Україна відновила міжнародні авіаперельоти. Розповідаємо, куди можна летіти відпочивати. (Спойлер: поки лише в Туреччину з пересадкою в Білорусі або у Велику Британію, але там доведеться два тижні відсидіти на карантині)

Автор:
Олеся Біда
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Україна відновила міжнародні авіаперельоти. Розповідаємо, куди можна летіти відпочивати. (Спойлер: поки лише в Туреччину з пересадкою в Білорусі або у Велику Британію, але там доведеться два тижні відсидіти на карантині)

Артем Марков / «Бабель»

З 15 червня Україна відновила міжнародне авіасполучення. Тепер можна подорожувати в декілька країн. Щоправда, не всі авіакомпанії відновили рейси, а для вʼїзду в деякі країни потрібно пройти тестування на коронавірус або два тижні відсидіти на карантині. Також аеропорт може скасувати всі рейси через карантин, як це сталося 16 червня.

Щонайменше до 1 липня для українців лишається закритим Євросоюз, тому багато рейсів із пересадками наразі недоступні. Антимонопольний комітет просить не брати квитки на літаки, допоки не буде точної домовленості з країнами. «Бабель» розповідає, куди можна полетіти на відпочинок, де потрібно здавати тести і чи безпечно буде жити в готелі.

Куди зараз можна поїхати з України?

Зараз українці теоретично можуть поїхати в США, Албанію, Велику Британію, Туреччину й з 27 червня — у Туніс. Кіпр і Чорногорія також планують відкрити кордони для українців, якщо в Україні не буде стрімко зростати кількість хворих на коронавірус. Вони переглядають своє рішення щотижня. З 1 липня планують відкрити кордони Грузія та Єгипет — на курорти в Шарм-ель-Шейх, Хургаду та Мерса-Матрух.

А в ці країни безпечно летіти?

Велика Британія та США входять до першого десятка країн, які МОЗ визначило як небезпечні, вони належать до червоної зони. Повернувшись звідти, в Україні необхідно буде пройти двотижневу самоізоляцію. Туреччина, Туніс і Албанія ввійшли до зеленої зони.

Які обмеження діють у країнах, куди українцям можна летіти?

У Туреччині після прильоту потрібно буде пройти медогляд і за підозри на коронавірус — ПЛР-тестування. Якщо результат буде позитивним, на вас чекає двотижневий карантин.

У Великій Британії після прильоту іноземців відправляють на двотижневу самоізоляцію. За її порушення — штраф понад 33 тисячі гривень (у перерахунку).

У США й Албанію можна в’їжджати без обмежень.

Як дістатися в ці країни, якщо авіакомпанії не відновили перельоти?

На найближчі дати перельоти у США, Албанію, Туреччину можливі лише з пересадками в країнах Європейського Союзу, де в’їзд для українців закритий до 1 липня. Тому єдиний можливий варіант потрапити в ці країни — через Білорусь. У Велику Британію можна полетіти прямими рейсами, які пропонує Wizzair.

Але ж я читав, що з 16 червня з України можна буде літати в країни ЄС

Ні. Попри те, що міністр інфраструктури Владислав Криклій анонсував відновлення польотів декількома авіакомпаніями, українці зможуть туди полетіти, можливо, з 1 липня. До цього часу право на вʼїзд мають тільки іноземці, дипломати та українці з робочими візами чи посвідками на проживання в ЄС, а також за запитом країни вʼїзду.

Антимонопольний комітет просить не брати квитки на літаки, допоки не буде точної домовленості з країнами.

А у готелях, музеях, на пляжах безпечно?

З першого червня у Туреччині почали працювати ресторани, парки, музеї, пляжі, театри та кінотеатри. Для того, щоб всюди була дотримана соціальна дистанція, готелі почали переобладнувати. На вході гостям вимірюватимуть температуру, відмовляться від шведських столів та склянок у номерах.

З четвертого червня у Тунісі почали працювати готелі та ресторани. Туристам дозволять відвідувати музеї, археологічні пам’ятки.

А в аеропорту та літаку буде безпечно?

Аеропорт «Київ» попереджає: пасажир повинен мати захисні маски, щоб змінювати їх кожні дві-три години, одноразові рукавички та санітайзер. Також потрібно завчасно приїхати в аеропорт, щоб встигнути пройти всі етапи перевірки та контролю. Проводжаючих у аеропорт пускати не будуть. До терміналу зможуть заходити лише ті пасажири, які мають електронні або роздруковані посадкові талони чи квитки.

На вході до аеропорту вам можуть виміряти температуру. Якщо у вас буде кашель, нежить, озноб — вам можуть відмовити у посадці.

У літаках бортпровідники та пасажири мають бути постійно в масках. Після кожного польоту літак будуть дезінфікувати. Авіакомпанії запевняють, що їхні системи фільтрації повітря знищують 99% вірусів.

За рекомендаціями EASA, для хворого з симптомами CОVID-19 у літаку має бути зарезервований останній ряд сидінь у салоні й туалет. По прильоту його мають відправити до лікарів у аеропорту, а бортпровідника й пасажирів, які сиділи на відстані двох рядів — на двотижневу самоізоляцію.

Якщо рейс скасують або я захворію перед польотом — чи можна буде повернути гроші?

Якщо перед польотом ви виявите, що захворіли на CОVID-19, то зможете перенести дату польоту або отримати кошти на свій рахунок в авіакомпанії. Саме так Європейська агенція авіаційної безпеки радить вчиняти авіаперевізникам, щоб пасажири не приховували хворобу.

Також є ймовірність, що аеропорт скасує всі рейси. Наприклад, так сталося 16 червня, коли аеропорт «Київ» скасував усі заплановані міжнародні та внутрішні рейси через карантин.

Добре. Хоча б у які міста України можна полетіти?

З Києва можна полетіти в Одесу, Дніпро, Харків, Львів і Запоріжжя. Вартість квитків — приблизно тисяча гривень.