Поясніть: що відбувається з погодою?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Поясніть: що відбувається з погодою?

Unsplash

Літня погода в Україні не перестає дивувати. У червні гірськолижний курорт Драгобрат на Закарпатті засипало снігом, довелося навіть евакуювати дитячий табір. На початку липня зафіксували найнижчу температуру з 1908 року. А на цьому тижні в Києві за три години випала тримісячна норма опадів.

Це відбувається лише в Україні?

Ні. В Японії спека побила температурний рекорд і забрала життя щонайменше 65 людей. У США тривають лісові пожежі, а у Канаді жертвами спеки стали понад півсотні людей. Слідом за лісовими пожежами в Греції сталася повінь, викликана сильним штормом. У Німеччині через спеку, що деформувала злітну смугу, довелося закрити аеропорт. Температура піднялася навіть в Арктиці.

Так було завжди?

Ні. 22 липня англійський аспірант-метеоролог Саймон Лі виклав твіт, в якому порівняв британську посуху 1976 року зі спекою нинішнього. Теплова карта наочно демонструє динаміку глобального потепління за 42 роки. Пост зібрав понад 13 тисяч ретвітів, згодом його опублікували у деяких британськіх ЗМІ: Metro, Daily Mail, Mirror, Independent.

І у чому ж причина аномалій?

Крім основної причини — глобального потепління, на температуру впливають і інші фактори. Британські вчені говорять про висотні струменеві течії. Це потужні потоки повітря на висоті від 7 до 12 кілометрів над поверхнею Землі, які здатні впливати на клімат у глобальних масштабах. Коли вони слабнуть або змінюють маршрут, як зараз, відбувається «перекіс»: теплий період стає спекотним, а дощі закінчуються повенями.

Проте є й інші версії. Деякі метеорологи вважають, що справа в Ель-Ніньо — феномені, при якому змінюється температура поверхневих вод Тихого океану, що також позначається на кліматі. Однак кліматолог з Каліфорнійського університету Зеке Хаусфазер стверджує, що Ель-Ніньо зараз ближче до своєї нейтральної фази, тому не може сильно впливати на погоду.

Чого чекати?

Вчені песимістичні у своїх прогнозах. До 2100 року зі спекою зіткнуться до 75% людей. Про це йдеться в дослідженні, яке Nature Climate Change опублікував минулого року. Американський кліматолог Майкл Манн пише: «Якщо ми не скоротимо викиди вуглекислого газу, те, що ми сьогодні називаємо екстремальною спекою, завтра буде називатися літо. Вибір за нами».