Я піду на другий тур виборів президента. Як проголосувати не за місцем реєстрації? І що робити переселенцям?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Я піду на другий тур виборів президента. Як проголосувати не за місцем реєстрації? І що робити переселенцям?

Артем Марков / «Бабель»

Двадцять першого квітня 2019 року в Україні відбудеться другий тур президентських виборів. theБабель розповідає, чи потрібно знову подавати заяву про зміну місця голосування та що робити переселенцям і мешканцям окупованого Донбасу й Криму, а також тим, хто хоче проголосувати за кордоном.

А якщо я не проголосував у першому турі, я зможу проголосувати в другому?

Так. Це ваше конституційне право.

І коли буде другий тур?

Він відбудеться в неділю, 21 квітня. Обирати треба буде з двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів, — це Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Центральна виборча комісія вже оголосила, що другий тур обовʼязково відбудеться, оскільки ніхто з кандидатів не набрав більш ніж половину голосів у першому турі.

Припустімо, що мені потрібно проголосувати не за місцем реєстрації (прописки). Як це зробити?

Для початку вам доведеться сходити в одне з відділень Державного реєстру виборців. Там потрібно написати заяву і вказати адресу виборчої дільниці, де ви хочете проголосувати. Адреси відділень Держреєстру та адреси виборчих дільниць є на сайті Держреєстру. Йти доведеться особисто, надіслати заяву поштою або заповнити онлайн не можна. Змінити місце голосування треба не пізніше ніж за пʼять днів до другого туру, тобто до 15 квітня. Але спочатку потрібно дочекатися, поки ЦВК завершить рахувати результати першого туру й офіційно оголосить про другий.

Які для цього потрібні документи?

При собі потрібно мати паспорт (підійде як паспорт-книжка старого зразка, так і ID-карта). Тим, кого нещодавно прийняли у громадянство і ще не видали паспорт, потрібно брати тимчасове посвідчення громадянина України. Військовослужбовцям строкової служби достатньо військового квитка.

Також потрібно принести документ, який підтверджує, що вам необхідно змінити місце голосування. Це може бути довідка з місця роботи або навчання, договір про оренду житла, документи про відрядження, путівка в санаторій, квитки на поїзд, літак, автобус — працівник Держреєстру захоче переконатися, що ви міняєте місце голосування не просто так.

Що робити, якщо я переселенець або живу на окупованих територіях?

Змінити місце голосування — так, як ми описували вище: прийти в одне з відділень Держреєстру і написати заяву. Зробити це потрібно до 15 квітня. При собі достатньо мати паспорт громадянина України з пропискою у Криму або на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Довідка переселенця або інші додаткові документи для подачі заяви не потрібні. У день голосування вам потрібно буде прийти на ту дільницю, яку ви вказали в заяві.

Як проголосувати в іншій країні?

Якщо ви постійно живете в іншій країні, то найпростіше стати на консульський облік — тоді ви потрапите до списків виборців автоматично. Якщо на обліку ви не стоїте, то можна прийти до дипломатичної установи України та написати заяву про зміну місця голосування. Така ж процедура працює для тих, хто живе за кордоном в одній країні, а в день виборів буде в іншій. Але зробити це потрібно не пізніше 15 квітня.

Якщо ви збираєтесь поїхати за кордон на час проведення другого туру, то потрібно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування в одне з відділень Держреєстру в Україні, вказавши в ньому країну, куди ви їдете, і виборчу дільницю. А в день голосування взяти з собою на дільницю закордонний паспорт.

Українці за кордоном зможуть проголосувати на 101 виборчій дільниці в українських консульствах і посольствах у 72 країнах. Список та адреси цих дільниць вказані на сайті Міністерства закордонних справ. У Росії таких дільниць не буде.

Як дізнатися, що мені змінили місце голосування?

Можна зайти в «Кабінет виборця» на сайті Держреєстру. Ось покрокова відеоінструкція, як користуватися цим сервісом. Якщо вас не внесли до списку виборців на дільниці, вказаній вами в заяві про зміну місця голосування, чи припустилися помилки в ваших даних, потрібно звернутися до дільничної комісії або відділення Держреєстру. Ось інструкція, як це зробити.

А якщо я вже міняв місце голосування у першому турі: ходив до Держреєстру і писав заяву? Мені потрібно зробити це знову?

Так. Для того щоб проголосувати не за місцем прописки в другому турі, вам доведеться знову подавати заяву про зміну місця голосування. Це стосується як тих, хто працює чи навчається в інших регіонах, так і переселенців та мешканців окупованих територій Донбасу та Криму.