Де купувати їжу, лікуватися і як пересуватися містом на карантині? Рятівний гід від «Бабеля»

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Де купувати їжу, лікуватися і як пересуватися містом на карантині? Рятівний гід від «Бабеля»

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Українські міста йдуть на карантин. На роботу не ходи, з друзями не зустрічайся, за межі міста і країни не виїжджай, обличчя руками не торкайся. У маршрутку — лише по десять людей і щоб кожен у масці, але цього правила не дотримуються. «Бабель» розповідає, що робити під час карантину, якщо у вас заболить зуб, народиться дитина або в холодильнику закінчиться їжа.

Якщо захворію НЕ на коронавірус, я можу звернутися до лікарні?

Поки лікарні працюють без змін і туди можна звертатися. У МОЗ попереджають, що коли кількість хворих збільшиться і місць в інфекційних відділеннях не вистачатиме, то деякі лікарні можуть перепрофілювати. На місцях визначають, у яких саме лікарнях зможуть приймати хворих, та поступово готують персонал до цього. У Львові на закупівлю додаткового медобладнання виділили 39 мільйонів гривень.

МОЗ радить відкласти планові операції на декілька місяців, якщо це можливо. Щодо обстежень і консультацій у вузькопрофільних спеціалістів, то варто вирішувати з сімейним лікарем телефоном, наскільки це терміново і чи потрібно саме зараз йти в лікарню. Але якщо у вас заболить зуб, то стоматолог повинен обов’язково вас прийняти.

Зрозуміло, але мені потрібно добратися на інший кінець міста, а метро не працює

Так, метро в Києві, Харкові та Дніпрі не працюватиме до третього квітня. Але їздитиме інший, наземний транспорт: автобуси, тролейбуси, трамваї та маршрутки. Дозволяється одночасно пускати не більше десяти людей у маршрутку та не більше двадцяти — у вагон трамвая/тролейбуса/автобуса і лише в масках, але цю норму ніхто не виконує. Зранку 18 березня транспорт був переповнений.

Кількість пасажирів має контролювати водій і в разі непорозумінь — викликати поліцію.

Також у Києві планують запустити шатли, які дублюватимуть маршрути метро. Вони їздитимуть з мінімальною кількістю зупинок. Рішення про їх запуск мають ухвалити 19 березня.

Таксі працює як і раніше. Найпопулярніші онлайн-сервіси тарифи не підвищили. Uber надіслав своїм користувачам електронного листа про те, що водії таксі дезінфікують автомобілі. Керівник служби таксі Bolt сказав, що в період карантину контролюватимуть ціни на перевезення. В Uklon також пообіцяли, що тарифи у зв’язку з закриттям метро підвищувати не будуть.

Боюся, що в мене закінчиться їжа. Чи безпечно користуватися службами доставки з ресторанів?

Заклади громадського харчування на карантині з 17 березня, але деякі почали працювати на доставку. Кур’єр принесе замовлену їжу і залишить її під дверима. Також у закладах просять розраховуватися лише онлайн. Працівники закладів проходять температурний скринінг, кур’єри повинні мати дезінфектори, змінні маски та рукавички. У Glovо, UberEats та Raketa замовити їжу можна без додаткового контакту з кур’єром.

Продуктові магазини та супермаркети працюють без змін, але якщо ви максимально уникаєте додаткових контактів з людьми, то в «Ашан» і «Метро» можна замовити доставку продуктів додому. Але будьте готові, що доведеться зачекати пару днів, бо у таких сервісів зараз великі черги. Наприклад, на Zakaz.ua про це одразу попереджають на головній сторінці.

У МОЗ пообіцяли, що для людей похилого віку мають запрацювати служби доставки продуктів.

Продуктові магазини працюють під час карантину, але радимо дотримуватись правил безпеки: обирайте час, коли в супермаркеті менше людей, користуйтесь маскою та антисептиком, тримайте дистанцію.

Ну добре, а якщо я хочу замовити собі одяг або корм для кота онлайн, мені це доставлять?

«Укрпошта» працює як і раніше. Клієнтів просять чекати на вулиці, якщо всередині відділення є черга, та за можливості приходити після 13:00, коли на пошті менше людей похилого віку. Усі посилки, за якими не прийшли вчасно, в «Укрпошті» обіцяють зберігати безкоштовно до закінчення карантину. Також «Укрпошта» планує розпочати доставку ліків.

«Нова пошта» працює. Закрили лише ті відділення, які були в торговельно-розважальних центрах, їх об’єднали з іншими найближчими. За зберігання посилок у «Новій пошті» теж тимчасово скасували плату.

Всередині у відділеннях і «Укрпошти», і «Нової пошти» є розмітка, щоб клієнти зберігали дистанцію.

Як одружуватися, реєструвати народження або смерть під час карантину?

У РАЦСах прийматимуть людей лише, якщо потрібно зареєструвати народження або смерть. Шлюби, на які вже подали заявки, і розлучення за спільної згоди теж зареєструють. Але нові заявки на реєстрацію шлюбу потрібно подавати онлайн.

А що каже церква? Можна приходити в неділю на службу?

Своїм вірянам ПЦУ радить залишатися вдома і долучатися до служб через відеотрансляції. Священникам рекомендують припинити богослужіння в храмах або приймати групи не більше 10 людей.

В УГКЦ також просять приєднуватися до богослужінь через відеотрансляції, людям похилого віку та дітям — залишатися вдома. А тим, хто прийде, ікон можна не торкатися й не цілувати.