Поясніть: у фейсбуці пишуть, що з фільму про поета та дисидента Василя Стуса прибрали сцену з Медведчуком на його вимогу. Це правда?

Автори:
Оксана Коваленко, Тома Балаєва
Дата:
Поясніть: у фейсбуці пишуть, що з фільму про поета та дисидента Василя Стуса прибрали сцену з Медведчуком на його вимогу. Це правда?

Актор і телеведучий Геннадій Попенко написав пост у фейсбуці, що з фільму «Стус» вилучили сцену з молодим адвокатом Віктором Медведчуком, тому що «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука». Режисер картини Роман Бровко стверджує, що прибрав сцену на прохання сина поета Дмитра Стуса. Кореспонденти «Бабеля» Тамара Балаєва і Оксана Коваленко поговорили з Дмитром Стусом, сценаристами, ключовими працівниками знімальної групи і зібрали три версії події. Жодну з них неможливо достовірно підтвердити.

Актор і ведучий каналу UA:Перший Геннадій Попенко пробувався на одну з ролей у фільмі «Стус». Під час кастингу він читав сценарій фільму — там містилася сцена останнього суду над поетом, де адвокат Віктор Медведчук визнає свого підсудного винним. На роль Попенко не взяли. Коли з фейсбуку він дізнався, що сцени суду у фільмі більше немає, він звʼязався з акторами і постарався дізнатися подробиці.

За його словами, актор на роль молодого адвоката Віктора Медведчука був відібраний та «готувався до зйомок». Посилаючись на слова «учасників знімального процесу» Попенко пише, що «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть закінчити картину, то сцену суду потрібно прибрати.

Хто такий Василь Стус

Український поет і дисидент, якого 1980 року Київський міський суд засудив до десяти років позбавлення волі та пʼяти років заслання. Термін Василь Стус відбував у колонії в Пермській області, де і помер в 1985 році. Під час Захищав його адвокат Віктор Медведчук, якому на момент суду виповнилося двадцять шість років. Стус клопотав про відвід Медведчука, але суд не дозволив це зробити. Медведчук визнав провину свого підзахисного і попросив суд врахувати помʼякшувальні обставини. Саме ця сцена повинна була увійти у фільм.

Був Медведчук у сценарії?

Один з сценаристів картини Сергій Дзюба підтвердив, що писав сцену з Віктором Медведчуком. «Чому її не зняли, я не в курсі, — розповів він кореспонденту «Бабеля» Оксані Коваленко. — Про те, що Медведчука не буде у фільмі, режисер заявив, два місяці тому, і потім кожен раз заявляв про це. І ось зараз всі прокинулися». Сергій Дзюба не зміг згадати імені актора, якого відібрали на роль Віктора Медведчука.

Що говорить режисер

Режисер Роман Бровко каже, що сцену прибрали на прохання сина Василя Стуса, Дмитра Стуса, нинішнього генерального директора Національного музею тараса Шевченка.

«Для сімʼї Стуса є дві болючі теми — суду і відносин з [дисиденткою] Аллою Горською. Обох тем Дмитро Стус попросив нас не торкатися. Між Медведчуком і Стусом-молодшим налагоджені відносини. У них були зустрічі і, можливо, спроби Віктора виправдати себе».

Режисер розповів кореспонденту «Бабеля» Тамарі Балаевой, що намагався звʼязатися і з Медведчуком, щоб уточнити деталі сцени. Але прес-служба політика йому відмовила, пославшись на зайнятість.

«Коли ми вирішували, які сцени] вирізати, щоб вкластися в хронометраж і бюджет, серед інших вирізали і цю. Всього в фільм не потрапили десь 20-25 сцен. Зникла лінія про сімʼю Стуса, його життя в Горлівці і спробах відродити там українську культуру. Але це чомусь нікому не цікаво».

Режисер Роман Бровко стверджує, що розмова з Дмитром Стусом він записував на відео, але показати його не може, тому що Дмитро Стус не дозволив йому це відео оприлюднити.

Що говорить Дмитро Стус

За словами Дмитра Стуса, він зустрічався зі сценаристами фільму, але ні про що не просив. «Для мене весь цей фільм, мʼяко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

Що говорить актриса другого плану

«Я дізналася про [про те, що прибрали сцену суду] від режисера Романа Бровка. Пізніше мені про це сказали сценаристи Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов. Мовляв, ми знімаємо «кіно для великих екранів», а прокатники сказали, якщо там буде згадуватися Медведчук, то не пройде», — розповіла актриса Євгенія Гладій, яка зіграла агента КДБ Віру.

Цю версію побічно підтвердив режисер Роман Бровко в інтервʼю Радіо Свобода, пояснюючи, чому він пожертвував сценою з Медведчуком: «Зараз [тіло]канали займають ... хитру позицію: ви зніміть кіно, покажіть, а потім будемо говорити. [Може] якщо там була б постать Медведчука, то навіть деякі найбільші кінопрокатники в Україні не хотіли б це кіно брати в прокат».