Усі панікують через дифтерію. В Україні епідемія? Мені треба вакцинуватися? Даємо (заспокійливі) відповіді на ці та інші питання

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

В Україні зафіксували перші випадки дифтерії цього року. В Ужгороді захворіли п’ятнадцять студентів із Індії, у Києві — 9-річний хлопчик та 35-річна жінка, у Тернопільській області — 47-річний чоловік. Про епідемію говорити зарано, але лікарі радять зробити щеплення якнайшвидше. Разом із сімейним лікарем Єлизаветою Доценко та генеральним директором Центру громадського здоров’я МОЗ Володимиром Курпітою theБабель відповідає на головні питання про дифтерію та вакцинацію.

Як можна підхопити дифтерію?

Збудник хвороби — дифтерійна паличка (коринебактерія). Вона передається повітряно-крапельним шляхом, а також через побутові предмети. Найчастіше хвороба передається через доволі близький контакт із хворим — якщо ви особисто спілкувалися, торкалися одне одного чи пили з однієї чашки. Також заразитися можна не від хворого, а від носія хвороби.

Як розпізнати дифтерію?

Дифтерію часто плутають із ангіною. У хворого починає боліти горло та піднімається температура. Головна відмінність — набрякає шия (через збільшення лімфовузлів), а на мигдаликах з’являється наліт. Діти переносять хворобу важче, її легше розпізнати. Дифтерія може проявитися через 3—10 днів після зараження, але прогресує доволі швидко — за 3—5 днів може призвести до незворотних наслідків. Тому в лікарню треба йти якнайшвидше.

Це небезпечно?

Так, адже дифтерія — смертельна хвороба. За даними ВООЗ, від ускладнень помирає 50 людей із 1000 хворих. При лікуванні дифтерії пацієнтам уводять спеціальну сироватку. Вона потрібна пацієнтам, у яких дифтерійна паличка виділяє токсин. Наприклад, в Ужгороді сироватку вводили тільки чотирьом із 15 хворих.

В Україні є ця сироватка?

У Центрі громадського здоров’я кажуть, що є близько 180 доз. Цього має вистачити для лікування 90 пацієнтів з легкою формою дифтерії і 20—25 з тяжкою. Для того рівня захворюваності, який є зараз, цього більш ніж достатньо.

В Україні вже епідемія дифтерії?

Ні, про це говорити ще рано. Поки що спалах є тільки в Ужгороді. У Києві захворіли двоє, але зараження поодинокі. Це типова ситуація для осіннього періоду. Проте в МОЗ стверджують, що ситуація з дифтерією все одно напружена. Епідемії дифтерії в Україні вже були, найбільша тривала з 1991-го до 1998 року. Тоді захворіли близько 20 тис. людей, 696 із них померли. З того часу в Україні фіксували тільки поодинокі випадки захворюваності.

Як захиститися?

Вакцинуватися. Дітей вакцинують згідно з календарем щеплень шість разів до 16 років. Дорослим рекомендують робити щеплення раз на десять років.

Я не знаю, чи вакцинувався в дитинстві. Це можна перевірити?

Відмітки про щеплення мають бути у вашій медичній карті. Якщо її нема, можна здати тест на антитіла. Результати покажуть, чи отримували ви колись дозу вакцини від дифтерії. Якщо так, достатньо зробити одне щеплення. Якщо ні, лікарі рекомендують зробити три щеплення з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць — друга, через шість місяців після другої — третя.

Я робив щеплення девʼять років тому, але боюся захворіти. Можна ревакцинуватися вже чи треба чекати?

Можна зараз. Нічого страшного не станеться навіть якщо ви ревакцинуєтеся через два—три роки.

Які саме вакцини потрібні?

Є чотири типи вакцин від дифтерії для різного віку. Для дітей до двох років використовують єдину вакцину від дифтерії, правцю і кашлюку — станом на 1 жовтня 2019 року їх в Україні 1 мільйон 800 тисяч доз. Це більш ніж достатньо. Також вистачає вакцин для дорослих від 16 років — 4 мільйони 908 тисяч доз. Проблема може виникнути тільки для дітей від двох до семи років — на початку жовтня в українських лікарнях було лише 141 722 доз. Найбільш критична ситуація — у Вінницькій, Волинській, Рівненській, Кіровоградській та Київській областях. Нові вакцини привезуть не раніше від січня, а поки їх будуть розподіляти між регіонами.

У лікарні сказали, що вакцини немає. Що робити?

Зателефонувати на гарячу лінію МОЗ або звернутися до обласного управління охорони здоров’я. Якщо вакцини немає, її привезуть до вашої лікарні чи підкажуть, де зробити щеплення. Бувають випадки, що вакцина насправді є, але вам намагаються нав’язати платну вакцину замість безкоштовної.

Де краще робити щеплення: в державній чи приватній лікарні? Яка різниця?

Вакцини в державних клініках — індійські. МОЗ закуповує їх через дитячий фонд ЮНІСЕФ і гарантує їхню безпечність. Для пацієнтів вони безкоштовні. У приватних клініках здебільшого бельгійські чи французські вакцини. За словами сімейної лікарки, вони теж якісні. Собівартість європейської вакцини — приблизно 450 гривень, але ціна самого щеплення залежить від клініки.

Як перевірити вакцину?

Попросіть флакон із вакциною та перевірте термін придатності. Також на флаконі має бути термоіндикатор — він показує, чи в правильних умовах зберігали вакцину. Детальніше про нього можна почитати тут.

У мене немає сімейного лікаря. Я можу вакцинуватися безкоштовно?

Так. Спочатку треба прийти в поліклініку за місцем проживання, там вас зобов’язані прийняти та направити на щеплення. Ви так само маєте право на безкоштовну вакцинацію, як і ті, хто підписали договори із сімейними лікарями.