Лікування коронавірусу безкоштовне (але не зовсім). Якщо лікуватися вдома, препарати доведеться купувати самому. Ось скільки це коштує

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Лікування коронавірусу безкоштовне (але не зовсім). Якщо лікуватися вдома, препарати доведеться купувати самому. Ось скільки це коштує

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Якщо сімейний лікар сказав вам, що у вас легка форма коронавірусної хвороби, ви будете лікуватися вдома. Лікар пропише жарознижувальне, засоби від болю в горлі та нежитю — залежно від симптомів. Для походу в магазин та аптеку і якщо ви живете не самі, доведеться придбати рукавички і маски приблизно на два тижні. Усе разом обійдеться близько тисячі гривень. Якщо перебіг хвороби важкий, вас заберуть до лікарні, де повинні лікувати безкоштовно. Але пацієнти з лікарень пишуть, що їм доводиться купувати медпрепарати та їжу. Не всі лікарні забезпечені достатньо, тож медикам допомагають волонтери. «Бабель» порахував, скільки (приблизно) коштує хворіти на коронавірус.

Скільки коштує зробити тест?

Якщо сімейний лікар під час телефонної консультації визначає, що вам потрібен тест на коронавірус, до вас приїде бригада екстреної медичної допомоги. Медпрацівники візьмуть у вас мазки для проведення тесту. Ця послуга безкоштовна. Якщо у вас немає сімейного лікаря, телефонуйте 103. Оператор проконсультує вас, і за потреби викличе бригаду швидкої.

Симптоми легкого перебігу хвороби

  • підвищення температури тіла до 38°С

  • нежить

  • сухий кашель без утрудненого дихання 

  • немає збільшення частоти дихальних рухів

  • немає кровохаркання

  • немає нудоти, блювання та/або діареї.

Якщо ви переконані, що у вас є коронавірус, але лікар не призначає тест, телефонуйте на гарячу лінію МОЗ. У будь-якому випадку, без направлення лікаря ПЛР-тест вам не зроблять.

Ви можете звернутися до приватної лікарні. Там ПЛР-тестування коштує від 2 400 гривень. Якщо ви хочете, щоб його вам провели вдома, доведеться доплатити ще 500 гривень.

Дешевшими будуть експрес-тести, які можна придбати в аптеках. Їхня вартість — від 420 гривень. У приватних закладах — удвічі дорожче. У цих тестів менша точність і вони офіційно не є підставою для діагнозу. Ігор Кузін, в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я, у коментарі «Бабелю» зазначає, що ці тести мають низьку чутливість, і масово їх не можна використовувати. Єдиним джерелом встановлення діагнозу є ПЛР-тестування, наголошує міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Нещодавно в Україні почали використовувати ІФА-тести для визначення антитіл до коронавірусу. Вони неефективні на ранніх етапах захворювання, але їх можна проводити за 7—10 днів після появи симптомів. У державному медзакладі такий тест можна зробити за направленням від лікаря. У приватній клініці це коштуватиме до 600 гривень.

Скільки коштує лікуватися вдома?

Стандарти медичної допомоги від МОЗ визначають — ті, у кого легкий перебіг хвороби, лікуються вдома. За перших симптомів ви маєте зателефонувати до сімейного лікаря, який проконсультує і визначить, чи потрібно викликати до вас екстрену допомогу.

Скільки коштує лікування коронавірусу?

  • Прийом у сімейного лікаря —  безкоштовно

  • У приватній лікарні без підписаної декларації —  від 500 гривень

  • Експрес-тест —  від 420 гривень

  • ПЛР-тест в державній лікарні —  безкоштовно

  • У приватній —  від 2400 гривень

  • Препарати, рукавички, макси при лікуванні вдома —  близько 1000 гривень

  • Сума може відрізнятися, якщо у вас є супутні хвороби

Якщо ви живете не самі, ходіть у захисній масці. Зараз вони коштують від 10 до 20 гривень. Якщо вас хтось доглядатиме, йому також потрібно одягати маску та захисні рукавички. Пара коштує від двох до чотирьох гривень. Враховуйте, що режим самоізоляції триває щонайменше два тижні.

Також сімейний лікар може вам призначити симптоматичне лікування для зниження температури та зменшення болю в горлі. Ліки ви будете купувати за свої гроші.

Серед перевірених жарознижувальних засобів, які рекомендує ВООЗ, — парацетамол. Упаковка коштує від 10 гривень.

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська каже, що у випадку легкого перебігу хвороби для зменшення болю в горлі вона призначає спрей, вартість якого від 105 до 155 гривень. Від кашлю — сироп, який коштує від 87 до 170 гривень або порошок, який потрібно розчинити у воді. Він коштує від 160 до 300 гривень. Якщо з’являється нежить, лікарка призначає сольовий розчин для промивання та судинозвужувальні краплі, ціна яких від 46 до 103 гривень. Загальна сума може скласти від однієї тисячі гривень.

Чи зможу я лікуватися у приватній лікарні і скільки це буде коштувати?

Ні, стаціонарно лікуватися у приватній лікарні ви не зможете. У МОЗ планують залучати приватні лікарні лише в разі введення надзвичайного стану. Зараз є 242 опорних лікарні, де приймають хворих на коронавірус.

У приватній лікарні можна зробити тест і отримати консультацію. Прийом у сімейного лікаря коштує від 500 гривень. Онлайн-консультація — 200 гривень. Якщо ви маєте декларацію з сімейним лікарем із приватної лікарні, то прийом буде безкоштовним.

А якщо я маю страховку?

Залежить від того, який у вас поліс. Звичайний поліс добровільного медичного страхування не покриває лікування коронавірусу. Якщо у вас є поліс страхування життя, то потрібно зв’язатися зі страховою й запитати — можливо, він покриває.

Деякі компанії також уже почали продавати спеціальну страховку від коронавірусу — вона коштує від 550 гривень на місяць. Якщо ви захворієте, то страхова оплатить пʼять тисяч гривень на ваше лікування. Виплата у разі смерті від коронавірусу становить 50 тисяч гривень.

Скільки грошей я витрачу в державній лікарні?

Теоретично, лікування в державному медзакладі — безкоштовне. Національна служба здоров’я оплатить його за Програмою медичних гарантій. За словами мера Києва Віталія Кличка, лікування одного пацієнта може коштувати від пʼяти до 15 тисяч гривень на добу. У столичних лікарнях є понад 90% потрібних для лікування коронавірусу медпрепаратів, запевняє мер.

У регіонах ситуація гірша — медики звертаються до волонтерів або просять пацієнтів купувати ліки. Наприклад, у лікарні в Монастириськах Тернопільської області спершу не було навіть парацетамолу.

Віктор Фантаєв, киянин, який лікувався в інфекційній лікарні номер чотири, пише про те, що за весь час перебування там витратив до тисячі гривень. Ліки та процедури були переважно безкоштовними.

Один із перших хворих в Україні Вадим Какошкін, який лікувався в житомирській інфекційній лікарні, мав інший досвід. Він записував відео, у яких розповідав, що в лікарні не було туалетного паперу, серветок і питної води. Спершу в чоловіка просили 500 гривень за проведення експрес-тесту і 250 гривень благодійного внеску, які він відмовився платити. За весь час лікування він витратив 1 400 гривень.

Якщо у вас є хронічні хвороби і ви приймаєте певні ліки — краще візьміть їхній запас із собою.

Якщо лікар вважає, що ви одужали від коронавірусу і вас можна виписувати, вам повинні зробити два безкоштовних ПЛР-тести. Вони мають підтвердити, що хвороба минула.

А що з їжею в лікарнях?

Годують у лікарнях безкоштовно, але пацієнти часто скаржаться на якість цієї їжі. Ви можете попросити друзів або рідних приносити щось із дому або замовляти доставку. Це не забороняється.

Якщо ви не можете їсти самі і вам потрібне парентеральне харчування (для новонароджених хворих немовлят або для пацієнтів у критичному стані), його безкоштовно повинна забезпечити держава.