб — пошукати на профільних сайтах (наприклад, Наша няня) або сторінках у Facebook: Ищу няню/помощницу, Няня и домашний персонал Киев. У такому випадку відбором резюме та організацією зустрічей з кандидатами доведеться зайнятися особисто.

Кажуть, найкращі няні — в агентствах. Може, мені туди?

Це не зовсім так. Агентства справді повинні проводити попередні співбесіди з нянями, які потрапляють в їхні бази. Але ніхто не гарантує якість цих співбесід. Крім того, багато нянь з агенцій готові працевлаштуватися без посередників. Їх можна знайти на спеціалізованих сайтах і заощадити на комісійних агентству.

Як працює агентство та скільки коштують послуги?

Схема роботи така: ви приходите в офіс, формулюєте запит, зазначаєте всі важливі для себе критерії і через день-два отримуєте пʼять-шість варіантів. Це зберігає час і нерви. Усі співбесіди з кандидатами відбуваються в агентстві.

Зазвичай агентство підписує договір із сімʼєю та нянею. Якщо няня погано виконує свої обовʼязки, багато посередників, за умовами договору, можуть безкоштовно її замінити протягом року. Але якщо ви зʼясуєте, що няня, наприклад, бʼє дитину, доведеться самостійно розбиратися з нею та правоохоронними органами (до яких варто звернутися). Агентства в таких випадках самоусуваються.

За послуги агентства відразу доведеться заплатити від 50 до 100% (залежно від міста) місячної зарплати няні.

Які документи мені повинна показати няня?

Оригінал паспорта, медичну книжку і, якщо хочете перестрахуватися, довідку про несудимість. Якщо не вірите медичній книжці, запропонуйте няні пройти медогляд у приватній клініці. Але за нього доведеться сплатити. Якщо няня відмовиться, це повинно насторожити.

Деякі агентства мають у своєму штаті лікарів, які проводять медогляди кандидаток.

Що має бути в договорі з нянею?

Пропишіть у ньому права й обовʼязки обох сторін і зарплату няні. Чим детальніше, тим краще. Договір можна скласти самим і завірити підписами обох сторін. Звертатися до нотаріуса або юриста необовʼязково.

Ось список важливих пунктів договору:

  1. Тривалість відпустки няні, умови її використання та оплати.

  2. Періодичність перегляду зарплати.

  3. Оплата лікарняного няні та днів, коли ви не користуєтеся її послугами з вашої та її провини.

  4. Кому дзвонити та як діяти в екстрених ситуаціях.

Скільки коштує няня?

Ви вже зрозуміли, що короткої відповіді не буде.

Година роботи няні в Києві — 60 грн, Львові — 50 грн, Дніпрі — 40 грн, Одесі — 25 грн. Усі ціни «від». Для новонароджених ціна за годину вища на 10—20 грн. Такі няні часто мають медичну освіту або досвід роботи в пологовому будинку. Година роботи з двійнятами та дітьми з інвалідністю — від 100 грн. Якщо няня працює на повну ставку, то її зарплата повністю залежить від обовʼязків і кваліфікації. Але в Києві знайти відносно кваліфікованого помічника на семигодинний робочий день менш ніж за девʼять тисяч гривень — складно. В обласних центрах розцінки нижчі.

Як привчити маленьку дитину до няні?

Поступово. Спершу няня повинна просто бути поруч, коли хтось із близьких бавиться з малюком. Вона може запропонувати йому іграшку, спробувати захопити увагу. З часом мама може почати виходити з кімнати, залишаючи дитину з нянею. Головне — попереджати малюка про це. Якщо часу на тривалу адаптацію немає, дитині та няні краще перебувати неподалік від одного з батьків. Наприклад, гуляти в парку поруч з їх роботою. Якщо батьки будуть іноді виходити та спілкуватися з дитиною, їй буде спокійніше.

Як переконатися, що з нянею дитина в безпеці?

Якщо хочете знати напевно, придбайте та встановіть у будинку камери спостереження. Їх можна переглядати в режимі онлайн з телефону або у запису — вдома. Альтернативний варіант — для початку залишати в будинку увімкнений диктофон (він є в багатьох смартфонах) там, де дитина проводить більше часу.

Попереджати про записи няню необовʼязково — у себе вдома ви можете робити це без обмежень. За необхідності такі записи стануть доказами в суді. Але не варто публікувати їх в інтернеті — так ви порушите права свого працівника.

Готувати матеріал допомагали:

керівник агентства з пошуку персоналу Мар'яна Кашуба, дитячий і сімейний психолог Богдана Янків і адвокат Ярослав Толкачов.

Автор:
Марія Цигилик

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо