Віталій Кличко готує партію УДАР до парламентських виборів. Очолити список може генпрокурор Юрій Луценко

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Віталій Кличко готує партію УДАР до парламентських виборів. Очолити список може генпрокурор Юрій Луценко

solydarnist.org

2014 року частина депутатів УДАРу потрапили до Верховної Ради у складі Блоку Петра Порошенка. Тепер Віталій Кличко готується вести свою партію до парламента без президента.

На початку літа лідер партії УДАР Віталій Кличко зібрав своїх депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка (БПП) в парламенті на закриту зустріч. За словами відразу декількох її учасників, там він оголосив, що на парламентські вибори у жовтні 2019 року УДАР йде самостійно, без партії президента. Причиною такого рішення став низький рейтинг Порошенка та його політсили. Кличко в коментарі кореспонденту «Бабеля» Марії Жартовській повідомив, що такий варіант він не виключає.

За даними травневого опитування «Центру Разумкова» проголосувати за Порошенка готові 7,6% від числа тих, хто планує участь у виборах. За БПП — 7,8%. Це на 14,02 відсоткових пункта менше, ніж партія отримала за списками на дострокових парламентських виборах 2014 року.

Як технічно організують «розлучення» УДАРу з БПП – невідомо. Про це на зустрічі Кличко не розповів. Її учасники вважають, що побоювався просочування інформації. За словами одного з депутатів-ударівців, у партії ще не замовляли передвиборну соціологію та не ухвалювали рішення про ребрендинг. Єдине, що зробили, — відкрили нові прийомні УДАРУ і провели ревізію старих, в першу чергу в Київській області.

Активно готувати УДАР до парламентських виборів почнуть відразу після президентських — в березні 2019 року.

«Буде вихід з БПП, і в якийсь момент почнеться агітація за УДАР. Поставлене завдання завести фракцію 30—50 чоловік — не менше ніж було раніше (після парламентських виборів 2012 року фракція УДАРу налічувала 47 депутатів, а після 2014-го група в БПП — близько 40)», — розповідає близький соратник Кличка.

Першим номером може стати генпрокурор Юрій Луценко

Брати участь у майбутніх парламентських виборах сам мер Києва, швидше за все, не буде — термін його повноважень закінчується у 2020 році. Один з кандидатів, який може очолити список УДАРу і завести фракцію в парламент, — генпрокурор Юрій Луценко. За інформацією «Бабеля», можливість обʼєднання Кличко і Луценко кілька разів обговорювали на спільних зустрічах.

Сам Луценко в коментарі «Бабелю» не виключив, що брати участь у парламентських виборах буде, але чи піде він на них з УДАРом, не сказав. Якщо згадати попередні висловлювання Луценка, партія Кличка для нього — не ідеальний варіант. Раніше генпрокурор виступав за створення нової центристської партії, тому що «ліміт довіри» до старих — вичерпаний. Хоча зараз Луценко зізнається, що ця ідея практично похована.

Кличко можливу співпрацю з Луценко не заперечує, але й не підтверджує. «Ми спілкуємося з різними політиками, з якими в перспективі може бути співпраця», — сказав він у коментарі «Бабелю».

За даними на сайті УДАРу, сьогодні партія — це понад 10 тисяч членів у 24 регіонах. 399 депутатів-представників партії працюють у місцевих радах різних рівнів у 15 регіонах України.