Хочу взяти собаку з притулку. З чого почати та як обрати?

Автор:
Марія Цигилик
Дата:
Хочу взяти собаку з притулку. З чого почати та як обрати?

Артем Марков / «Бабель»

Ви наважились на те, щоб завести собаку? Знайти нового друга можна в притулку для тварин. Там є і породисті собаки, і метиси. Останніх більше, проте в клітці можна побачити німецьких вівчарок, хаскі та лабрадорів. А ще дорослі пси краще адаптуються до нових умов. Розповідаємо, як відбувається процедура «усиновлення».

Кажуть, що пси в притулку агресивні. Це правда?

У притулках стверджують, що всі собаки, які до них потрапляють, проходять перевірку в кінолога. Найчастіше тварини агресивні, бо вони переживають стрес. Спеціаліст працює з ними, доки норов собаки не заспокоїться.

Частина мешканців притулку — дорослі пси зі своїми історіями: від когось відмовились господарі, а хтось жив на вулиці. Це формує їхній характер та звички. З одного боку — вони не завжди можуть вам сподобатися, а з іншого — скоріш за все, не доведеться вчити цуцика елементарних правил поведінки.

То з чого мені почати?

Визначтесь, для чого вам собака та де він буде жити. Маленькі «диванні» песики ідеально підходять для квартири. Великі пси, які голосно гавкають, можуть охороняти приватний будинок, територію чи підприємство. Варто зважати й на вік тварини. Ви хочете цуцика, чи це може бути дорослий пес? Він мусить бути породистим, чи підійде метис або собака без породи?

Більшість притулків мають сайт, де щодня викладають фото та характеристики тварин, які до них потрапили. У Києві собаку можна взяти в притулку «Сіріус» або в Центрі допомоги бездомним тваринам «У добрі руки». У Львові є ветеринарно-стерилізаційний центр для безпритульних тварин ЛКП «Лев». У Харкові — притулок «Собаки шукають дім» і Центр поводження з тваринами. В Одесі є притулки GladPet і «Ковчег». У Дніпрі тварин у добрі руки віддає КП «Зооконтроль».

Якщо маєте побажання щодо розміру, породи, кольору шерсті чи інших характеристик собаки, то можете звернутись у притулок із конкретним запитом. Вам передзвонять, якщо до них потрапить хтось подібний.

Як знайомитись із собакою?

Буває любов з першого погляду — побачили на сайті, приїхали, забрали. А декому потрібно кілька побачень, щоб зрозуміти, чи все складеться. Під час таких зустрічей можна гуляти із собакою поза притулком, гратись і приглядатись одне до одного. Можна прийти з дітьми або ще з одним псом, якщо він у вас є. Можна взяти собаку з притулку на кілька днів додому.

Працівники закладу звертають увагу на те, як реагує пес на потенційного господаря — наскільки він соціалізований та чи сприймає ваші команди.

Які документи треба мати з собою?

Потрібно мати український паспорт. А ще повідок з нашийником. Інші документи не знадобляться.

Собаки в притулку мають необхідні щеплення?

Коли собака потрапляє до притулку, його обовʼязково вакцинують від чумки, вірусного ентериту та лептоспірозу, а також від сказу. Тварину купають та стерилізують. Також оформлюють ветеринарний паспорт, у якому є дані про неї та її вакцинацію.

А скільки коштує пес у притулку?

У більшості закладів їх віддають безкоштовно. Але коли ви забираєте собаку, то підписуєте угоду, яка передбачає три місяці звіту про адаптацію тварини у вас. Треба буде надсилати фото, відео та коротенький текст.

Що потрібно купити перед тим, як привести тварину додому?

Універсального списку немає.

Нашийник і повідок — коштують від 40 та 200 грн відповідно — треба буде взяти з собою до притулку. Для собак великих порід може знадобитися ще й намордник. Його ціна стартує від 70 грн.

Дві мисочки — для їжі та води, коштують від 30 грн.

Ціни на корм для собак дуже різні: від 300 грн за 10 кг до 300 грн за 3 кг. Якщо ж обираєте м’ясо, обов’язково нежирне, то, наприклад, яловичина коштуватиме від 180 грн за кг.

Купати пса варто не частіше, аніж раз на 3 місяці. Якщо плануєте робити це власноруч, доведеться купити спеціальний собачий шампунь, ціна — від 70 грн. Можна робити цю процедуру в перукаря для тварин — грумера. Його послуги коштуватимуть від 300 грн, ціна залежить від породи собаки.

Можна купити іграшки для песика. Наприклад, м’ячики коштують від 25 грн. Але не факт, що він буде ними гратися.

У холодну погоду короткошерстих собак обов’язково потрібно спеціально одягати. Куртка-дощовик коштує від 200 грн. Спеціальні черевички купувати не варто — пес не зможе в них ходити. Щоб пересуватись, тварина повинна відчувати поверхню подушечками пальців.

Чи можна повернути собаку?

Так. Якщо пес шкодить чи не зміг адаптуватись, або ж у вас чи ваших близьких почалася алергія — ви маєте право повернути його до притулку.

Готувати матеріал допомагала:

Ірина Шевченко, адміністратор із прилаштування ЛКП «Лев».

Автор:
Марія Цигилик

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо