Знов закупився продуктами на два тижні та вже все з’їв. А гречка так і не знадобилася. Що не так? Як розумно запасати їжу на карантині — дуже короткий переказ порад блогу Cook Republic

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Знов закупився продуктами на два тижні та вже все з’їв. А гречка так і не знадобилася. Що не так? Як розумно запасати їжу на карантині — дуже короткий переказ порад блогу Cook Republic

Артем Марков / «Бабель»

Гречка, сіль, цукор, борошно — українці звикли робити запаси при найменшому натяку на кризу. Коли почався карантин, онлайн-магазини не витримували кількості замовлень. Похід до супермаркету став найцікавішою подією дня, але водночас і причиною для стресу. Частина куплених про запас продуктів псуються, інші, навпаки, закінчуються надто швидко. Уникнути цього можна, якщо все заздалегідь спланувати. Австралійський кулінарний блог Cook Republic пропонує простий алгоритм, як забезпечити запас ситних продуктів під час карантину.

Не потрібно запасатися великою кількістю їжі (це все ж поки не зомбі-апокаліпсис)

Достатньо запасів на пару тижнів, і то лишень у разі надзвичайних ситуацій та обмежень. Навіть за найжорсткішого карантину в Італії люди могли виходити, щоб купити продукти. До магазинів досі практично щодня постачають свіжі продукти.

Складіть списки необхідного, щоб завжди бути готовим піти за покупками або замовити онлайн

Кожна сім’я має свої правила на кухні. Тож складіть власні списки за таким принципом:

Список 1. Товари тривалого зберігання (запаси)

Складіть список із 10—20 продуктів тривалого зберігання, які ви готуєте регулярно. Уявіть, що ви не зможете купувати їх місяць. Без чого ви б не змогли обійтися? Важливо: записуйте лише ті товари, які ви зазвичай купували та використовували. Це можуть бути крупи, кава, чай, шоколад, цукор, сіль, олія, соуси, корм для домашніх тварин, квасоля та інші бобові, макаронні вироби чи локшина, борошно, горіхи, сушені спеції та трави.

Список 2. Альтернатива товарам, які швидко псуються

Складіть список з 10 продуктів із коротким терміном зберігання, які ви використовуєте щодня чи кілька разів на тиждень. А потім запишіть заміну для кожної категорії у цьому списку — із заморожених товарів або продуктів тривалого зберігання. Так, коли ви не зможете вийти на вулицю, вам не доведеться змінювати щоденні харчові звички.

  • Свіже молоко — молоко тривалого зберігання або рослинне (соєве, горіхове).
  • Свіжа риба — рибні консерви/заморожена риба.
  • Свіже мʼясо — консерви/заморожене мʼясо.
  • Овочі — заморожені овочі/овочеві соуси/консервовані овочі.
  • Фрукти — заморожені фрукти/фруктовий сік тривалого зберігання/консервовані фрукти.

Список 3. Продукти, які швидко псуються (товари щоденного використання)

Складіть список продуктів, які ви споживаєте щодня і щотижня та які не стоять дуже довго в холодильнику і потребуватимуть регулярного поповнення. Приміром, свіже молоко, йогурт, свіже мʼясо/морепродукти, овочі та фрукти, сир, яйця.

Далі зробіть те, що у блозі називається Rolling Orders — це стиль покупок, який дозволяє закупитися без паніки

Розглянемо, як це працює на прикладі онлайн-покупок. Через перевантаженість, імовірно, інтернет-магазин зв’яжеться з вами приблизно через 4—6 днів після того, як ви зробите замовлення. Тому врахуйте це і замовляйте через тиждень — одне велике замовлення і одне маленьке.

Перший тиждень/ Велике замовлення:

Оберіть 10—15 товарів зі списків № 1 і № 2. Замовляйте їх по декілька упаковок/одиниць відповідно до ваших потреб. Наприклад, так.

Зі списку № 1 — великий пакунок рису, велика пляшка олії, по кілька пачок круп і макаронних виробів чи локшини, цукор і сіль, кілька соусів.

Зі списку № 2 — декілька пакетів молока тривалого зберігання та упаковок із замороженими овочами і фруктами, пляшка-дві фруктового соку, кілька банок рибних консервів, консервовані овочі.

Виберіть два-чотири товари зі списку № 3. Наприклад, сир, пачку молока, кілька упаковок йогурту, три-чотири види свіжих овочів, два-три види свіжих фруктів.

Другий тиждень/ Маленьке замовлення:

Через два дні після доставки першого замовлення зробіть друге. Зменшіть кількість товарів зі списків № 1 і № 2 (адже це запаси на випадок ізоляції) та замовте більше зі списку № 3.

Наступного тижня повторіть велике замовлення першого тижня і можете додати з маленького те, чого вам бракуватиме. Таким чином за короткий період часу ви створите резерв.

Спробуйте різні інтернет-магазини великих мереж, магазини здорової їжі, крафтові крамнички

Комбінуйте різні варіанти, якщо бачите вигідніші ціни чи швидшу доставку. Порадьтеся із сусідами та друзями, обміняйтеся корисними посиланнями. За кілька тижнів ви створите запас і зможете купувати свіжі товари, коли захочете.