Збираюся на Марш рівності, але боюся, що на мене нападуть. Як себе убезпечити і що робити, якщо все ж напали?

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Збираюся на Марш рівності, але боюся, що на мене нападуть. Як себе убезпечити і що робити, якщо все ж напали?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

23 червня в Києві вчетверте відбудеться Марш рівності — акція на підтримку ЛГБТІК-спільноти. Щороку на захід приходять його противники — переважно агресивно налаштовані представники праворадикальних організацій. Учасників ходи охороняє поліція, але організувати їм повну безпеку у неї виходить не завжди. Разом з операційною координаторкою Amnesty International Юлією Донцовою theБабель написав інструкцію поведінки для учасників небезпечних масових акцій — як одягнутися та підготуватися до мітингу, що робити, якщо ви впали в натовпі або випадково забрели до опонентів.

Я йду на масову акцію. Як зрозуміти, наскільки там небезпечно?

Ризики залежать від тематики акції та того, чи нападав хтось на учасників таких заходів раніше. Можна переглянути новини про схожі акції й перевірити це. Наприклад, якщо ви йдете на марш за права тварин, і раніше на такі акції ніхто не нападав, ви ризикуєте менше, ніж коли йдете, скажімо, на марш у підтримку ЛГБТІК. Марші рівності проводять у Києві щороку з 2015-го, і на всі акції приходять агресивно налаштовані люди, які намагаються вистежити учасників після закінчення. Під час акції в 2015 році постраждали девʼять працівників МВС і десять учасників маршу. Відтоді великих сутичок не було.

Як підготуватися?

Дізнайтеся точний час і місце проведення акції, стежте за оновленнями інформації від організаторів. Наприклад, місце проведення Транс*маршу через загрози змінювалося кілька разів за короткий час. Важливо це відстежувати, щоб не опинитися в місці, де не буде акції, але будуть опоненти.

Якщо ви погано орієнтуєтеся в місті, заздалегідь вивчіть місце акції на карті і продумайте шляхи відходу. Подивіться, чи є поряд людні місця — кафе, торгові центри, магазини; там можна сховатися у разі небезпеки. Візьміть із собою повністю заряджений телефон із грошима на рахунку, щоб можна було викликати таксі чи зателефонувати в екстрену службу.

Якщо ви йдете на акцію з високим ризиком нападу, одягніть зручне і закрите взуття. Так ви з меншою ймовірністю пошкодите ноги в натовпі, а в разі небезпеки буде зручно бігти.

Попередьте когось із близьких, що йдете на акцію, повідомте цій людині час і місце. Запишіть її номер у «швидкі контакти» телефону або на аркуш паперу.

Щоб опоненти не вистежили вас після акції, візьміть запасний одяг. Якщо йдете в яскравій футболці з написом — коли акція закінчиться, накиньте зверху кофту. Якщо у вас яскраве волосся, натягніть кепку чи капюшон. Сховайте плакати в сумку або залиште їх на місці проведення акції.

Що брати з собою?

Обовʼязково візьміть воду без газу. Її можна пити, вмиватися нею, промити рану або очі — якщо опоненти розпиляють газ.

Якщо ви вмієте надавати першу допомогу і маєте аптечку — візьміть її з собою. Це стосується і медичної страховки. Обовʼязково візьміть паспорт або його копію та гроші — у разі, якщо доведеться їхати на таксі.

Чого не брати?

Не можна брати з собою газові балончики, ножі, кастети та інші схожі предмети, навіть якщо ви носите їх тільки для самозахисту. Поліція або волонтери можуть попросити показати речі і як мінімум не пустити вас на акцію. Не беріть скляні пляшки. Не беріть громіздкі речі та ті, які не зможете залишити.

Як безпечно дійти до місця акції?

Зазвичай організатори рекомендують маршрут. Пишуть на сторінках заходів: «Від такої-то станції метро по такій-то вулиці ви можете дійти до місця Маршу». Це означає, що поліція охороняє станцію метро і дорогу до локації.

Якщо організатори не радять маршрут, але ви підозрюєте, що по дорозі можуть чекати агресивні опоненти, постарайтеся піти неочевидним шляхом — наприклад, від віддаленої станції метро.

Як поводитися на заході?

На масові акції краще ходити вдвох або втрьох. Якщо ви збираєтеся великою компанією, усередині неї розбийтеся на пари або трійки. Так ви зможете подбати один про одного — підтримати під руку, якщо хтось упаде, допомогти дійти в безпечне місце, якщо стане погано, викликати волонтера, швидку або поліцію. Просуньте руку під лікоть партнера і утворіть ланцюг. Так ніхто не загубиться, і менше ймовірність упасти.

Слухайте організаторів і волонтерів, які допомагають проводити акцію. Не контактуйте з опонентами та учасниками контракцій. Ігноруйте їхні вигуки, уникайте фізичного контакту. Якщо вас штовхнули чи вирвали плакат, не варто давати здачі.

Я в натовпі, і щось пішло не так. Що робити?

Припустімо, що щось трапилося, і в натовпі почалася паніка. Щоб вас не задавили і ви не впали, рухайтесь у тому ж темпі та напрямку, що й натовп. Якщо ви знаєте, що через 150 метрів буде відгалуження від вулиці, по якій ви йдете, спробуйте вийти з натовпу в цьому місці. Тримайте перед собою зігнуті в ліктях руки, щоб вільно дихати. Дивіться під ноги. Найнебезпечніше в натовпі— впасти. Тоді вас можуть просто затоптати в паніці та хаосі. Якщо впали, постарайтеся сісти, відштовхнутися ногами від землі і випрямитися. Не можете встати — згрупуйтеся й закрийте голову руками.

Якщо поруч із вами почалася бійка, відійдіть на безпечну відстань і викличте поліцію. Якщо поліція просить вас поїхати у відділок — не чиніть опір. Саме на цей випадок важливо мати документи.

Бачу агресивних людей. Куди бігти?

Опоненти на акціях можуть бути фізично небезпечними та ні. Наприклад, деякі люди можуть стояти з плакатами, вигукувати щось образливе. Інколи є люди з листівками. На них не варто реагувати.

Якщо ви бачите, що на вас біжать агресивно налаштовані особи — тікайте в місця, де багато свідків. Якщо немає можливості втекти, доведеться згрупуватися, постаратися захистити голову, очі та шию.

Якщо ви випадково потрапили на територію контракції, мімікруйте під перехожого і швидше йдіть. Не розмовляйте з опонентами, не відповідайте їм, уникайте навіть зорового контакту.

Акція закінчилася. Як мені поїхати додому?

Іти теж краще по двоє або троє. Якщо це добре організована акція, як Марш рівності, слухайте вказівки організаторів та волонтерів щодо відходу. Якщо ні — знайдіть місце, де можна змішатися з натовпом. Наприклад, зайдіть у кафе, переодягніться, випийте кави і через певний час ідіть. Бажано викликати таксі до безпечного місця. Якщо вас усе ж таки вистежили та побили, обовʼязково зверніться в поліцію і зафіксуйте тілесні ушкодження. Повідомте про це організаторам акції.