Колишній адвокат Трампа за вказівкою президента платив порноактрисам за мовчання. Чого чекати далі?

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Колишній адвокат Трампа за вказівкою президента платив порноактрисам за мовчання. Чого чекати далі?

Президент США Дональд Трамп через свого адвоката Майкла Коена платив гроші двом жінкам за замовчування інтимних стосунків з ним. Адвокат це визнав у суді і заявив, що «Трамп змусив його скоїти злочини». Водночас у штаті Вірджинія відбувався суд над Полом Манафортом, екс-керівником штабу Трампа, якого визнали винним по 8 пунктах з 18 заявлених прокурорами. І Манафорт, і Коен — дві людини з найближчого оточення Дональда Трампа. Через особливості законодавства не можна судити чинного президента, навіть якщо буде доведена і його провина. Розповідаємо, як ці судові процеси вплинуть на політичну карʼєру Трампа.

Справа проти адвоката Трампа

Дві жінки — порноакторка Стормі Деніелс та зірка Playboy Карен Макдугал — отримали від президента США 130 та 150 тисяч доларів за замовчування інтимних стосунків з ним. Гроші на рахунок перевів адвокат Трампа Майкл Коен.

Про це він зізнався у суді, хоча і не назвав конкретних імен та прізвищ, але це тільки тому, що Міністерство юстиції США забороняє називати когось, хто не є відповідачем. Суми, які раніше озвучили Деніелс і Макдугал, збігаються з тими, які назвав Коен. І хоча замість «Трамп» його колишній адвокат сказав «федеральний кандидат», суду було зрозуміло, про кого йде мова.

Пізніше вже адвокат Коена Ленні Девіс пояснив, що його підзахисний «засвідчив під присягою, що Дональд Трамп доручив йому вчинити злочин».

І додав: «Якщо ці виплати були злочином для Майкла Коена, то чому б їм не стати злочином для Дональда Трампа?»

Як було встановлено, Коен заплатив Деніелс через дочірню компанію National Enquirer, а Макдугал отримала гроші з особистого рахунку адвоката. Пізніше Трамп компенсував його витрати. Адвокати президента та сам Трамп заявляють, що «нічого не знали ні про які виплати з боку Коена».

Так, Майкл Коен став першим з найближчого оточення Дональда Трампа, хто відкрито визнав свою провину в суді: зізнався в ухилянні від податків, банківському шахрайстві та порушеннях, пов’язаних із фінансуванням передвиборчої кампанії президента.

Все це розслідування стало можливим завдяки тому, що спеціальний прокурор Роберт Мюллер наткнувся на ім’я Коена під час роботи зі справою про втручання Росії в вибори США.

Справа проти керівника штабу Трампа

Практично в цей самий час члени журі присяжних у штаті Вірджинія визнали винним колишнього керівника виборчого штабу Трампа та радника екс-президента України Віктора Януковича Пола Манафорта. Вісім з 18 пунктів звинувачення, включаючи пʼять пунктів, повʼязаних з податковими махінаціями, два — з порушенням банківського законодавства, один — з приховуванням рахунків в іноземних банках. Манафорт звинувачується в наданні податковим органам неправдивих відомостей про доходи та у приховуванні офшорів.

Прокурори заявили, що Манафорт мав 65 мільйонів доларів на рахунках іноземних банків в період з 2010 по 2014 рік і витратив понад 15 мільйонів доларів на коштовності, одяг, будинки та інші предмети розкоші. Манафорт брехав банкам, щоб отримати більше ніж 20 мільйонів доларів у вигляді кредитів, після того як завершив свою політичну роботу в Україні у 2015 році.

Трамп і Манафорт під час передвиборчої кампанії

reuters.com

«Манафорт брехав, щоб отримати більше грошей, коли вони в нього були, і брехав, щоб отримати ще більше грошей, коли в нього їх не було», — сказав прокурор Грег Андрес присяжним у завершальному слові.

69-річний Манафорт знаходиться у вʼязниці з червня, відтоді як його застава була скасована після нових звинувачень.

В Україні ж Манафорт отримував гроші за консультативні послуги з кіпрських рахунків мільярдера Ріната Ахметова, а також від народних депутатів від «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна та Бориса Колєснікова.

Генеральна прокуратура України відкрила провадження проти тих, хто платив за консультації Манафорту, перебуваючи на посадах чиновників та народних депутатів. Під час цих консультацій Манафорт міг заробити близько 60 мільйонів.

А що за це буде Трампу?

Здавалося б, якщо адвокат президента свідчить проти свого клієнта, то наступним звинуваченим має бути сам клієнт, тобто Трамп. Але чи матимуть для президента якісь наслідки справи Коена та Манафорта? Конституція США не забороняє судити чинного президента, але шанси на розслідування проти Трампа до завершення його строку дуже малі.

Верховний суд США теж ніколи не пояснював, чи можна судити чинних президентів. Єдиний раз, коли суд в принципі розглядав аргументи щодо можливості процесу, — у 1974 році під час скандалу з президентом Ніксоном. Імпічмент також не дає автоматичного права засудити відстороненого президента.

«Звинувачення Манафорта та Коена свідчать про те, що люди несуть відповідальність за порушення закону», — зазначила сенаторка Камала Гарріс.

«Очевидно, це погано для Трампа, але йому не буде предʼявлено звинувачення, зараз він президент», — сказав Соль Вісенберг, який був присяжним під час розслідування скандалу з Біллом Клінтоном.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який розслідує справу про втручання Росії в вибори США, дотримується правила не заводити провадження проти президента, хоча офіційно не підтверджував це.

«Якби Коен звинуватив когось, окрім Трампа, — людину, яка не є президентом, вже б почалося розслідування. Але не в цьому випадку», — вважає експерт та журналіст Джефрі Тобін.

Тому єдина можливість, щоб зізнання Коена мали якісь наслідки для Трампа, — імпічмент, але, поки Конгрес контролюють республіканці, ця процедура малоймовірна. В будь-якому випадку, як каже Тобін, «президентство Трампа буде розділено на до 21 серпня та після».