Цього літа через коронавірус імовірно доведеться планувати відпустку в Україні. «Бабель» розповідає, що потрібно врахувати

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Цього літа через коронавірус імовірно доведеться планувати відпустку в Україні. «Бабель» розповідає, що потрібно врахувати

Артем Марков / «Бабель»

Послаблення карантину в Україні можливе після 11 травня. Поступово почне ходити громадський транспорт і міжміські автобуси й поїзди. Про відновлення міжнародного авіасполучення поки не йдеться. Міністр інфраструктури Владислав Криклій радить українцям планувати відпустки не раніше за другу половину літа. І врахувати, що внутрішні рейси відкриють раніше, ніж закордонні. «Бабель» поговорив з досвідченим мандрівником та організатором подорожей Андрієм Тичиною і підготовував для вас гід, як обрати місце відпочинку в Україні.

Як обрати місце відпочинку?

Очікують, що цього року в Україні будуть популярними курортні напрямки поблизу моря: Одещина, Херсонщина, Миколаївщина, Запоріжжя. Також до прийому туристів готуються на Закарпатті. Тому якщо ви плануєте подорож подалі від людей, враховуйте це. Від’їжджайте далі від туристичних обʼєктів. Якщо ви приїхали на Одещину або Закарпаття, відвідайте місцеві виноробні та сироварні. Там пропонують екскурсію виробничими цехами, виноградниками, фермами та дегустацію вина або сиру.

Виноробні, де проводять екскурсію та дегустацію:

За дев’ять кілометрів від курортної Кирилівки на Херсонщині можна зупинитися на Бирючому острові. Поки це місце не дуже популярне серед туристів, але там є декілька баз відпочинку та кемпінг. Частину острова займає Азово-Сиваський національний природний парк. На Миколаївщині за 10 кілометрів від Вознесенська, на березі Південного Бугу, розташоване село Мигія. Там є каньйон з 12 порогами, де можна стрибати зі скель у воду, займатися рафтингом, сплавлятися на каяках, байдарках і катамаранах.

Сироварні, де проводять екскурсію та дегустацію:

Як краще планувати подорож — самому чи через агентство?

Якщо ви маєте час для планування маршруту та бронювання готелів і квитків — можете їхати подорожувати самостійно. Зі своїм автомобілем цей процес буде безболісним. Зможете зупинятися будь-де і ночувати в наметах у віддалених місцях.

Що подивитися і де зупинитися біля моря:

  • Кінбурнська коса — частина Чорноморського біосферного заповідника; найкраще тут жити в наметі, але декілька баз відпочинку і готель також є;

  • заповідник Асканія Нова на Херсонщині — найстаріший степовий біосферний заповідник планети, де мешкає понад 3 тисячі видів тварин;

  • Лемурійське озеро біля села Григорівка на Херсонщині; озеро рожевого кольору, де вода настільки солона, що людина може триматися на ній, як у Мертвому морі;

  • Олешківські піски — пустеля площею 1 600 квадратних кілометрів, що на Херсонщині неподалік Цюрупинська;

  • село Вилкове на Одещині, де можна з’їсти смачного оселедця й дістатися на човні до нульового кілометра — місця, де Дунай впадає в Чорне море.

Але не відкидайте варіант бронювання подорожі через агентство. Туристичні компанії пропонують тури одного дня в сусіднє містечко, гастротури на вихідні, екскурсії кількома містами. Усе залежить від ваших потреб. Так, ви будете подорожувати з незнайомими людьми та залежатимете від загального розкладу. Але це й можливість відвідати групові екскурсії, задорогі для одного або двох людей, а також жити в перевірених готелях.

Місця для відпочинку одного дня неподалік від Києва:

Як обрати хороший готель?

Готель обирайте за відгукам на сайтах бронювання. Наприклад, на Booking.

В Україні хороші готелі є, ціни в них не низькі, якість співставна з Європою. У великих туристичних містах — в Одесі або Львові — готель 3—4 зірки на двох за добу може коштувати 1,5—2,5 тисячі гривень. У менших містах — Тернополі й Чернігові — дешевше.

Якщо ви їдете на екскурсію в село і збираєтеся переночувати в готелі в сусідньому місті, звертайте увагу на те, щоб це місце було недалеко від перетину транспортних магістралей. Якість та обслуговування в таких готелях будуть кращими. Чим далі від туристичних місць і транспортних сполучень ви будете заїжджати, тим гіршою може бути якість готелів.

Де подивитися на замки:

Якщо ви зібралися жити у відпочинковому комплексі, наприклад, у горах або в селі, де місцеві розвивають зелений туризм і облаштували хостел або садибу, то краще зателефонуйте туди й розпитайте все, що вам необхідно. Поцікавтеся, чи не на вулиці туалет і душ, чи можна приїжджати з дітьми та собаками. Якщо ви обрали для відпочинку місце неподалік кордону, уточніть, чи є там мобільний зв’язок та доступ до інтернету.

Коли бронювати квитки?

На популярні напрямки їх варто купувати завчасно. На сайті «Укрзалізниці» квитки доступні за 45 днів до дня подорожі. Ціна на квитки до Ужгорода у вагоні купе може перевищувати тисячу гривень для однієї людини туди й назад. На таку подорож ви витратите понад 12 годин. Якщо їдете далі, наприклад, зі Львова в санаторій у Трускавці, враховуйте ще й вартість квитка на автобус або таксі.

Перевірте також квитки на внутрішні авіарейси, їх обіцяють відкрити раніше за закордонні. Це зекономить вам час, та й переліт із Києва до Львова або Одеси коштує приблизно як Інтерсіті першого класу — від 500 гривень.

На яку суму варто розраховувати?

Найбільше витрат піде на квитки й готель. Туристичні компанії одразу розраховують суму, яку вам потрібно буде заплатити за проїзд, екскурсії, проживання та харчування. Одноденна подорож коштуватиме до тисячі гривень. Поїздка на вихідні обійдеться до двох-трьох тисяч гривень. Вартість тижневого відпочинку на морі складе від пʼяти тисяч гривень. Цього року організатори подорожей сподіваються, що ціни будуть нижчими, ніж у попередні сезони.

А туристичний бізнес узагалі готується до сезону?

Попередньо відпочинкові комплекси планують приймати туристів із кінця червня. Туроператори розробляють нові маршрути подорожей одного дня, щоб поїхати відпочити недалеко від Києва. Пропонуватимуть поїздки у Чернігів, Білу Церкву, Переяслав-Хмельницький або на Вінниччину.