Боюся, що в мене коронавірус. В Україні є тести? Куди бігти і як мене перевірятимуть? (Заспокійлива інструкція)

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Боюся, що в мене коронавірус. В Україні є тести? Куди бігти і як мене перевірятимуть? (Заспокійлива інструкція)

Артем Марков / «Бабель»

З 12 березня в Україні запроваджують тритижневий карантин, щоб уберегти людей від коронавірусу. Поки що лікарі зафіксували лише один випадок хвороби, у Чернівцях, але в Європі хвороба стрімко поширюється: на ранок 11 березня коронавірус виявили у понад 18 тисяч людей. Загалом у світі — у майже 120 тисяч. Усього від COVID-19 померли понад 4 тисячі людей — це близько 3,4% від тих, хто захворів. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поговорила з виконувачем обов’язків голови Центру громадського здоров’я при МОЗ Ігорем Кузіним та розібралася, як і де можна перевіритися на коронавірус і як не піддатися паніці.

Раптом у мене коронавірусна хвороба? Як перевіритись?

Спершу подумайте, чи справді ви могли його десь підхопити. Якщо ви протягом останніх одного-двох тижнів не бували у країнах, де є спалах хвороби, і не контактували з людьми, які звідти повернулися, шанси захворіти мінімальні. Якщо ж контакти з потенційними хворими були і у вас з’явилися симптоми — залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікарю або у швидку — якщо ви все-таки хворі, то так заразите менше людей. Не приховуйте від лікарів, де саме ви були та з ким контактували.

Гаразд, я телефоную у швидку і кажу, що підозрюю коронавірус. Мені зроблять тест?

Не обов’язково. Тест роблять тільки тим пацієнтам, які мають явні симптоми та могли контактувати з хворими. Спершу лікар має спростувати застуду та грип, може перевірити на наявність інших поширених інфекцій. Тільки після цього вас тестуватимуть на коронавірус.

Які є тести і як їх роблять? Чи достатньо їх в Україні?

Є два види: експрес-тести і ПЛР-дослідження. Для експрес-тесту потрібна кров із пальця і десять хвилин часу. Він визначає, чи є в організмі антитіла до вірусу, але вони з’являються лише на 5—7 день інфікування. Якщо експрес-тест підтвердить коронавірус, діагноз обов’язково перевірятимуть ще раз за допомогою ПЛР-дослідження. Для цього в пацієнта беруть мазок і відправляють до спеціальної лабораторії. Результат буде наступного дня.

Експрес-тести поки що є тільки в Києві. Столична влада закупила їх 10 березня і передала в сім столичних лікарень: Олександрівську, міські клінічні лікарні № 4 і № 9, дитячі лікарні № 1 і № 2, інфекційну дитячу лікарню на Дегтярівській та пологовий будинок № 4. За словами мера Києва Віталія Кличка, поки є 1,2 тисячі таких тестів, до кінця тижня їх має бути 5 тисяч. За словами Кузіна, одеська влада найближчим часом також закупить експрес-тести, щодо решти регіонів інформації немає.

Тест-системи для ПЛР-досліджень є в Україні ще з кінця лютого. Саме ці дослідження робили людям у Нових Санжарах та іншим імовірним хворим. Зараз тест-систем вистачить, щоб перевірити 2000 пацієнтів. Наступного тижня має прибути нова партія від Всесвітньої організації охорони здоров’я — тоді реагентів буде для 25—30 тисяч людей, каже Кузін. Наразі ПЛР-дослідження виконують тільки в Києві, найближчим часом підключаться Одеса та Дніпро. Протягом наступних двох тижнів тест-системи завезуть і в інші регіони, у пріоритеті — прикордонні області. За словами Кузіна, тест-системи вже замовили 11 регіонів.

У Центрі громадського здоров’я запевняють, що тестів на коронавірус вистачить, і просять не панікувати.

Тест роблять тільки в державних лікарнях? За нього потрібно платити? А можна замовити онлайн?

Центр громадського здоров’я гарантує достовірність тільки тих тестів, які виконують у державних лікарнях. Інформації про те, чи роблять подібні тести в приватних клініках, центр не має. Замовляти тести на коронавірус на неперевірених сайтах — погана ідея, бо гарантій вам ніхто не дасть. За словами Кузіна, наразі сертифікацію пройшов тільки один виробник — BIOEASY. Саме їхні тести замовляли в КМДА.

Я нещодавно повернувся з Китаю/Європи, в мене є симптоми коронавірусу, але в лікарні не хочуть робити тест. Як бути?

Наполягайте і пояснюйте, що ви справді в зоні ризику. Можете скаржитися на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я (0-800-505-201).

Що буде, якщо я захворію?

Вас покладуть до інфекційної лікарні. За словами Кузіна, у всіх регіонах інфекційні лікарні підготовлені до таких випадків. Масок, рукавичок та інших засобів індивідуального захисту вистачить від одного до трьох місяців безперервної роботи, залежно від лікарні, каже Кузін. В обласних лікарнях є базові реанімаційні комплекти, до яких входить обладнання для штучної вентиляції легень та інтубації, що може знадобитися у разі ускладнень. У критичних випадках можуть знадобитися апарати для штучного насичення крові киснем — але таких в Україні приблизно вісім, більшість у столиці. За необхідності апарати везтимуть у регіони, або пацієнта — до Києва.

Чи є ліки або вакцини від хвороби? Чи допомагають антибіотики?

Ні і ні. Вакцин та ліків від COVID-19 поки немає, але багатьом людям вдалося одужати завдяки підтримувальному медичному догляду, кажуть у ВООЗ. Антибіотики не вбивають коронавірус, бо допомагають тільки при бактеріальних захворюваннях, а COVID-19 — вірусна хвороба.

Що робити, щоб не заразитися?

Не панікуйте. Не їздьте до країн, у яких є спалах хвороби, та обмежте особисті контакти з людьми, які звідти повернулися. Втім, якщо після двох тижнів після повернення вони не захворіли, то підстав для хвилювання немає. У МОЗ також радять часто й ретельно мити руки з милом, коли такої можливості немає — користуватися антисептиками. Захисні маски не надто ефективні для здорових людей, але якщо у вас є симптоми — краще одягніть, щоб не заразити інших.