Я зібрався у відпустку. Але країни закривають кордони, а перевізники скасовують рейси. Чи не зіпсує мою подорож коронавірус? (Спойлер — зіпсує)

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Я зібрався у відпустку. Але країни закривають кордони, а перевізники скасовують рейси. Чи не зіпсує мою подорож коронавірус? (Спойлер — зіпсує)

Артем Марков / «Бабель»

Квитки придбали, житло забронювали, маршрут запланували — залишилося взяти наплічник і сісти в літак. Але коронавірус вимагає змінити плани: країни обмежують в’їзд і виїзд, запроваджують карантин, авіакомпанії та готелі скасовують або переносять бронювання. «Бабель» пояснює, які сервіси повертають гроші та чи доступні популярні туристичні локації.

Які країни повністю на карантині через епідемію коронавірусу?

Італія стала першою європейською країною, де запровадили загальнодержавний карантин. Там вже понад 15 тисяч інфікованих, а кількість смертей від цієї хвороби досягла тисячі. Місцевим жителям влада рекомендувала сидіти вдома, виїжджати лише на роботу або в разі надзвичайних ситуацій. Школи та університети зачинили, усі масові заходи, зокрема футбольні матчі та інші спортивні змагання, скасували. Такі обмеження діятимуть щонайменше до 3 квітня.

В Ізраїлі діє заборона на в’їзд іноземців до країни, за винятком тих, хто зможе забезпечити собі перебування на двотижневому карантині.

У Польщі, Чехії, Словаччині, Австрії, Франції, Німеччині, Іспанії, Естонії скасували масові, публічні заходи, спортивні змагання та концерти, що проводяться на стадіонах. Уряди ввели карантин у школах й університетах, а також відправляють в ізоляцію тих, хто повертається з Італії, Ірану, Південної Кореї та Китаю.

Із 13 березня Словаччина закрила кордони для іноземців. Наземним транспортом у країну можуть в’їхати лише її громадяни або ті, хто має дозвіл на постійне чи тимчасове проживання. Обмежень на виїзд немає. Подібні ж заходи вживає і Румунія, але українців це обмеження поки не стосується.

У США ухвалили рішення з 13 березня на місяць призупинити сполучення з Європейським Союзом.

Уряд Індії вирішив до 15 квітня зупинити дію всіх вʼїздних віз. Непал теж призупиняє дію туристичних віз до кінця квітня та скасовує весняні експедиції зі сходженням на Еверест.

Українське МЗС радить поки не подорожувати в Китай, Корею, Японію, Італію, Іспанію, Ізраїль Францію, Грецію, Німеччину, Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччину, Таїланд.

Які авіакомпанії скасували рейси та чи збираються вони повертати гроші за квитки?

У МАУ повідомили про скасування двох тисяч рейсів, запланованих на весну. Це стосується як рейсів до Італії, так і внутрішніх перельотов Україною. У МАУ обіцяють зв’язатися з кожним пасажиром, рейс якого скасували.

Лоукостер Wizzair скасовує польоти в країни, уражені коронавірусом. Пасажири мають отримати повідомлення на електронну пошту з пропозицією безкоштовного перебронювання квитків, повного повернення грошей або 120% вартості від початкової ціни, що можна використати на купівлю інших квитків.

Ryanair теж скасовує внутрішні та міжнародні польоти, зокрема в Італію, до 8 квітня. Усі пасажири, чий рейс було скасовано, зможуть отримати кошти за квитки або кредит на переліт, який можна буде використати на рейсах Ryanair протягом наступних 12 місяців. Крім того, компанія скасовує плату за зміну пасажиром дати вильоту. Але різницю в ціні сплачує пасажир.

Авіакомпанія airBaltic до кінця весни скасувала рейси в Рим і Тель-Авів. Раніше компанія припинила польоти в Мілан і Верону до кінця квітня. Авіакомпанія пропонує всім пасажирам, які купували квитки до 9 березня і мали летіти в Італію або Ізраїль до 31 березня, безкоштовно змінити дату поїздки. Це можливо за умови, що напрям буде той самий, пасажир перебронює квитки до кінця року, а відправиться в подорож не пізніше ніж через рік від дати початкового бронювання. Різницю в ціні пасажир має сплатити самостійно.

Український лоукостер SkyUp переносить початок польотів з Києва до Рима, Мілана, Пізи та Болоньї та зі Львова в Рим і Мілан на 1 червня, а з Києва в Барі — на 1 травня.

Без змін залишили польоти з Києва та Львова до Неаполя. Але пасажири, які придбали квитки до Неаполя з вильотом до 30 квітня, можуть безкоштовно змінити дату подорожі.

Частково або повністю компанія скасувала польоти в Тель-Авів зі Львова, Запоріжжя та Харкова. Тим пасажирам, рейси яких скасували, SkyUp пропонує змінити дату вильоту або звернутися за повним поверненням коштів. Якщо пасажир сам хоче скасувати поїздку в Ізраїль, яка має відбутися до 15 квітня, компанія пропонує безкоштовно змінити дату вильоту.

Air France запропонувала безкоштовно вносити зміни у квитки. Пасажирам з квитками на виліт до 31 травня компанія пропонує перебронювати, змінити або повернути їх. Якщо пасажир хоче подорожувати після 31 травня, або змінити напрям, компанія пропонує обміняти квиток на ваучер, який згодом можна буде використати для купівлі інших квитків на рейси авіакомпаній Air France, KLM або Delta Air Lines.

Turkish airlines скасували польоти в Китай, Іран, Ірак, Італію, Південну Корею та в азербайджанське місто Нахічевань до 1 квітня. Пасажири, які придбали квитки з кінця лютого і до 1 квітня, можуть змінити дату бронювання безкоштовно за умови, що нова подорож відбудеться до 31 травня. Також компанія пропонує повернути гроші за квитки на скасовані рейси. Пасажири, які хочуть повернути або змінити квитки на рейси, що не скасували, теж можуть зробити це безкоштовно.

Група авіакомпаній Lufthansa планує скасувати 23 тисячі рейсів, запланованих з 29 березня до 24 квітня. Це стосується рейсів у Європу, Азію, на Близький Схід. Якщо пасажир придбав квиток до 5 березня і збирався подорожувати до 30 квітня, він зможе перебронювати його на нову дату без додаткової плати. Зробити це необхідно до кінця року.

Авіакомпанія ще може повернути гроші, а що робити зі вже заброньованими готелями?

Сервіс бронювання житла Airbnb пропонує безкоштовно скасувати бронювання туристам, які подорожують або мешкають в регіонах, що найбільше постраждали від захворювання. Компанія повністю поверне гроші туристам. Це розповсюджується на материковий Китай, Південну Корею, Італію. Якщо в будь-якій іншій країні запровадять карантин, авіакомпанія скасує переліт або якщо турист захворів на коронавірус, Airbnb теж пропонує повернути кошти.

Мережа готелів Hilton пропонує безкоштовну зміну бронювання без стягування штрафу для туристів, які подорожують у Китай, Південну Корею, Саудівську Аравію, Ізраїль до 31 березня та в Італію до 30 квітня.

Готелі Hyatt у Китаї, Гонконзі, Макао та Тайвані пропонують своїм гостям, які збиралися подорожувати до 31 березня, перенести або скасувати бронювання апартаментів без додаткової плати.

Intercontinental Hotels Group також пропонує туристам, які подорожують на материковий Китай, Гонконг, Макао або ж звідти, до 31 березня безкоштовно змінити або скасувати бронювання. Нещодавно мережа готелів поширила цю пропозицію і на туристів з Італії та Південної Кореї.

Готелі мережі Radisson Group дозволяють скасувати бронювання на дати заїзду до 30 квітня. Це розповсюджується на готелі в Китаї, Південній Кореї, Японії, Ірані, Північній Італії та для гостей з цих регіонів. Скасування безкоштовне.

Хостели пропонують різні умови скасування бронювань. Деякі погоджуються повертати кошти тим, хто подорожує в/з уражених коронавірусом країн. Утім, якщо ви обирали non-flexible тариф, то скасування броні не завжди можливе — доведеться додатково звʼязатися з адміністрацією. На сайтах деяких хостелів є повідомлення про скасування групових бронювань без додаткової сплати.

Припустимо, я поїхав. Чи зможу я щось побачити в країні, де запровадили карантин?

У країнах, де діє карантин, музеї, кінотеатри, театри зачинені. Зокрема, в Італії таке обмеження діє до початку квітня. На сайтах музеїв у цей час забронювати квитки неможливо. За загальною політикою більшість музеїв не вносять зміни та не повертають гроші за квитки, придбані онлайн завчасно. Але можна спробувати зателефонувати їм або звернутися на електронну пошту.

Так само не працюють деякі музеї в Австрії, Данії, Польщі, Нідерландах, Німеччині, Чехії, Португалії, Угорщині, Греції, Туреччині. Деякі заклади пропонують відшкодувати вартість квитків.

В Іспанії більшість музеїв теж не працює. У Саграді Фамілії ввели обмеження — у храмі одночасно може перебувати до тисячі людей. Ліфти будуть зачинені. Також на третину зменшать кількість відвідувачів будинку-музею Гауді.

У Франції діють обмеження на відвідування деяких музеїв. Адміністрація Лувру раніше гарантувала вхід лише тим відвідувачам, які попередньо забронювали квитки на сайті, а сьогодні оголосила, що зачиняє його зовсім. У Версалі обмеження на одночасне перебування людей — не більше тисячі. Такі ж правила і для відвідувачів Музею д’Орсе. Тріумфальна арка та Діснейленд відкриті для відвідувачів. Щоб купити квиток на Ейфелеву вежу, потрібно буде розраховуватися лише банківською карткою або придбати його завчасно в інтернеті.

У Королівських музеях Бельгії карантину немає. Щоправда, адміністрація музею на сайті ще раз нагадує відвідувачам про правила гігієни, часте миття рук. У музеях дезінфекують обладнання декілька разів на день.

Не всі туристичні сервіси готові повертати гроші за скасовані бронювання. Тому подорожувати чи ні — вибір за вами. Утім, ВООЗ та уряди багатьох країн світу радять тимчасово утриматися від подорожей і пам’ятати не лише про себе, але й про тих, хто може бути більш вразливим до хвороби.