У Харкові стріляли біля Міської ради, загинув патрульний. Що відомо зараз

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У Харкові стріляли біля Міської ради, загинув патрульний. Що відомо зараз

В Харкові вночі чоловік намагався потрапити до Міської ради, обстріляв двері та поранив охоронця. Коли прибули поліцейські, він почав стріляти і в них, та вбив одного. Патрульні у відповідь застрелили нападника. Коротко розповідаємо, що відомо на цей час.

Що сталося

За версією поліції, близько першої години ночі 20 серпня патрульні міста Харкова отримали повідомлення про стрілянину біля Міської Ради, за адресою площа Конституції, 7. На місце виїхали 2 екіпажі поліції.

Біля будівлі Міськради поліцейські побачили чоловіка, який стріляв по дверях з пістолета і поранив охоронця. Поліцейські розпочали перемовини, однак чоловік почав стріляти по правоохоронцях та автівках, які проїжджали повз будівлю.

Дві кулі потрапили в одного з патрульних, він загинув. Поліцейські вистрілили у відповідь та вбили нападника.

А так ситуація виглядяла за словами свідка Івана Крімсона, який був там присутній і викликав поліцію.

«Невідомий починає палити з пістолета в повітря. На шум виходить охоронець. Невідомий повертається і робить пʼять пострілів у бік охоронця. Той хитаючись заходить назад в фойє мерії. Невідомий заходить слідом, і лунають ще постріли. Ми викликаємо поліцію, і приїжджає кілька патрульних машин досить швидко. Далі спостерігаю, як патрульні займають позиції біля входу, один з них відкриває двері, тримаючись за рогом стіни, а невідомий виходить неквапливою ходою і перший відкриває вогонь в найближчого поліцейського, а той точно так же робить кілька пострілів у відповідь. Ні у мене, ні у патрулів адекватних аптечок не було, так що я тільки переконався, що безпосередньої загрози життю патрульному не було, і дочекався бригаду швидкої».

Хто постраждав?

Вбитий поліцейський — 29-річний старший лейтенант Дмитро Кірієнко, заступник командира роти. В нього залишилась донька, якій менше 2 років, та дружина.

Кірієнко народився у місті Добропілля Донецької області, кажуть в поліції. Загиблий мав три вищі освіти: закінчив Національний університет цивільного захисту України, Національний університет імені В. Н. Каразіна та Харківський національний університет внутрішніх справ.

«В усіх управліннях патрульної поліції приспущені прапори і перемотані поліцейські значки, щоб віддати данину загиблому», — повідомив начальник департаменту патрульної поліції Євгеній Жуков.

Влада Харкова виплатить 100 тисяч гривень допомоги родині загиблого патрульного. Про це повідомив міський голова Харкова Геннадій Кернес. За його словами, міська рада також організує похорон загиблого.

Вбитий патрульний Дмитро Кірієнко

Поранений — 48-річний охоронець. Його привезли в лікарню швидкої допомоги у важкому стані.

«Ми вже зробили операцію, однак поранений все ще у важкому стані, він знаходиться у відділенні політравми на штучній вентиляції легень. Поки що я не можу давати ніяких прогнозів», — повідомив заступник головного лікаря лікарні швидкої та невідкладної допомоги Андрій Козаченко.

Хто нападав

Особистість нападника ще встановлюється. Відомо, що йому приблизно 40—45 років, зріст — 165—170 см.

Поліція оприлюднила опис зовнішності та одягу.

«Волосся темно-русяве, коротка зачіска, чоловік має лобні залисини. Був одягнутий в синю джинсову куртку, футболку синього кольору, чорні штани в стилі «мілітарі», чорні спортивні замшеві кросівки, сіру кепку».

Як повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко, у нападника знайшли два пістолети — сигнальний та «Байкал», обидва перероблені під бойові набої.

Які є версії нападу

Зараз існує три версії. Перша — чоловік був незадоволений якимись діями міської влади. Друга версія, за словами Геращенка, стосується можливих психічних розладів, «посилених вживанням алкоголю або наркотиків».

Щоб перевірити, чи був чоловік в стані спʼяніння, взяли зразки для аналізів.

«Про те, що нападник був не при собі, свідчить той факт, що він стріляв не тільки в охоронців міської ради та поліцейських, а й просто по колесах автомобіля, що проїжджав повз», — написав Геращенко.

Пізніше було підтверджено, що нападник був пʼяним.

«Попередньо можу вам повідомити, що в його крові знайдено понад 2 проміле алкоголю, можливо це буде 2,4 проміле», — сказав це під час брифінгу начальник поліції в Харківській області Олег Бех.

За його словами, поліція має лише попередні результати і чекає на офіційне заключення медиків.

Третя версія — напад було скоєно з хуліганських мотивів.