Свідки, замовники, підозрювані. Чого ми не розуміємо в справі херсонської чиновниці Катерини Гандзюк, яку облили кислотою

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Свідки, замовники, підозрювані. Чого ми не розуміємо в справі херсонської чиновниці Катерини Гандзюк, яку облили кислотою

Facebook / Хто замовив Катю Гандзюк?

Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня. За цей час злочин тричі перекваліфікували; двічі оголосили, що знайдено замовника; перепідпорядкували справу від поліції до Служби безпеки України. Потім розслідування і зовсім розділили на дві частини: одні шукають замовників, інші виконавців. При цьому конкретні прізвища, крім трьох підозрюваних, так і не названі. Чого ми не розуміємо у справі Каті Гандзюк?

Хто веде справу?

Правову кваліфікацію справи змінювали кілька разів. Спочатку кваліфікували як хуліганство. Потім як «тяжкі тілесні», тепер як «замах на вбивство». Після нападу справою зайнялася поліція.

3 серпня Генеральний прокурор Юрій Луценко поговорив з Гандзюк і заявив, що поліція передасть розслідування справи до СБУ. Поліція цього так і не зробила, СБУ відкрила власне розслідування і веде його паралельно. Гандзюк бачить в цьому спробу поліції прикрити винних. Юрій Луценко вважає інакше. За його словами, немає сенсу забирати у поліції справу на півдороги: «Це просто розірвати ймовірний слід. Справу по ймовірному виконавцю ... веде поліція. СБУ за моєю вказівкою зареєструвала справу про припустимих замовників».

Скільки підозрюваних? І скільки затримані?

Через три дні після нападу був затриманий Микола Новіков. Радник міністра МВС Антон Геращенко сказав, що саме Новіков придбав кислоту і облив Гандзюк: «Новіков задокументований повністю. Шансів викрутитися, що це був не він, ніяких». Але вже 8 серпня заступник голови Нацполиції Вʼячеслав Аброськін повідомив, що кислоту купував не Новиков, а «інший чоловік». Через 9 днів, 17 серпня, в МВС заявили, що затримані двоє: один купував кислоту, роль другого «поки неясна».

Підозрюваний Микола Новіков

Facebook / Хто замовив Катю Гандзюк?

20 серпня голова Нацполиції Сергій Князєв повідомив, що «затримано 5 підозрюваних у нападі». У цей же день суд обрав запобіжний захід для ще одного підозрюваного — Віктора Горбунова. На 21 серпня в справі були: Микола Новіков, Віктор Горбунов, Сергій Торбін і троє підозрюваних від 20 серпня. Тобто всього їх шестеро? У будь-якому випадку, прізвища, крім Новікова, Торбина і Горбунова, не звучали — виходить, зараз троє підозрюваних. І в одного з них, ймовірно, є алібі.

Підозрюваний Віктор Горбунов

Facebook / Марьяна Пьецух

Що відомо про підозрюваних?

Глава поліції Князєв повідомив, що більшість затриманих брали участь в АТО.

Один з них, Сергій Торбін, очолює громадські організації «Херсонська фортеця» та «Добровольці божої чоти». У 2015 році отримав недержавну нагороду «Народний герой України», а в 2016 — орден за мужність lll ступеня з рук президента.

Адвокату Гандзюк Євгенії Закревській та її помічникові Масі Найєму про двох інших відомо мало. «Про одного підозрюваного [говорили], що він спілкувався з ультрас, — розповів «Бабелю» Масі Найєм. — Але це неперевірена інформація. А другий підозрюваний, нібито, дружить з паном Ярошем». Інформація про те, чи воювали підозрювані, ніякої ролі для слідства не грає. «Це все одно, що сказати: один підозрюваний — сантехник, а другий, наприклад, живе на Оболоні. АТОшники вони чи ні, значення не має».

Чому не розкривають імена підозрюваних?

Поліція і СБУ можуть не розкривати імена, щоб не ставити під загрозу слідство. Але адвокати не вірять у таке пояснення. «Йдуть торги між тими, хто був старшими у виконавців, — сказав «Бабелю» Масі Найєм. — Уявіть, що [замовник] вже знає, що його викрили. Подзвонили йому і сказали: «У нас є підозра, що це ти, та докази. Сиди, думай». А публіці повідомляють: «Ми знаємо, хто замовник». Далі питання в тому, хто, скільки і кому наторгує».

Скільки свідків?

Головний свідок, на якого спирається обвинувачення, — Н. Чирин. Він живе з Катериною Гандзюк в одному підʼїзді і, за його словами, бачив нападника близько 8 ранку в побутівці за сміттєпроводом. Чирину показали відеозапис з місця злочину, і він підтвердив, що саме чоловіка з запису бачив у підʼїзді. Однак він не опізнавав підозрюваного Новікова — ані наживо, ані за фотографіями. Свідчень другої сусідки, яка також бачила чоловіка в підʼїзді, у справі немає.

З боку Новікова також є свідки: Ольга Антонішин і її чоловік Сергій Бздель. З ними Новіков відпочивав у наметі на морі, і Антонішин бачила його весь час. За її словами, підозрюваний не встиг би зʼїздити в Херсон і повернутися так, щоб вона не помітила.

Поліція заявила, що зняла відео з десяти камер. Жодного запису, крім самого першого, вона не публікувала.

Скріншот з відео, на якому знято Новіков на пляжі 29 липня.

Які мотиви і у кого?

Генеральний прокурор Юрій Луценко в інтервʼю «Українській правді» розповів, що у Гандзюк був конфлікт з начальником управління економічної безпеки херсонської поліції Артемом Антощуком, тому зараз ведеться перевірка». У вересні 2017 року Гандзюк писала, що Антощук вимагає від міської влади 3% від сум всіх підрядів і тендерів. Після цього поліція обшукала кабінет чиновниці у міській раді. Антощук подавав в суд за наклеп і виграв справу, однак суд не зобовʼязав Гондзюк спростувати заяву.

Гандзюк критикувала і місцевих політиків, наприклад Кирила Стремоусова. Він організовував акції на підтримку Росії і звинувачував Гандзюк в корупції. У 2017 році Стремоусов очолив місцевий осередок Соціалістичної партії.

За словами адвоката і юриста Масі Найєма, замовниками можуть бути не просто херсонські поліцейські. «Чи замішана херсонська поліція? Звичайно. Але є місцевий бізнес. Щоб його мати, потрібно платити гроші. Припустимо, платити поліції. У вас зʼявляється спільний ворог у вигляді Каті. Критикує поліцію, становить загрозу для бізнесу. Ясно, що ви руками поліції із задоволенням усунете ворога».