Хочу народити у США. Як підготуватись до пологів і скільки це коштує?

Автор:
Катерина Панова
Дата:
Хочу народити у США. Як підготуватись до пологів і скільки це коштує?

Артем Марков / «Бабель»

Дитина, яка народилась у США, автоматично отримує американське громадянство. Тому охочих поїхати туди на пологи багато. Як до цього готуватись, де обрати лікаря, яку візу отримати? Питань багато. Журналістка та засновниця сайту rubic.us Катерина Панова, яка народила двох дітей в Маямі та допомогла десяткам подруг з України, відповідає на найпоширеніші з них.

А це взагалі легально?

Так, для цього існує віза B1/B2. Багато хто її знає як туристичну, але насправді ця віза має ще два призначення: короткі відрядження та медицина.

Багато посередників радять жінкам брехати в консульстві, що вони їдуть подивитися на статую Свободи або на шопінг. Говорити неправду візовому офіцерові — порушення закону. Потрібно чесно казати, що ви їдете народжувати. І чітко пояснювати, який у вас план — або домовилися з конкретним лікарем, або будете обирати між кількома. На момент інтервʼю варто підрахувати ваш бюджет, озвучити цю суму офіцерові та мати її на вашому рахунку в банку.

Також варто памʼятати, що віза — це не гарантія того, що вас пустять у США. Це просто дозвіл зʼявитися на кордоні та пройти співбесіду з офіцером прикордонної служби.

Де шукати лікаря? В інтернеті?

Більшість каталогів лікарів, якими ми користуємося у США (наприклад, Zocdoc, Healthgrades), блокують неамериканські IP-адреси. Тому шукати лікарів з України складно, хіба що з VPN.

Проте тільки дистанційно вибирати лікаря не варто. Комусь подобаються спокійні, флегматичні лікарі, комусь активні, які будуть вас підштовхувати, —все це індивідуально. Щоб зрозуміти, чи це ваша людина, потрібно поспілкуватись.

За скільки часу до пологів потрібно приїжджати у США?

Найзаможніші жінки та домогосподарки найчастіше приїжджають за два місяці до пологів та залишаються ще на чотири після (тобто живуть у США півроку, максимальний термін перебування за візою В1/B2).

Але більшість мам приїжджають за два-три тижні до прогнозованої дати пологів. Після народження дитини треба залишитися ще приблизно на місяць, щоб отримати документи для неї та зробити їй необхідні щеплення.

Скільки коштуватимуть житло та харчування?

Оренда квартири в Маямі коштуватиме туристам мінімум 1 500 доларів на місяць. Шукати житло дистанційно дуже складно. Рідко де можна винайняти квартиру чи будинок менше ніж на рік. Тому варто приїхати, зняти на перший тиждень готель чи Airbnb, і домовитися подивитися варіанти з ріелтером.

Більшість міст у США не пристосовані до життя без машини. Автобуси та електрички ходять повільно та нерегулярно, не охоплюють усі райони. На вулицях часто немає тротуарів, треба йти газоном чи проїжджою частиною. Тому краще орендувати авто. Це коштуватиме від 40 доларів на день (а зі страховкою усі 70). Якщо їздити на Uber чи використовувати аналогічні додатки, на місяць це обійдеться щонайменше у 600 доларів.

Щодо їжі, то, наприклад, у Маямі дешеві м’ясо та шкідлива їжа, але овочі та фрукти — дорогі. Кілограм яблук коштуватиме долари чотири, і це будуть не органічні яблука. На продукти доведеться витратити 600—800 доларів на місяць.

Скільки потрібно буде витратити на пологи?

Туристи не можуть купити страховку, яка покриває пологи. День перебування у лікарні обходиться в середньому у тисячу доларів. Якщо це не кесарів розтин, то в лікарні достатньо пробути півтора-два дні. Тобто ви витратите мінімум дві тисячі доларів, якщо пологи вагінальні, дитина та мати здорові та не потребують додаткового лікування.

У Маямі та навколо є дорожчі та дешевші лікарні. Можна брати дешевшу, тому що вони всі однакові. Вони відрізняються тільки тим, що у деяких є найвищий рівень NICU (реанімації для новонароджених). Вона, найімовірніше, не знадобиться (а якщо знадобиться, то немовля все одно перевезуть куди треба).

Взагалі, у США обирають не лікарню, а лікаря. У американських лікарів є «привілеї приймати пологи» у конкретній лікарні. Зазвичай послуги лікаря (ведення вагітності і самі пологи) коштують мінімум 4 500 доларів. Це оплачується окремо від рахунку лікарні. Також окремо оплачуються аналізи для мами та немовляти, кожен зазвичай не менше 150 доларів.

Оскільки єдиної цінової політики у цьому питанні не існує, для орієнтиру можу назвати мінімальну вартість простих вагінальні пологів у конкретного лікаря (лікар+аналізи+лікарня) — 7 200 доларів. І це якщо не буде жодних ускладнень. Пакет із кесаревим розтином обійдеться вже у 9 600 доларів.

А якщо викликати швидку, коли пологи вже почнуться, буде дешевше?

Ні. У США немає безкоштовних швидких. За послуги швидкої доведеться заплатити близько 600 доларів. Тут не прийнято викликати швидку, поки людина не помирає і не стікає кровʼю. На вас подивляться з великим здивуванням, якщо ви зателефонуєте в 911 і скажете, що у вас почались пологи. Вам, імовірно, таки вишлють машину і відвезуть у найближчу лікарню. І в лікарні на вас теж дивно подивляться і, скоріш за все, викличуть соціальні служби, щоб перевірити, чи здатна ця неблагонадійна матуся дбати про маленького американського громадянина. Вона ж заздалегідь не зареєструвалась у лікарні, не пішла на курси «як правильно народжувати» у цій лікарні, не має лікаря, не зібрала валізку.

Як тоді зекономити?

Є варіант народжувати не в лікарні, а у пологовому центрі (birth center) з акушеркою (midwife). Акушерки тут — це жінки, які теж отримали медичну освіту, мають ліцензію, але не мають права надавати епідуральну анестезію, проводити кесарів розтин чи стимулювати пологи. Такий варіант майже вдвічі дешевший (він 3,5 тисяч доларів і більше). Акушерки не розмовляють російською, але у кількох центрах є перекладачі. Пологи в такому центрі підходять тільки жінкам, які не мають жодних протипоказань, не народжують двійнят та планують обійтися без кесаревого розтину.

Пологовий центр — це не лікарня, а звичайний будинок, пристосований для того, щоб жінкам було комфортно. У лікарні багато правил. Наприклад, там під час пологів не дозволяють їсти й пити, дають тільки жувати льодяну крихту. Обовʼязково вам ставлять інʼєкцію у вену із фізрозчином. Обовʼязково треба мати на животі ремінь із кардіомонітором, що доволі болісно. У пологових центрах все інакше: вам дозволять народжувати у джакузі, зроблять чай та нагодують, увімкнуть музику, запалять ароматичні палички, всіляко будуть підтримувати, щоб ви народили в комфорті.

А ще в американських лікарнях, пологових центрах та з лікарями можна торгуватись. Тому що всім вигідні пологові туристки з готівкою. Лікар за ведення та пологи американки зі страховкою отримає від страхової компанії приблизно 800 доларів (і через півроку). З туристки він матиме щонайменше 4 000 доларів та наперед. Тому просіть про знижки.

У США можна народити і безкоштовно. Тут існує страховка для малозабезпечених — Medicaid, яка покриває вартість пологів та ведення вагітності. Вона розрахована на те, щоб жінки не народжували посеред вулиці, а малюки не помирали через те, що у мами немає грошей. Адміністрації деяких штатів, наприклад Флориди, ретельно стежать, щоб Medicaid не отримували туристки, лише громадянки США. Інші штати, як Нью-Йорк, роздають цю страховку направо та наліво, навіть тим, хто не має на неї права.

Іноземним жінкам в жодному разі не варто користуватися безкоштовною Mediсaid. Це порушення закону і зловживання коштами американських платників податків. При оформленні візи наступний раз консульства часто викликають жінок, які народжували у США, на додаткову співбесіду. Співробітники просять надати докази того, що мама платила за пологи. Якщо з’ясується, що ви скористалися Mediсaid, візу анулюють, а нову більше не дадуть.

Як отримати паспорт для дитини?

Спершу потрібно отримати свідоцтво про народження дитини. Документ можна замовити онлайн, тоді його пришлють поштою. Або поїхати в офіс Бюро статистики і забрати його на місці (це швидше). Для оформлення паспорта США потрібно звернутися до поштового відділення, що належить до вашого поштового індексу, і записатися на прийом.

Для подачі документів на паспорт з собою потрібно взяти свідоцтво про народження, два фото дитини, форму DS-11 (її можна скачати онлайн тут). До основного стандартного варіанта паспорта-книжки ($80) можна замовити ще пластикову картку ($15). Якщо заплатити за прискорене виготовлення паспорта, то воно займає до 4 тижнів і коштує додатково $60. Сплатити держмито готівкою неможна — треба банківською карткою, чеком, або переводом (money order).

Які привілеї отримують батьки дитини, яка народилась в Америці?

Коли дитині виповниться 21 рік, вона має право розпочати процес возз’єднання сім’ї з батьками. Для цього в дитини має бути дохід вище 125% від федерального рівня бідності. Також можуть приїхати брат із сестрою, але час очікування там понад 10 років.

До того як дитині виповниться 21 рік, батьки не мають жодних привілеїв. Наявність дитини з американським громадянством навіть не є приводом для отримання туристичної візи для мами чи тата.