Хочу стати на лижі. Що для цього потрібно?

Автор:
Марія Цигилик
Дата:
Хочу стати на лижі. Що для цього потрібно?

Артем Марков / «Бабель»

У грудні на українських гірськолижних курортах розпочинається новий сезон. Якщо ви взагалі не пробували кататися або дитячий досвід із лижами, що прив’язують до взуття, був невдалим, то можна спробувати ще раз. Ми дізнались, як обрати лижі, де є відповідні траси і скільки це буде коштувати.

Я ніколи не катався на лижах. Варто спробувати?

Якщо є бажання і немає страху — так. Цей вид спорту не має вікових обмежень.

Навчитись можна самотужки чи мені потрібен інструктор?

Стати на лижі самому складно. Краще взяти декілька уроків у професійного інструктора. Після цього вже можна кататися самостійно. Ще один варіант — попросити друзів, які впевнено катаються, допомоги. Але в цьому випадку всім потрібно запастися терпінням. Година індивідуального заняття з інструктором коштуватиме від 500 гривень. Якщо займатимуться два або більше учнів — від 700 гривень.

Які лижі, взуття та палиці мені обрати?

Початківцям радять брати лижі на 20 см нижчі від їхнього зросту. Для перших спроб краще обирати довші та ширші лижі, бо ними легше керувати, ніж вузькими та короткими. Чим більше людина важить, тим жорсткішими вони мають бути.
Бути — спеціальні черевики для катання на лижах. Їх варто взути і побути у них певний час, аби звикнути. Якщо вони не тиснуть, а пальці в них вдається випрямити, то можна брати. Новачкам варто обирати м’які черевики — вони комфортніші.

Щоб обрати палиці, треба взяти їх і зігнути руки в ліктях — палиці мають торкатися підлоги.

Ще один обов’язковий елемент безпечної їзди — шолом. Його вдягають просто на голову, без шапки. Він не повинен тиснути чи сидіти занадто вільно.

Це все мені потрібно купити одразу?

Ні. Спершу лижі, бути, палиці та шолом можна взяти на прокат. На кожному гірськолижному курорті є вдосталь прокатних пунктів. Спорядження також зручно орендувати на місці, якщо немає змоги привезти його із собою.

Ще один варіант — орендувати чоботи та лижі у своєму місті. Тоді не доведеться витрачати час відпочинку на його пошуки. Зазвичай прокатні пункти є поруч із магазинами, де продають гірськолижне спорядження. Ціна подобової оренди спорядження на гірськолижних курортах вища. Але якщо везти його зі свого міста, доведеться заплатити ще й за час, витрачений на дорогу. Прокат спорядження (лижі, бути, палиці, шолом) в середньому коштуватиме від 150 гивень на добу.

Що вдягнути, щоб комфортно почуватись?

Найкраще почати з синтетичної термобілизни. Поверх неї вдягніть, наприклад, фліску. Синтетична білизна відводить усю зайву вологу від тіла і не вбирає її в себе. Вона не повинна сковувати рухів або бути занадто вільною.

Поверх фліски надягніть костюм для катання — він має бути мембранним. Роздільний костюм зі штанів та куртки практичніший за комбінезон.

Щоб кататися з більшим комфортом, вдягніть спеціальні окуляри-маску. Вона має щільно прилягати до обличчя. Найоптимальнішими вважаються маски з помаранчевими лінзами — вони підходять і для похмурої погоди, і для сонячної.

Оренда лижного костюма — від 120 грн, кожен наступний день — дешевше. Термобілизна в середньому коштує від 800 грн, окуляри-маска — від 900 грн.

Це все потрібно купувати?

Окуляри-маску бажано мати свою. Термобілизну теж, але її можна замінити синтетичною водолазкою. Лижний костюм можна позичити в друзів чи орендувати.

Куди поїхати кататись в Україні?

Для початку обирайте гірськолижні курорти в Україні — це буде дешевше, ніж їхати за кордон. Якщо кататися на лижах не сподобається, то можна швидко повернутися додому.

Українські курорти різняться за інфраструктурою, складністю спусків та цінами.

Найбільший — Буковель біля Верховини. Тут є вдосталь трас як для початківців, так і для досвідчених лижників.

Курорт Пилипець на Закарпатті. Тут також є спуски різного рівня складності, більшість із них — легкі.

У Славському декілька підйомників у різних місцях. Поруч розташований гірськолижний комплекс Плай із різними за складністю трасами та підйомниками.

Найдовше сніг тримається на горі Драгобрат, де також є умови для початківців.

Ціни та умови, за яких можна придбати спуски, на кожному курорті різні.

Існують кілька видів абонементів: за кількістю спусків (5, 10, 25) та за часом катання (3 години, з 10:00 до 14:00, тільки вечірнє катання або повний день). Для початківців найвигіднішим буде абонемент із невеликою кількістю спусків.

Дістатися вгору на бугельному підйомнику в середньому коштує від 12 гривень за один раз, на крісельному — від 30. Денний абонемент на крісельний підйомник коштує від 400 гривень.

У святкові або вихідні дні та у високий сезон (2—6 січня) ціни зазвичай вищі у півтора рази, ніж у будні. Часто перед початком сезону абонементи продають за акційними цінами.

На гірськолижному курорті Буковель ціни вищі за середні.

А щось ближче до Києва, Харкова чи Львова є?

Так. Гірськолижні траси під містами навіть зручніші для початківців — там переважно пологі спуски.

Недалеко від Києва є Вишгора. Майже у центрі столиці — Протасів Яр.

У Харкові — Альпійська долина та Екстрім-стиль, більш відомий як Харківська Швейцарія.

Під Львовом є Майдан та лижні траси Казкової поляни.

Неподалік Черкас розташований гірськолижний комплекс Водяники.

Пишуть про різні траси: зелена, синя, червона, чорна. Чим вони відрізняються?

Рівнем складності. Найпростіші та найпологіші на картах позначають зеленим та синім кольорами. Далі за ступенем складності: червоні — для впевнених лижників, чорні — найкрутіші та найскладніші, до того ж там зазвичай небагато людей.

Підйомники теж різні. Бугельний (буксирний) і крісельний — це про що?

Це різні типи пристроїв, які підіймають лижника на гору. Принцип роботи бугельного підйомника такий: є планка, на яку спирається лижник, і трос, що його тягне. Лижник їде, торкаючись снігового покриття гори, тому це трохи втомлює. Але такі підйомники зазвичай використовують на невисоких спусках.

Крісельні встановлюють на високих підйомах та довгих дистанціях. На них їдуть сидячи, як на кріслі. Такий підйомник може налякати тих, хто боїться висоти. Але спуск із гори на лижах вартує того, щоб подолати цей страх.

Кататися на лижах можна лише взимку?

Сезон розпочинається, коли вже випало достатньо снігу. Зазвичай це кінець листопада — початок грудня. Тривалість сезону залежить від погодних умов та того, скільки снігу «настріляли» зі снігових гармат на траси взимку. Як правило, сезон триває до березня. А на Драгобраті, найвищому гірськолижному курорті України, можна покататися навіть у квітні-травні.