Мені поставили діагноз — вітиліго. Чи потрібно лікувати захворювання і як навчитися з ним жити

Автор:
Роксана Рублевська
Дата:
Мені поставили діагноз — вітиліго. Чи потрібно лікувати захворювання і як навчитися з ним жити

Що таке вітиліго

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Після вибуху на Чорнобильській АЕС у шестирічної Галини Кричковської зʼявилися білі плями на шкірі. У 1987 році у неї діагностували вітиліго — хронічне дерматологічне захворювання, яке характеризується порушенням пігментації. Галині лікували підшлункову, тримали на жорсткій дієті, ставили крапельниці, водили до знахарок, але нічого не допомагало. У 1992 році разом з іншими дітьми її відправили лікуватися на Кубу за державною медичною програмою. Унікальний клімат і препарати на основі плаценти допомогли позбутися половини плям. Разом із Галиною і лікарем-дерматовенерологом theБабель підготував відповіді на найпоширеніші питання про вітиліго: чи потрібно лікувати захворювання, яке є косметичним дефектом, і як прийняти свою особливість.

Вітиліго — дитяча хвороба / хворіють тільки темношкірі люди. Це правда?

Ні. Вітиліго вражає людей з будь-яким кольором шкіри. Захворювання може проявитися в будь-якому віці, але в групі ризику переважно люди до 25 років. Загалом від вітиліго страждають два відсотки населення Землі.

Я виявив у себе на шкірі білу пляму. Це вітиліго?

Необовʼязково. Дерматовенеролог Христина Луценко каже, що причиною таких плям може бути висівкоподібний, склероатрофічний лишай, сифіліс або патології печінки. Найчастіше вітиліго локалізується на руках, ногах, обличчі та в паховій зоні. Для того, щоб відкинути інші захворювання, необхідно здати зішкріб і проконсультуватися у дерматолога. Вітиліго проявляється безболісними білими плямами, які не сверблять і не лущаться.

Діагноз підтвердився. Що зі мною станеться? Вітиліго — це небезпечно?

Якщо порушення пігментації не є наслідком іншого захворювання, жодної загрози для здоровʼя і життя воно не несе. Це просто помітний косметичний дефект, який створює психологічний дискомфорт у пацієнта.

Мені здається, що вітиліго спровокував стрес/ проблеми зі ШКТ/ прийом антибіотиків/ купання в басейні. Чи це можливо?

Можливо. Причини захворювання досі достеменно не вивчені. Існує кілька теорій: пошкодження нервової, ендокринної чи імунної системи, а також генетична схильність. Серед пускових механізмів розвитку вітиліго медики називають екологічні катастрофи, патології щитоподібної, підшлункової та надниркових залоз, стреси, хімічні опіки й інтоксикацію.

Як швидко плями поширюються на тілі?

Перша пляма у Галини зʼявилася у шість років, після аварії на Чорнобильській АЕС. Вже через шість років кубинські лікарі діагностували ураження 85 відсотків усього шкірного покриву. Це означає, що не було жодної великої ділянки тіла (обличчя, руки, ноги) без вогнища захворювання. Уже після першої поїздки на Кубу половина білих плям зникла. Дерматовенеролог Христина Луценко каже, що спрогнозувати, з якою частотою і швидкістю буде поширюватися пігментація, неможливо. Деякі пацієнти ходять з одним вогнищем захворювання 20 років. У інших розмір і кількість плям постійно збільшується.

Захворювання вважається невиліковним. Чи варто тоді лікуватися і чим?

У кожного двадцятого пацієнта вітиліго може минути самостійно. А у 25 відсотків хворих жодне лікування не дає результату. Методи, які використовують для боротьби з вітиліго: прийом кальциневрину, фракційне лазерне та світлолікування, кортикостероїдні мазі та мелагенін. За допомогою цих засобів вдається зменшити кількість плям, домогтися стійкої ремісії, а інколи й повністю позбутися захворювання.

Скільки коштує лікування?

Залежить від обраного методу. Лікування мазями обійдеться до 500 гривень разом із консультацією дерматолога. Кожен сеанс лазерної та світлотерапії коштує від 500 до 1000 гривень, а їх кількість призначає лікар. Найефективнішим вважається лікування на Кубі завдяки її унікальному клімату. Державна «чорнобильська» програма, за якою свого часу їздила Галина, закрита з 2011 року. Компанія «Феріадо-тур», яку заснували колишні працівники Чорнобильського фонду, організовує оздоровчі тури на Кубу. Проживання та харчування на Кубі коштує від 1500 євро на місяць. Оптимальний термін лікування — 90 днів. Квитки, консультація в науково-дослідному Центрі гістоплацентарної терапії, а також спеціальний гід і покупка мелагеніну сплачуються окремо і обійдуться до 1200 євро.

Навіщо летіти на Кубу, якщо в Україні теж продають мелагенін?

Тому що в Україні є великий ризик купити підробку і не отримати жодного ефекту. Крім того, дію препарату посилює унікальний кубинський клімат.

Можна замаскувати плями за допомогою перманентного медичного татуажу?

Так, але штучний пігмент відрізнятиметься від природного. Часто поруч із замаскованою плямою зʼявляється нова. Тому дівчата надають перевагу камуфляжному макіяжу.

Як жити з вітиліго і не комплексувати?

Знадобиться час і підтримка близьких, щоб прийняти свою особливість. Галина зізнається, що в дитинстві багато плакала через свою хворобу. Сиділа вдома, носила закритий одяг і цуралася людей, які розпитували її про вітиліго. Дівчина почувалася непривабливою, навіть «дефектною». Але перший її хлопець підтримав Галину. Переконав, що це не хвороба, а родзинка, якою варто пишатися. Дерматовенеролог Христина Луценко також радить брати приклад зі знаменитостей. Майкл Джексон, телеведучий Лі Томас, топмодель Вінні Харлоу. Усі вони зуміли зробити зі свого косметичного дефекту бʼюті-тренд. Усе більше людей з вітиліго реалізують себе у сферах моди, краси та шоу-бізнесу, щоб довести: зовнішність не впливає на успіх.

Коли з вітиліго варто звернутися до психолога?

Шукати психологічної допомоги варто, якщо у людини є навʼязливі думки, фобії, депресивний стан. Коли невпевненість у собі заважає соціалізації і вбиває інтерес до життя.

Чи успадкує хворобу моя дитина?

Не обовʼязково. Двоє дітей Галини не мають захворювання, а коли у третьої дитини зʼявилася перша біла пляма — допоміг мелагенін.

У моєї дитини вітиліго, у школі її дражнять і вважають заразною. Як вберегти дитину від булінгу?

Поговорити з викладачами та запросити до школи дерматолога, щоб розповів дітям про вітиліго. Пояснити, що це не вірус і не заразне захворювання і, звісно ж, не привід для глузувань і образ. Закликати до розуміння і співчуття. А своїй дитині необхідно надати щиру підтримку і переконати в тому, що це лише косметичний дефект, який жодним чином не зменшить батьківську любов.

У підготовці матеріалу брали участь:

Дерматовенеролог, кандидат медичних наук Христина Луценко

Редактор програми «Сніданок з 1+1» Галина Кричковська

Автор:
Роксана Рублевська

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо