Я живу на окупованій території, не складав ЗНО, але хочу вчитися в українському виші. Як вступити? Які іспити складати? Які документи потрібні?

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Я живу на окупованій території, не складав ЗНО, але хочу вчитися в українському виші. Як вступити? Які іспити складати? Які документи потрібні?

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Десятого липня президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує правила вступу до закладів вищої освіти для абітурієнтів з окупованого Донбасу. Тепер вони, як і випускники з окупованого Криму, матимуть спеціальні квоти — безкоштовні місця в українських університетах. Також цього року випускників з непідконтрольних територій прийматиме будь-який український університет. «Бабель» вивчив правила цьогорічного вступу та пояснює, куди й коли подавати документи та які іспити складати. Спойлер: ЗНО не потрібне, пільгових місць багато.

Цього року запровадили нові правила вступу для абітурієнтів з окупованих територій. Що змінилося?

Діти з окупованих територій вступали за спрощеною системою ще з 2016 року. Але раніше квоти мали лише випускники з Криму, а абітурієнти з окупованих частин Донбасу конкурували з іншими вступниками на загальних умовах. Вони могли складати ЗНО або іспити при освітніх центрах на підконтрольній українській владі території. Ця система збереглася.

Тепер квоти, які раніше мали тільки випускники з Криму, мають і випускники з окупованих територій Донецької й Луганської областей, а також з прифронтових територій. Цього року абітурієнти також мають більший вибір університетів, до яких можуть вступати.

Як працюють квоти?

Для абітурієнтів з окупованих територій у вишах є окремі місця. На них не можуть претендувати вступники, які закінчили школу на території, підконтрольній Україні. Отже, абітурієнти з окупованих і неокупованих регіонів конкурують лише всередині своїх груп, а не між собою.

Квота для вступників з окупованих територій становить 20 відсотків від усіх бюджетних місць.

«Бабель»

Хто може претендувати на пільгові місця?

Випускники шкіл з окупованого Криму, окупованих частин Донецької та Луганської областей або прифронтових територій. Також абітурієнти, які переїхали на підконтрольну Україні територію після 1 січня 2020 року.

Скільки дітей з окупованих територій вступатимуть?

У 2019 році до українських вишів вступили 1 600 дітей з окупованої частини Донбасу та 265 дітей із Криму. У 2016 році, коли вони вперше змогли вступати за спрощеною системою, до українських вишів вступили 850 абітурієнтів з окупованого Донбасу й 153 — з Криму. За словами ексзаступника міністра освіти і науки Єгора Стадного, у попередні роки абітурієнти з Криму жодного разу не забирали всі пільгові місця. Не всі з них вступали за спрощеною системою, деякі складали ЗНО і брали участь у конкурсі на загальних умовах.

Хіба це чесно? А як же діти з підконтрольних територій, які складали ЗНО?

Фактично вони мають на 20 відсотків менше бюджетних місць. Але ті, хто складає ЗНО, не конкурують з тими, хто вступає за спрощеною системою.

Ок, діти з окупованих територій можуть не складати ЗНО. Як тоді перевіряють знання?

Потрібно скласти три іспити: на знання української мови, історії України та профільного предмету, який визначить університет. Українську мову та історію України складають в освітніх центрах, це іспити Державної підсумкової атестації (ДПА) на перевірку знань шкільної програми. Безкоштовні відеоуроки та тренувальні тести можна пройти тут. Потім в обраному університеті потрібно скласти профільний іспит або творчий конкурс (залежно від спеціальності). За додатковою інформацією краще звернутися до освітнього центру конкретного закладу. Телефони й адреси можна знайти тут.

Це тільки для бюджетних місць? А що з контрактом?

На контрактну форму навчання пільг немає, треба вступати на загальних умовах.

Корисні телефони:

  • Гаряча лінія для вступників з окупованих територій: 0 800 50 44 25

  • Телефони для питань про електронні кабінети та подання електронних заяв: 

    +38 (044) 290-18-13

    +38 (095) 281-13-54

    +38 (067) 551-24-74

    +38 (093) 342-38-63

Коли подавати документи?

Щоб вступити на бюджет, документи треба подати не пізніше 20 серпня для вступників із Криму і не пізніше 22 серпня для абітурієнтів з окупованого Донбасу. Зарахування відбудеться 5 вересня.

На контракт документи приймають до 23 жовтня.

Які документи потрібні?

Якщо немає українського паспорта, підійде свідоцтво про народження. Також треба мати підтвердження того, що ви живете на окупованій території (наприклад, довідка про місце реєстрації). Кожен абітурієнт подає заяву про вступ і заповнює освітню декларацію. В останній треба вказати предмети, які слухали у школі, та оцінки за них.

Як подавати документи під час карантину? Що змінилося?

Заяву на вступ можна подати онлайн з 1 серпня. Для цього потрібно зареєструватися в особистому кабінеті вступника, але сайт поки не працює. Складати іспити треба особисто, при освітніх центрах обіцяють гуртожитки, де можна пожити в цей період.

А це безпечно? Я не хочу, щоб окупаційна влада знала, що я вступаю до українського вишу.

Прізвища й дані про вступників з окупованих територій шифруються та не публікуються онлайн. Міністерство освіти і науки України запевняє, що ніхто не дізнається, що ви подали документи до українських університетів.