Мені здається, що в мене коронавірус. Що робити? (Оновлена інструкція після трьох місяців пандемії)

Автор:
Олеся Біда
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Мені здається, що в мене коронавірус. Що робити? (Оновлена інструкція після трьох місяців пандемії)

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Кількість хворих на коронавірус в Україні щодня зростає, відділення реанімації в Олександрівській лікарні переповнене .Премʼєр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що почалася чергова хвиля захворювання. Причина не тільки в тому, що роблять більше тестів, а і в тому, що карантин послабили і дотримуватись правил безпеки виходить не всюди, говорить головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Збільшився ризик підхопити хворобу в громадському транспорті та інших людних місцях, де не всі носять маски, які б закривали ніс і рот. Люди ігнорують обмеження і не повідомляють інших, якщо заразилися. Епідемія не закінчилася, а карантин знову продовжили. «Бабель» розповідає, що нового ми дізналися про вірус за ці кілька місяців і що робити, якщо ви захворіли.

Які симптоми коронавірусу?

Серед поширених симптомів: підвищення температури, сухий кашель і втомлюваність. Рідші симптоми, що проявляються поступово: біль у суглобах і м’язах, закладений ніс, головний біль, конʼюнктивіт, біль у горлі, діарея, втрата смаку та нюху, висипка і зміна кольору шкіри на пальцях рук і ніг.

Чув, що можна перехворіти безсимптомно. Я заражатиму інших?

Так, коронавірусною інфекцією можна перехворіти безсимптомно. За інформацією ВООЗ, передача COVID-19 від людини до людини під час безсимптомного перебігу хвороби відбувається дуже рідко. Щоб визначити, чи хворіли ви раніше на коронавірус, можна зробити ІФА-тест.

Лікарні вже працюють. Можна йти до лікаря, якщо зʼявляться симптоми хвороби?

Якщо маєте підозри, що захворіли на коронавірус, телефонуйте своєму сімейному лікарю. Він сам визначить, чи потрібно вам іти на прийом, чи до вас має приїхати швидка. Якщо ви не маєте сімейного лікаря — телефонуйте одразу в швидку.

Які є тести? Де їх робити?

Тестування на коронавірус безкоштовно можна зробити лише за призначенням сімейного лікаря. Є три види тестів: ПЛР-тестування, ІФА-тестування та експрес-тести.

Тестування методом ПЛР вважається найнадійнішим. Для цього у вас візьмуть мазок з ротоглотки. У державній лікарні на результати потрібно чекати до десяти днів. Можна зробити тест у приватній клініці — він коштує у межах двох тисяч гривень або дорожче, якщо бригада медиків приїжджає до вас додому, результати ж будуть за два-три дні.

ІФА-тестування також роблять у державних лікарнях за призначенням лікаря. Для цього у вас візьмуть кров з вени, результат буде за 2—3 години. У приватній лабораторії цей тест коштує до 600 гривень. Але є нюанс — виявити коронавірус цим методом тестування можна через тиждень після початку хвороби або коли ви вже одужаєте.

Експрес-тести в державних медзакладах не роблять. Тести можна придбати в аптеках, вони коштують до 500 гривень. Ігор Кузін, в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я, у коментарі «Бабелю» зазначає, що ці тести часто дають хибні результати, і масово їх використовувати не можна. Експрес-тести не включили до стандартів надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Кого повідомити, якщо я захворів?

Ніхто не вимагає вивішувати оголошення в під’їзді про те, що ви захворіли, але варто попередити всіх контактних осіб і залишатися вдома протягом двох тижнів. Намагайтеся менше контактувати з людьми, з якими ви живете в одній квартирі, дезінфікуйте поверхні, яких ви найчастіше торкаєтесь, якомога частіше провітрюйте приміщення, в якому перебуваєте.

Чим мене лікуватимуть?

Якщо у вас легкий перебіг хвороби і ви не маєте інших захворювань, то будете лікуватися вдома. Сімейний лікар призначить вам ліки як від звичайної застуди. Це вам обійдеться близько тисячі гривень.

Якщо у вас буде середній або важкий перебіг хвороби — вас покладуть в інфекційну лікарню і лікуватимуть за протоколом надання меддопомоги. Ліків від коронавірусу немає. Вчені ще проводять клінічні дослідження препаратів.

Нещодавно ВООЗ заявила про припинення випробувань гідроксихлорохіну, оскільки препарат не знижує смертність госпіталізованих пацієнтів. В українському протоколі, який востаннє оновлювали 10 квітня, цей препарат досі є. Двадцять сьомого травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов пообіцяв, що робоча група при МОЗ розгляне питання вилучення гідроксихлорохіну з протоколу.

Шістнадцятого червня британські вчені оприлюднили результати дослідження, у якому виявили, що препарат дексаметазон може знизити смертність пацієнтів із коронавірусом, які перебувають у важкому стані. У ВООЗ заявили, що після цього дослідження готові оновити протокол лікування і додати туди цей препарат.

Коли буде вакцина від коронавірусу?

Першими вакцину мають отримати:

  • медики або поліцейські, які працюють на передовій боротьби з коронавірусом;

  • люди з уразливих категорій, зокрема, старші або ті, хто має супутні захворювання;

  • люди, які працюють або живуть у місцях з високим ступенем поширення вірусу (у в'язницях або будинках для людей похилого віку).

У ВООЗ сподіваються, що цього року створять кілька сотень мільйонів доз вакцини, а до кінця 2021 року — ще два мільярди доз. За словами міністра охорони здоров’я Степанова, Україна має розпочати переговори щодо закупівлі вакцини.

Як себе захистити, щоб не захворіти?

До кінця липня в Україні запровадили адаптивний карантин. Це означає, що маски в приміщеннях і в громадському транспорті носити досі потрібно. Важливо, щоб маска закривала і рот, і ніс, тому що вірус розповсюджується повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання або розмови. Раніше у ВООЗ зазначали, що тканинні та марлеві маски неефективні, але зараз в організації змінили позицію — маска не гарантує захисту, але перешкоджає поширенню вірусу.

Також потрібно мити руки з милом або дезінфікувати їх антисептиком. Хоча у метро постійно закликають носити гумові рукавички, це необов’язково, бо вони не захищають — людина все одно торкається обличчя.

Зараз ледь не щодня відбуваються акції протесту. Які шанси підхопити коронавірус там?

На вулиці вірус має менше шансів, ніж у закритому просторі, свідчить американська статистика. Віцепрезидент США Майк Пенс заявив, що за два тижні після початку масових протестів в країні не зафіксували зростання кількості заражень коронавірусом. Однак американські експерти розробили поради для протестувальників:

  • повернувшись додому з акції протесту, прийміть душ, а всю одежу виперіть;
  • за п’ять-сім днів пройдіть тестування на коронавірус (у деяких штатах США протестувальники можуть зробити це безкоштовно);
  • два тижні намагайтеся тримати соціальну дистанцію з людьми, з якими ви живете разом, особливо якщо це люди старші 50 років або такі, що мають хронічні захворювання;
  • носіть маску навіть удома;
  • не обнімайтеся, не цілуйтеся і не займайтеся сексом 10—14 днів;
  • на акції протесту треба бути в масці, окулярах (сонцезахисні також підійдуть), постійно користуватися дезінфектором для рук та дотримуватися дистанції щонайменше три кроки. Якщо це неможливо, то краще піти з акції.

На вулиці так спекотно. Коронавірус живе при високій температурі?

Попри сподівання, що влітку коронавірус має відступити, у ВООЗ кажуть, що COVID-19 не має сезонності, тож шанс захворіти досі високий.