Хочу вчитись за кордоном. Скільки на це потрібно грошей, які іспити складати та як обрати виш?

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Хочу вчитись за кордоном. Скільки на це потрібно грошей, які іспити складати та як обрати виш?

Артем Марков / «Бабель»

Якщо ви плануєте навчатися за кордоном, починати готуватись до вступу потрібно хоча б за рік. Вам знадобляться високі оцінки в атестаті, віза та знання іноземної мови. Якщо знаєте лише англійську, варто подумати про навчання в Англії, Канаді або США. Тим більше, що університети цих країн вважаються одними з найкращих у світі та стабільно потрапляють у топ світових рейтингів. Навчання коштуватиме від 10 до 35 тисяч доларів на рік, але можна спробувати знайти ґрант. Разом з консультанткою з питань отримання закордонної освіти Юлією Волченко theБабель відповідає на найпоширеніші питання абітурієнтів: у якій з цих країн легше вступити, що потрібно складати, скільки грошей доведеться витратити на навчання і проживання та чи є можливість залишитись у країні після закінчення ВНЗ. Юлія веде свій блог та YouTube-канал і вже шість років допомагає молоді вступати в закордонні виші. З її допомогою близько 400 людей стали студентами.

Я закінчую школу і хочу поїхати за кордон отримувати вищу освіту. Але не знаю, в який університет і в яку країну: в Канаду, Англію чи США. Як вибрати?

Головне — зрозуміти вашу мету. Якщо для вас важливо емігрувати, а не лише отримати освіту, підходить Канада.

Якщо ви мрієте збудувати блискучу кар’єру за кордоном — їдьте у США. Ця країна добре підійде студентам творчих напрямків, сфери бізнесу, IT і STEM (Science, technology, engineering and math). Але емігрувати туди буде складніше, бо у США жорсткіша імміграційна політика, ніж у Канаді. Після навчання випускники можуть отримати візу в США для практики на один або три роки, залежно від спеціальності. Найлегше це зробити випускникам зі STEM-напрямків — у них майже 100-відсотковий шанс працевлаштуватись.

У Британії не дають додаткового часу для пошуку роботи після навчання, але талановиті та старанні випускники мають шанс знайти там роботодавця, який зможе взяти на роботу, і тоді можна буде отримати робочу візу. Окрім того, Англія — одна з небагатьох англомовних країн, де можливо вступити на медицину. Це нелегко, але можливо.

Для творчих напрямків у США можна розглянути New York Film Academy та University of Utah. Останній — один з найкрутіших вишів, де навчають анімації, саме тут вчився засновник Pixar. В University of Utah є й інші факультети: театрального мистецтва, мистецтвознавства, розважальних мистецтв та інженерії, хореографічні, музичні та образотворчі напрямки.

У Канаді творчим спеціальностям навчають у Sheridan College. Тут є факультет мистецтв і дизайну, а також факультети бізнес-напрямків, медицини, технологій та соціальних наук. Втім, для наукових спеціальностей одним із найкращих вважається University of Newcastle в Англії.

У якій країні поступити важче, а в якій легше?

У кожній з цих країн є університети різного рівня. Проте в канадські університети високого рівня вступити легше, ніж у схожі британські. В американські університети високого рівня вступити дуже складно. Потрібно кілька років на підготовку та створення гарного резюме й портфоліо для університету.

Які вимоги до вступників?

Потрібні хороші оцінки в табелі і хороший рівень англійської мови, підтверджений сертифікатом IELTS або TOEFL. У деяких американських університетах є додатковий іспит SAT, але його вимагають лише топові виші (перший топ-50 американських університетів, на кшталт Harvard, Massachusetts Institute of Technology, University of California, Berkeley). Цей тест схожий на наше ЗНО. Зазвичай у нього входить математика, англійське письмо, логіка та загальні знання. Американські учні до цього іспиту взагалі не готуються — вважається, що програми старшої школи достатньо, аби вони могли його скласти. Але можна додатково підготуватися на порталі Khan Academy. В Україні SAT можна скласти в тест-центрі American Councils та Kyiv International School, але попередньо потрібно реєструватись на сайті colleageboard.com. Іспит відбувається чотири рази на рік, він платний, вартість буде залежати від часу і дати проведення тесту, ви зможете дізнатись, скільки коштує тест одразу після реєстрації.

У багатьох університетах є й додаткові вимоги, але вони різні. Наприклад, якщо ви вступаєте на творчу спеціальність, можливо, вам доведеться підготувати портфоліо. На магістратуру з інженерії у США доведеться скласти GRE, для бізнес-напрямів — GMAT. У деяких університетах можуть вимагати мотиваційний лист, до написання якого потрібно поставитись серйозно — часто розгляд документів починають саме з нього. Він має бути структурний, без «води» і з конкретним описом, чому ви підходите під цю програму, якою є ваша мета і що ви зробили для того, щоб її досягнути. А не просто: «З дитинства я мріяв бути…»

Наскільки важливий середній бал у табелі/атестаті/дипломі бакалавра?

Оцінки відіграють головну роль, оскільки здебільшого вас приймають на навчання з огляду на оцінки та результати мовного тесту. У багатьох університетах і коледжах немає додаткових екзаменів. Тому чим кращий середній бал у вашому табелі, атестаті або дипломі, тим вищий рівень університету, на вступ у який ви можете претендувати. Із середнім балом, нижчим за 8, у хороший університет вступити буде складно. Із середнім балом, нижчим за 7, вас, скоріш за все, не приймуть у жоден виш.

Порадьте, у який виш вступати, якщо я вчусь не дуже добре. А якщо добре?

Якщо у вас низька успішність, то у США для вас є вихід — Community College, де умови вступу більш поблажливі. У коледжі ви можете навчатись після закінчення 11 класів усього два роки. В усіх інших країнах не вдасться вступити з низькими оцінками. Для вступу на бакалаврат середній бал має складати хоча б 7—8.

Для магістратури вимоги вищі. В Англії з високою успішністю (якщо середній бал 11—12) можна вступити до LSE, Oxford University, Cambridge University, UCL. Із середньою (8—10 балів) — у University of Manchester, University of Newcastle, University of Exeter.

З високою успішністю у США спробуйте вступити до UC Berkeley, Harvard, MIT. З середньою — у University of South Florida, Suffolk University Boston, California State University Long Beach.

У Канаді з високою успішністю можна пройти в University of Toronto, University of British Columbia, MCGill University. Із середньою — у Thompson Rivers University, Seneca College, Fanshawe College, Humber College.

У яку країну потрібно складати IELTS, а у яку TOEFL?

TOEFL — це американський тест, а IELTS — британський. IELTS приймають усі: Австралія, Канада, Нова Зеландія, США та університети в Європі. Є буквально кілька університетів, які відмовляються враховувати результати цього тесту. А от TOEFL приймають не у всіх британських вишах.

Одразу після школи вступити в Британію не можна: у нас середню освіту здобувають 11 років, а у них 13. Тому після нашої школи потрібно вступати на однорічну програму Foundation, а потім уже на бакалаврат. На Foundation потрібно складати особливий вид IELTS — UKVI.

За скільки часу потрібно готуватись до IELTS/TOEFL, скільки балів потрібно набрати та скільки коштує екзамен?

IELTS і TOEFL можна скласти й в Україні. У Києві IELTS приймають у центрах British Council та Students International IELTS Test Centre (цей центр також дозволяє скласти іспит у Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові, Ужгороді та Чернівцях). Екзамен коштує від 3 500 до 4 125 гривень залежно від дати складання. Тест можна здати кожного місяця, але перед цим потрібно зареєструватись. Це можна зробити онлайн за посиланням. TOEFL в Україні коштує 180 доларів, в Україні його можна скласти у центрі Anyway Plus, але попередньо потрібно зареєструватись на сайті ets.org.

Якщо у вас хороший рівень англійської — приблизно upper-intermediate, то готуватись до тесту можна починати за півроку. Якщо рівень англійської середній і нижче, спершу треба підтягнути мову, а потім уже починати готуватись до IELTS/TOEFL.

Для вступу в канадський коледж потрібно набрати щонайменше 6 балів IELTS з 9 можливих (upper-intermediate). Якщо ви поступаєте на психологію, медицину, журналістику та інші конкурентні спеціальності чи магістерські або післядипломні програми у канадський університет, потрібно набрати від 6,5 до 7 балів IELTS (аdvanced).

Для вступу на британську програму Foundation вимагають від 5 до 5,5 бала IELTS (intermediate). Американські університети середнього рівня вимагають 6,5 бала IELTS, а університети високого рівня на кшталт Harvard — від 7 до 7,5 бала.

У США також є програма «міжнародний рік», схожа на програму Foundation, але цей рік навчання включений у програму бакалаврату. На цей курс можна dступити з результатами від 5 до 6 балsd IELTS.

Загалом підготовка до вступу в університет займає приблизно рік — треба збирати документи та готуватись до тестів.

Скільки коштує навчання?

Навчання у канадському коледжі (у Канаді коледжі вважаються вищими навчальними закладами) коштуватиме 14—17 тисяч канадських доларів на рік (приблизно 10—13 тисяч доларів США). В американських коледжах — 11—14 тисяч доларів. У британських університетах навчання коштує від 12 до 25 тисяч фунтів (від 15 до 33 тисяч доларів США).

Чи є можливість навчатись безкоштовно?

Така можливість є — можна отримати ґрант на навчання, але це доволі складно. Для вступників на магістратуру є британська програма Chevening. Фінансування на неї виділяє посольство Британії. Вона покриває 1 або 2 роки навчання на магістратурі та проживання.Заповнити аплікаційну форму на програму ви можете за посиланням.

Бакалаври теж можуть знайти стипендії, але зазвичай вони покривають тільки 50 відсотків витрат. Такі програми є у британських University of Newcastle та University of East Anglia. Конкретно на ці стипендії можна податись через освітні агенції.

У Канаді немає повних стипендій — тільки 30—50 відсотків і тільки в рейтингових університетах, наприклад в University of British Columbia. Деталі про ґранти, які надає цей університет, можна прочитати тут.

У США лише топові університети забезпечують повними стипендіями, наприклад, MIT і Harvard. Часткові стипендії (від 6 тисяч до 20 тисяч доларів) можуть надати багато інших вишів, але вартість освіти коштуватиме не менше за 15 тисяч доларів на рік.

Інші стипендії та ґранти варто моніторити на таких сайтах: Освіта.ua, Bigidea, Гурт.

Чи можна працювати під час навчання?

У Британії та в Канаді ви можете працювати 20 годин на тиждень, якщо вам є 18 років. Але якщо ви їдете вчитись на бакалавра, то навряд чи вам вдасться працювати під час перших двох семестрів — графік навчання дуже завантажений. На магістерській програмі поєднувати навчання з роботою набагато легше.

У США є можливість працювати перший рік тільки в кампусі університету. А вже з другого курсу університет може надати вам дозвіл працювати за межами кампусу (для практики).

Яку візу потрібно отримувати? Чи можуть не дати візу, якщо вступив у виш?

Вам потрібно отримати студентську візу. Вимоги для отримання віз у кожну країну індивідуальні — про них можна прочитати на сайтах посольств. Ось тут можна знайти інформацію про те, як оформлювати студентську візу до США. Тут про студентську візу в Канаду. А тут про таку ж візу в Британію. Також ви можете поставити всі питання щодо оформлення британської візи за телефоном 00 44 203 481 1736, але дзвінок коштує 1,37 фунтів (1,32 долара) за хвилину.

На канадську візу потрібно подаватись за півроку, американську — за два місяці, британську — за два-три місяці. Візу можуть не дати, навіть якщо ви вступите в університет. Деякі країни, як-от США та Канада, розглядають студентів як потенційних мігрантів. Тому до уваги беруть не тільки фінансові обставити і запрошення від університету, а також і «освітню історію». Тобто в посольстві дивляться, на кого ви раніше вчились і на яку спеціальність вступили зараз. 99 відсотків, що вам відмовлять у візі, якщо в Україні ви навчались на економіста, а в канадський ВНЗ поступаєте на медсестру, або навчались на програміста, а тепер хочете стати художником. Канадському посольству потрібно бачити логічне обґрунтування того, чому ви вирішили змінити спеціальність. Ви маєте чітко довести і пояснити, у чому проявлявся ваш інтерес до цієї спеціальності до того, як ви подались на навчання в Канаду.

У посольстві також дивитимуться, яку навчальну програму ви обираєте. Якщо в Україні ви закінчили магістратуру, а у США поступаєте в Community College (бо це дешевше), то у візі вам, скоріш за все, відмовлять. Community College — це базова вища освіта, і тому в посольстві не повірять, що ви захотіли «знижувати» свою освіту. Вони зрозуміють, що ви хочете стати студентом, щоб залишитись у країні.

Зважають і на «зв’язки з батьківщиною». Про що йдеться? Зазвичай навчатись за кордон їдуть діти заможних батьків. Вам потрібно пояснити, де ваші батьки взяли гроші, щоб відправити вас на навчання, та довести, що у вас є достатньо грошей, щоб забезпечити собі проживання на усі роки навчання в країні, а потім повернутись додому. Потрібно показати, що у вас є причини повертатися. Наприклад, якщо ви продали останню квартиру в Україні, щоб заплатити за навчання, візу вам не дадуть, бо ви потенційний мігрант.

Де жити?

При університетах та коледжах зазвичай є студентські резиденції. Перший рік у такій резиденції пожити дуже зручно, бо вона розташована на території кампусу (де є навчальні класи і бібліотеки), і ви живете у студентському середовищі. Але з другого року студенти зазвичай починають орендувати квартиру, бо іноді її можна винайняти удвічі дешевше, ніж коштує резиденція. Наприклад, одна з моїх студенток поїхала навчатись у виш в Каліфорнії. За резиденцію у своєму університеті вона платила тисячу доларів на місяць, а потім їй вдалось знайти квартиру за 600 доларів у тому ж місті штату. Однак не завжди різниця є аж настільки разючою.

Скільки з собою потрібно грошей на перший час?

Найдешевше обійдеться навчання в Канаді, бо там можна вчитись не три чи чотири роки, як у США та Британії, а всього два. За рік у Канаді ви витратите від 20 тисяч доларів (на навчання, проживання, харчування). У Британії — щонайменше 30 тисяч доларів на рік. В університеті США доведеться заплатити від 30 тисяч доларів і більше. Але якщо хочете зекономити, то вступайте у Community College у США — навчання в ньому набагато дешевше, до того ж є можливість перевестись на третій курс в університет. У такому разі за рік ви витратите 21—24 тисячі доларів.