Через зміни погоди в мене болить і паморочиться голова, відчуваю слабкість. Що робити?

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Через зміни погоди в мене болить і паморочиться голова, відчуваю слабкість. Що робити?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Вчора було +30° C і сонце, а сьогодні ви прокинулися з головним болем, виглянули у вікно, — а там дощ без просвітку, вітер і +15° C. Різкі зміни погоди часто впливають на самопочуття, і люди намагаються «заліковувати» їх знеболювальним. Лікар медицини невідкладних станів Київської швидкої допомоги Віталій Машков розповів «Бабелю», що потрібно робити насправді та кому небезпечна зміна погоди.

Вранці було сонце, через годину — хмари, а тепер злива. Це небезпечно для здоровʼя?

Якщо ви цілком здорова людина — ні. У всіх інших випадках — так. Особливо якщо у вас є серцеві та судинні хвороби, ви пережили інсульт, мікроінсульт чи передінсультний стан.

Разом з погодою різко змінюється атмосферний тиск, й організм не встигає адаптуватися. Навіть у відносно здорових людей бувають збої. Найчастіше це головні болі, запаморочення, слабкість, падіння рівня цукру в крові.

У будь-якому з цих випадків потрібно звернутися до лікаря, щоб знайти причину. Він порадить, як саме вам краще компенсувати різку зміну погоди — медикаментозно, зарядкою чи просто відпочинком.

Я прокинувся(лася) з головним болем. Учора не пив(ла). Може, у мене тиск?

Необовʼязково. Голова може боліти при підвищеному або зниженому артеріальному тиску, перепаді тиску головного мозку та з різних інших причин. Якщо ви не знаєте точну — не пийте таблетки від тиску. Зробіть легку зарядку шийно-комірцевої зони — поверніть кілька разів голову в сторони, вперед і назад. Це поліпшить кровообіг і допоможе відтоку крові від мозку. Випийте прохолодної води. Простежте за поставою — ходіть чи сидіть рівно, а краще — ляжте на рівну поверхню і полежте. Заплющіть очі, щоб не бачити яскраве світло та інші подразники. Швидше за все, через 15—20 хвилин вам стане легше. Ці ж методи можна використовувати, якщо у вас слабкість чи паморочиться голова. А взагалі, звичайно, зверніться до лікаря.

Я пізно лягаю спати. Це може вплинути на мій стан?

Так. Потрібно спати вісім годин на добу. Ідеально — з 10 вечора до 6 ранку. Чим раніше ви лягаєте спати, тим довший період глибокого сну, під час якого організм справді відпочиває. Якщо ви постійно лягаєте о першій чи другій ночі, поступово зношується нервова система. Зʼявляється мінімум нервозність, максимум — психіатричні проблеми та гормональні порушення.

Я помітив, що моє самопочуття дуже залежить від зміни погоди. Як зіграти на випередження?

Якщо ви знаєте, що схильні до метеочутливості, запитайте свого лікаря. Можна сімейного терапевта, але краще — хорошого невропатолога. Лікарі знають, що біль — завжди симптом чогось іншого. А варіацій цього «іншого» — десятки.

Коли мені було 20, ніякої метеочутливості не було. Тепер мені 40, і вона зʼявилася. Чому?

З віком організму все важче адаптуватися до перепадів атмосферного тиску. Плюс додаються захворювання, про які людина може не знати, тому що не ходить до лікаря. Можна ігнорувати симптоми й жити далі, але краще вам точно не стане. Ніколи.

Я лікар. Може, я сам(а) можу зрозуміти, що зі мною?

Не можете. Людина не може адекватно оцінити свій стан та організм. Зверніться до іншого лікаря.

Може спочатку подивитися в інтернеті?

Ні. В інтернеті ви прочитаєте сотні варіантів хвороб, про які можуть свідчити ваші симптоми. 99,9% з того, що там пишуть, — дурість. А ще, швидше за все, ви прочитаєте, що у вас рак, і вам скоро вмирати. Тому краще не читати.

Якщо вам погано від зміни погоди:

  • зробіть легку зарядку шийно-комірцевої зони — поверніть кілька разів голову в сторони, вперед та назад;

  • ляжте на рівну поверхню та полежте хвилин 15;

  • заплющіть очі;

  • випийте прохолодної води;

  • зверніться до лікаря.

Що робити, щоб знизити метеочутливість?

Спати вісім годин на добу, повноцінно харчуватися — причому отримувати вітаміни з їжею, а не з таблетками, так вони краще засвоюються. Дорослим людям потрібно пити 2,5—3 літра води на добу, не рахуючи чаю, кави і тим паче алкоголю. Можна щогодини випивати по 50—100 грамів води, і це не буде відчуватися.

В день потрібно ходити не менше ніж три кілометри, не враховуючи походи на роботу і з роботи. Гуляти ввечері, бажано вздовж водойми або парку. Якщо робити це систематично, станете краще почуватися та спати. Бажано робити легку гімнастику вранці — розімʼяти суглоби, розтягнути мʼязи. Прості вправи на кшталт махів ногами й руками та бігу на місці підготують вас до робочого дня.

Якщо хочете піти в тренажерний зал, але у вас, наприклад, іноді болить голова, сходіть до лікаря. Він скаже, чи маєте протипоказання. Якщо вони є — розберіться спочатку з ними. Хочете займатися спортом удома — уникайте великих перевантажень. Памʼятайте, що вам повинно бути комфортно.