Біля селища в Луганській області в бою загинули 4 військових. Що сталося і що це означає

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Біля селища в Луганській області в бою загинули 4 військових. Що сталося і що це означає

В Луганській області, біля лінії зіткнення в районі селища Жолобок, стався бій. Він тривав з пʼятої ранку і закінчився близько першої дня. В результаті бою загинули 4 українських військових, ще семеро дістали поранень. Це наймасштабніши втрати за останній час. Вчора, 22 серпня, у Мінську домовились про чергове перемирʼя. Що може означати сьогодішній бій?

Що сталось?

Як повідомляє Міністерство оборони України, селище Кримське, яке контролює українська армія, почали обстрілювати о 5:25. Протягом двох годин по позиціях солдат стріляли з важкої артилерії. Водночас, обстріляли селище Новотошківське – біля нього також знаходяться українські позиції.

«Бойовики здійснили понад 30 пострілів з артилерії та випустили понад 60 мін. Також стріляли з бойових машин піхоти та гранатометів», — написали в Міноборони.

Червоним позначена лінія розмежування. Кримське знаходиться на території, яку контролює Україна.

Як повідомляється, бойовики збиралися захопити спостережні пункти, розташовані вздовж Бахмутської траси.

Сайт «народної міліції ЛНР» також повідомляє про бій біля селища Жолобок. За версією бойовиків, зайняти позиції у селище спробували українські військові, через що і виник бій, в результаті якого «як мінімум 4 поранених та 3 вбитих».

За інформацією психолога батальйону «Донбас» Людмили Калініної, всі загиблі солдати — з підрозділу «Айдар», їх пʼятеро. «Я тримаю зв’язок з «айдарівцями». Вони зателефонували».

Що бачили мешканці?

Бойовики, ймовірно, обстрілювали Кримське з околиць окупованих селищ Сентянівка та Дачне. Про це повідомив місцевий мешканець. За його словами, стріляти почали близько шостої ранку.

«З шостої ранку почали стріляти від села в сторону Кримського і кудись туди, за Жолобок. Вчора ввечері тільки пострілювали. А сьогодні вранці важка артилерія. Останній залп був близько 12-ї дня», — сказав він кореспонденту «Бабеля» Євгену Спіріну. Мешканець не чув, щоб зі сторони, яка контролюється української армією, стріляли у відповідь. «В наше селище нічого не прилітало».

Інший свідок, мешканець окупованого Первомайську, повідомив, що чув гучні постріли, ймовірно, з артилерії 120 калібру (забороненої Мінськими домовленностями) близько девʼятої години ранку.

Червоним позначена лінія розмежування.

На окупованій території обстріляли селище Донецьке. Воно знаходиться біля лінії зіткнення. «Вранці я їхав хліб розвозити, біля мене розірвалось. Осколки потрапили в машину. Розбилось скло», — сказав свідок представникам спільного центру контролю за припиненням вогню.

Це початок нової операції?

Скоріш за все — ні. Основний бій стався біля селища Жолобок прямо на лінії зіткнення, а обстріляли Новотошківське, околиці Кримського, окуповане Донецьке.

Селище Жолобок Луганської області знаходиться майже на лінії розмежування, але з окупованої сторони. Там періодично тривають бої, починаючи з 2014 року. Тоді його контролювала українська армія, але потім лінія фронту змістилась, і селище спочатку потрапило до «сірої» зони.

Знищено останній дім в селищі у червні 2018.

ЛИЦ

У 2015 році Жолобок взяли під контроль бойовики угрупування «Призрак», яким командував Олексій Мозговий. Пізніше, після вбивства Мозгового, селище перейшло під контроль «Донських козаків», які воюють на стороні самопроголошеної «ЛНР».

З того часу селище періодично обстрілюється. В червні 2018 року там зруйнували останній дім, в якому жила остання мешканка села. Відтоді там ніхто не живе.