Скоро почнеться епідемія грипу. Чи варто робити щеплення та як захиститись?

Автори:
Наталія Бушковська, Ріта Дудіна
Дата:
Скоро почнеться епідемія грипу. Чи варто робити щеплення та як захиститись?

Дар'я Светлова / «Бабель»

Українці готуються до грипу — в аптеках уже є вакцини, які коштують від 250 до 350 гривень. Щороку в усьому світі на нього хворіють від 291 тисячі до 680 тисяч осіб. Минулого року в Україні на грип захворіли 5,4 мільйона людей, померли 64 людини, які не робили щеплень. Однак досі не всі розуміють, чому варто вакцинуватися. Разом з членом Європейської академії педіатрії Олексієм Риковим і сімейною лікаркою Ксенією Марачкович theБабель відповідає на найпопулярніші питання про щеплення від грипу.

Як передбачити, який штам буде цього сезону?

Протягом року понад сто спеціалізованих центрів відстежують циркуляцію штамів вірусу грипу у 82 країнах світу. Фахівці збирають генетичні дані та виявляють мутації. Щороку вакцину розробляють переважно для трьох штамів: двох штамів А та одного — B. Цього сезону (жовтень 2019 – травень 2020) найімовірніше зіткнутися з:

  • А/H1N1 — Brisbane
  • А/H3N2 — Kansas
  • В — Colorado (гілка B/Victoria)
  • В — Phuket (гілка B/Yamagata)

Наскільки ефективна вакцина?

Це залежить від типу вірусу. Нещодавні дослідження вказують на те, що щеплення від грипу знижує ризик захворіти на 40—60 відсотків. Тобто вакцинація не дає стовідсоткового захисту, але запобігає важким і смертельним ускладненням.

Вакцинація безпечна? Я не захворію внаслідок щеплення?

Так, вакцина безпечна. За роки Незалежності в Україні не було смертей внаслідок вакцинування. Вірус у вакцині проти грипу або інактивований (мертвий), або містить лише один ген вірусу, який не може викликати захворювання. Може з’явитися температура та нездужання, але це реакція на вакцину, а не захворювання на грип. Щоб перевірити алергічні реакції, залиштеся після щеплення під наглядом лікаря впродовж 30—40 хвилин.

Єдиним серйозним наслідком вакцини від грипу може бути синдром Гієна-Барре — аутоімунне захворювання, що вражає нервову систему. Його лікують, а трапляється він в одному-двох випадках на мільйон доз вакцини. Деякі дослідження взагалі не знайшли зв’язку між щепленням і синдромом.

Можна робити щеплення, якщо маєш хронічні захворювання? Або під час вагітності?

Вагітним жінкам і людям з хронічними захворюваннями не просто можна, а вкрай рекомендують вакцинуватися від грипу. Також варто зробити щеплення літнім людям (старшим 65 років), дітям від шести місяців, людям з ВІЛ або після хіміотерапії. Якщо ви педагог або медичний чи соціальний працівник, ви теж у групі ризику.

Як зробити це щеплення? Де взяти вакцину? Скільки це все може зайняти?

До двох днів. Щеплення можна зробити в поліклініці і тільки за направленням від сімейного лікаря, тож якщо пацієнт не підписував з ним декларацію, то має це зробити. Терапевт виписує направлення, дослідивши аналіз крові та флюорографію пацієнта. Без них щеплення не дозволяється.

Вакцину можна купити в аптеці при поліклініці або в іншій за рекомендацією лікаря — він має знати, куди надійшла перевірена поставка. Лікарю потрібно показати чек із часом придбання вакцини: між покупкою та щепленням має пройти не більше двох годин, щоб препарат не втратив свої властивості. МОЗ також рекомендує взяти для вакцини термосумку під заставу в аптеці.

Які вакцини можна знайти в Україні?

Цього сезону це «Ваксігрип тетра» (виробник Санофі Пастер, Франція) та «Джисі Флю» (виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея) — вони коштують 250—350 гривень. За словами імунолога й експерта з вакцинації Федора Лапія, між цими вакцинами суттєвої різниці немає. Але «Ваксігрип тетра» може бути більш ефективною, адже захищає від додаткового штаму В, однак її не можна вводити дітям до трьох років. А «Джисі Флю» не підходить вагітним.

Усе одно звучить ризиковано. Може, краще перехворіти на грип?

Тоді варто знати, що синдром Гієна-Барре є ускладненням не лише щеплення, але й вірусу грипу. Частина досліджень указують на те, що ризик розвитку синдрому після хвороби вищий, ніж після щеплення.

І головне — згідно з дослідженнями Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), щороку в усьому світі від грипу та пов’язаних з ним респіраторних хвороб помирає від 291 тисячі до 680 тисяч людей. Минулого року в Україні від грипу померли 64 невакциновані людини.

Чи є сенс робити щеплення, коли епідемія в розпалі?

Так. Щеплення від грипу доречне протягом усього сезону. Грип — непередбачувана хвороба: іноді епідемія може початися навіть у травні. Але в ідеалі варто зробити щеплення до початку епідемії, у період з жовтня до листопада.

Якщо купити хірургічну маску та їздити в ній на роботу — це знизить ризик захворювання?

На жаль, ні. Колишня в. о. міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун повідомляла, що хірургічна маска, насамперед, призначена для медиків. Вона захищає лікарів від «великих крапель і бризків біологічних рідин», але не від вірусів чи бактерій.

Непоганий варіант — респіратори. На відміну від масок, через них фільтруються дрібні часточки (які можуть залишатись у повітрі протягом тривалого часу). Респіратори щільно прилягають до обличчя (чого не скажеш про маски). А ще на респіраторі є спеціальне маркування, яке вказує на те, яким саме чином він фільтрує повітря.

А традиційні методи допоможуть не захворіти? Наприклад, вітамін С або оксолінова мазь?

Існує думка, що вітамін С знижує ризик підхопити вірус. Але огляд 29 досліджень, у яких брали участь 11 тисяч людей, виявив, що він удвічі зменшує ризик застуди лише для тих, хто має значні фізичні навантаження (марафонці, лижники та солдати, які проходять тренування в субарктичних умовах). Це не працює, коли йдеться про звичайних людей. Якщо хочете отримати користь від вітаміну С, то споживайте його щодня та надавайте перевагу продуктам з його високим вмістом, а не пігулкам.

Змазаний оксолінкою ніс теж не дуже завадить вірусу. Він потрапляє в організм не лише через слизову передніх відділів носа, яку ми можемо змастити маззю (і то не без зусиль), але й через носоглотку та шлунково-кишковий тракт. Але мазь може заважати слизовій носа очищатися, отже, там лишатиметься волога та частинки пилу, які можуть містити вірус.

Я можу ще щось зробити для профілактики грипу, окрім гігієни та щеплення?

Так. Добре спати, займатись спортом і харчуватися здоровою їжею.