Тристороння зустріч у Мінську: представники ОРДЛО наполягають на переговорах з Віктором Медведчуком

Автори:
Оксана Коваленко, Юлія Рябчун
Дата:
Тристороння зустріч у Мінську: представники ОРДЛО наполягають на переговорах з Віктором Медведчуком

УНІАН

25 липня в Мінську пройшла зустріч Тристоронньої контактної групи, де обговорювали долю громадян України, що містяться в російських вʼязницях. Хід зустрічі описали російські ЗМІ і представник України Ірина Геращенко. За її словами, представники ОРДЛО готові розмовляти «про звільнення заручників лише з однією людиною».

Починаючи з другої половини 2015 року Тристороння контактна група (ТКГ) регулярно збирається в Мінську. Чергова зустріч пройшла сьогодні, 25 липня. Постійний представник України Ірина Геращенко написала у Facebook, що на переговорах у гуманітарній підгрупі «було спекотно». Зустріч прокоментувала і представник ОРЛО Ірина Кобцева. За її словами Ірина Геращенко «покинула засідання».

Як розповідає Ірина Геращенко, представники ОРДЛО заявили, що будуть вести розмову про звільнення заручників тільки з однією людиною. «Суверенне право України визначати своїх парламентерів, і звичайно, ні Москва, ні ОБСЄ, ні тим більше маріонетки Кремля на це впливати не будуть», — написала Геращенко.

Вона не назвала прізвище парламентера, якого вимагали представники ОРДЛО.

Офіційними учасниками переговорів від України з питань звільнення заручників є Ірина Геращенко і кум президента Росії Віктор Медведчук. Час від часу в роботу включаються представники профільних міністерств і відомств.

Цього разу на зустрічі були присутні представники Міністерства з питань окупованих територій і СБУ, а також Ірина Геращенко. Віктор Медведчук на сьогоднішню зустріч не приїхав.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко підняла гострі питання на зустрічі ТКГ в Мінську

Перший раз про те, що Віктор Медведчук міг би брати участь у переговорах ТКГ заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель в 2014 році. На її думку, Медведчук міг би «домовитися з Путіним» про обмін полоненими. У 2015 році його, разом з Іриною Геращенко, включили в гуманітарну підгрупу ТКГ від української сторони.

У листопаді 2017 року Віктор Медведчук зустрічався з Володимиром Путіним і домовлявся про звільнення полонених. У грудні того ж року на Донбасі відбувся масштабний обмін: Україні віддала 233 людини і повернула 73.

Взаємний обмін повинні були обговорювати і в цей раз. Напередодні зустрічі Геращенко сказала, що Київ запропонував Кремлю обміняти 36 росіян на українських громадян, які містяться в російських вʼязницях, і розраховує на офіційну відповідь.

Два тижні тому навколо цієї теми розгорівся новий скандал: омбудсмена Верховної Ради Людмилу Денисову не пустили до українського режисера Олега Сенцову, який міститься в російській колонії міста Лабитнангі, Ямало-Ненецького автономного округу.