«Так близько, як зараз, Земля і Марс опиняться через пʼятнадцять років». Астрофізик Микола Бритавський про велике протистояння Марса і місячне затемнення

Автор:
Аня Синящик
Дата:
«Так близько, як зараз, Земля і Марс опиняться через пʼятнадцять років». Астрофізик Микола Бритавський про велике протистояння Марса і місячне затемнення

ESA/DLR/FU Berlin / Flickr

Сьогодні в небі два місяці. На прохання «Бабеля» учений з Канарського інституту астрофізики Микола Бритавський відповів на запитання: що таке велике протистояння Марса, чи справді воно «велике», і коли за цим можна спостерігати (спойлер: уже зараз)

Кожні півтора роки Марс, Земля і Сонце шикуються в шеренгу. Люди «в темі» називають її протистоянням, інші забивають у пошук «чому на небі два місяці». The Бабель попросив астрофізика Миколу Бритавського розповісти про те, що особливого у цьому явищі і що ловити тим, хто заздалегідь не подбав про телескоп.

Протистояння — це момент, коли Марс і Земля підходять один до одного максимально близько. Відповідно до першого закону Кеплера, орбіта кожної планети — еліпс. Що це означає? — що орбіти несиметричні. В один момент обертання по орбіті це тіло може перебувати ближче до Сонця, в інший – далі.

Приблизно раз на півтора роки. Земля робить коло за одну годину, а Марс – за одну з хвостиком. Дві планети обертаються навколо Сонця на різних відстанях і швидкостях.

Ми називаємо протистояння Марса «великим» для красного слівця?

Велике протистояння – науковий термін. Його використовують, коли планета підходить до іншої ближче, ніж на 60 млн км. Це трапляється приблизно раз на 15 років, кожного разу відстань відрізняється. Востаннє велике протистояння спостерігали у 2003-му, коли дистанція між Марсом і Землею становила 55 млн км. В інші періоди вона може досягати 100 млн км. Цього разу відстань між планетами скоротиться до 58 млн км.

Коли дивитися?

У ніч з 27-го на 28-ме липня. Цього ж дня відбудеться місячне затемнення – ще одне красиве астрономічне явище.

За місячним затемненням українці зможуть спостерігати неозброєним оком. Земна тінь накриє Місяць 27 липня о 21:24. Повна фаза почнеться о 22:30, досягне максимума о 23:21. На деякий час Місяць стане "кривавим диском"

timeanddate.com

Без телескопа можна?

Північна півкуля зможе милуватися Марсом неозброєним оком. Ви відразу його побачите – великий червоний ліхтар, найяскравіше світило на небі. Раніше, коли до Марса ще не літали космічні апарати, протистояння давало можливість спостерігати за поверхнею планети-сусідки, її полярними шапками. Зараз це не становить особливої наукової цінності, зате є можливість зробити гарний знімок за допомогою невеликого телескопа.

Сьогодні або через 15 років?

Для тих, чий вечір пʼятниці вже розписаний погодинно: Марс буде «світитися» в небі до кінця серпня. Через тиждень планета віддалиться, але наше око все ще не помітить різниці. Проте затягувати з оглядинами не варто: через місяць обʼєкт потьмяніє, потім і зовсім зникне з поля зору.

Наступне велике протистояння – в 2035-му. Однак тоді відстань між Марсом і Землею буде іншою. «Близькість» двох планет, подібна до тієї, яку можна спостерігати сьогодні опівночі, настане нескоро – можливо, через сотні років.