На карантині почуваюся розгублено. Як я можу допомогти іншим? Ось підбірка благодійних ініціатив, до яких можна долучитися. (Оновлюється)

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
На карантині почуваюся розгублено. Як я можу допомогти іншим? Ось підбірка благодійних ініціатив, до яких можна долучитися. (Оновлюється)

Артем Марков / Кароліна Ускакович / «Бабель»

«Бабель» збирає ініціативи, до яких можна долучитися, щоб бути корисним у непрості часи. Якщо ви знаєте про такі або організовуєте самі, напишіть нам повідомлення у Facebook — ми обовʼязково прочитаємо кожне. Нам буде простіше, якщо у повідомленні ви одразу вкажете назву організації, мету збору коштів, сайт або сторінку в соцмережах і де можна подивитися звітність (щоб наші читачі були впевнені в доброчесності).

Благодійний фонд «Життєлюб», заснований бізнесменом Гаріком Корогодським, збирає гроші на нагальні потреби малозабезпечених літніх людей — на продукти, ліки, комунальні платежі. А якщо у вас є авто і ви можете допомогти з доставкою, просять писати сюди. Також у «Життєлюбі» просять надсилати контакти людей, яким потрібна допомога під час карантину: писати на [email protected], у темі листа вказати «Потрібна допомога». А тут можна завантажити, роздрукувати та повісити у своєму під’їзді плакат, щоб сусіди похилого віку залишили список того, що їм потрібно купити. Фонд працює з людьми старшого віку вже три роки, звітує про свою діяльність тут.

Проєкт «Старенькі» збирає кошти на продуктові набори для пенсіонерів, термометри та маски. Минулого тижденя в Києві передали 300 наборів (крупи, олія, консерви, побутова хімія) стареньким, 20 електронних термометрів і 200 масок соцпрацівникам. За посиланням можна перерахувати кошти. Також проєкт зараз шукає водіїв з авто для доставки продуктів: писати Варварі Сердюковій. Проєкт некомерційний, у команді працюють 14 людей, щомісяця вони звітують про витрачені кошти на своїй сторінці у Facebook.

У БФ «Корпорація монстрів» збирають гроші для Антикризового штабу із боротьби з коронавірусом в Одесі. Закуповують респіратори та захисні костюми для лікарів і продукти для малозабезпечених. Кошти збирають на картку директорки і засновниці фонду Катерини Ножевнікової та рахунок благодійного фонду. Про діяльність штабу та витрати звітують вона і бізнесмен Андрій Ставніцер. Усі звіти БФ «Корпорація монстрів» можна подивитися тут.

Українська біржа благодійності збирає гроші на чотири апарати для дослідження клітин крові та 3 000 захисних костюмів для лікарів. Вони також будуть оновлювати список потреб від лікарень. УББ — це платформа для онлайн-благодійності, тут кожна людина, компанія чи організація може знайти та підтримати благодійний проєкт за власним вибором. УББ створена завдяки гранту фонду Віктора Пінчука. Усі документи та звіти тут, платформа перевіряє кожен проєкт. Із кожним «оператором допомоги» (так на УББ називають збирачів коштів) укладається акредитаційний договір. За першого доведеного випадку нецільового використання коштів оператор допомоги втрачає акредитацію.

Також на УББ Zagoriy Foundation збирає гроші, щоб закупити 50 апаратів ШВЛ в США, доставити в Україну та встановити в лікарнях. Раніше вони вже передали три апарати до Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги.

Фонд «Повернись живим» збирає кошти на тести для військових, він вже закупив і передав на фронт тисячу наборів для ПЛР-тестування. Це один із найбільших фондів допомоги українським військовим у зоні ООС, працює з 2014 року, засновник — Віталій Дейнега. Уся звітність фонду тут.

Громадська організація «Пацієнти України» починає координувати людей та компанії, які хочуть допомагати лікарям і пацієнтам протистояти коронавірусу. Зібрали списки потреб від лікарень і перелік виробників, у яких можна придбати засоби індивідуального захисту та апарати ШВЛ. Їм бракує волонтерів для опрацювання інформації: писати на [email protected]. Організація «Пацієнти України» працює 10 років, уся звітність доступна за посиланням.

Рух «Молодь за мир» нагадує, що під час епідемії безхатьки — у групі ризику. Вони потребують їжі та місць для ночівлі. Хлопці та дівчата з цього руху роздають бездомним маски, антисептики та гарячі обіди. Закликають долучатися до них із хештегом #не_начхати. Кошти збирають на картки членів руху. «Молодь за мир» є частиною Спільноти святого Егідія — християнської організації, представленої у 70 країнах світу.

Група волонтерів «Помоги бездомному» щосуботи роздає гарячі обіди безхатькам і літнім особам — найбільш незахищеним під час епідемії людям. Також купують їм маски, антисептики та ліки. Група «Помоги бездомному» існує з лютого 2016 року, звітує щомісяця на своїй сторінці у Facebook.

Засновник «Українського інституту майбутнього», підприємець Ігор Ліскі та радник мера Києва Максим Бахматов створили координаційний штаб при КМДА. Усю інформацію постять на особистих сторінках і в Telegram-каналі. Зараз найбільше потребують координаторів для збору та розподілу коштів, водіїв і кур’єрів.

Благодійна барахолка «Кураж» і проєкт Suka_Zhizn збирають кошти для допомоги безхатькам на УББ. Зібрані гроші підуть на пакети з їжею, водою та засобами захисту. Всі невикористані кошти спрямують на постійну допомогу бездомним із нічлігом. Звітують тут.